Araç Röle Arızası nasıl Anlaşılır? Çözümü ve maliyeti nedir?

Üstünden akım geçmiş olduğu takdirde çalışan elektromanyetik dönem elemanına röle denmektedir. Küçük bir akım ile güçlü bir alıcıyı bağlarlar. Birden fazla anahtar kontağına haiz olan röleler birden fazla yüklü sistemi aynı anda açıp kapatabilme kapasitesine sahiptirler. Bu bakımdan düşünüldüğünde triyak ve tristörlerden daha avantajlıdır diyebiliriz. Rölenin dezavantajı ise mekanik bir sistem olduklarından sık arıza ortaya çıkarabilirler. Rölenin kontakları onlarca kere birbirine yapışıp açılırlar. Bu da vakit içinde elektrik atlamalarına niçin olabilir ve oksitlenme sebebi ile arıza ortaya çıkarabilirler. Araç röle arızası nasıl anlaşılır diye sorduğumuzda bir çok vakit bu tip bir oksitlenme vuku bulmuş olabilir ve kendisini belli eden bazı tepkimeler izah edebilir.

Araç Röle Arızası çözümü nedir? maliyeti ne kadardır?

 

Röleyi daha kısa bir tarif ile açmak gerekirse bir diğeri elektrik devresinin açılıp kapanmasını elde eden elektrik anahtarları diyebiliriz. Bobinin iki kontağı mıknatıslandığında rölenin bir kontağı açılırken diğeri kontağı kapanmaktadır. Araç röle arızası nasıl anlaşılır şeklinde bir sual vardığında röledeki kontak kapatma işleminin olmaması bunlardan bir tanesidir. Rölelerin en büyük özelliklerinden bir tanesi aynı anda değişik dalga ve frekanslardan etkilenmeden anahtarlama yapabilmeleridir. Elektromanyetik çalıştıklarından üstünden akım geçmesi vesilesi ile etken duruma geçerler.

Yüksek ısı, sıvı ya da nemli ortam benzer halde devrelerin giremediği kısımlarda büyük önemleri vardır. Her ne kadar triyak ya da tristörlerin yaygınlaşması ile popülerlikleri azalmış olsa da hala piyasada etken bir halde tercih edilmektedirler. Yapım olarak motorlu, elektronik ya da pistonlu olabilmektedirler. Pistonlu zaman rölesi dediğimiz türde zaman geciktirmesi vakası bir piston vasıtası ile sağlanmaktadır. Düz zaman rölesinde bobine enerji gittiğinde pistonun yukarı doğru asılmış olduğu bilinmektedir. Piston içinde hava yada yağ bulunur. Bu sebeple hareket durumu derhal gerçekleşmez. Kontakların konumu belirli bir zaman sonunda değişmiş olur. Araç röle arızası nasıl anlaşılır, bu bir arıza mıdır diye sorduğunuzda derhal arıza diye düşünmemek birazcık beklemek gerekir.

Araç Röle Arızası sornuları nelerdir?

Pistonlulardan değişik olarak motorlu zaman rölesinde değişik zaman gecikmesi durumu motor ya da motora bağlı dişli sistem yardımıyla yapılır. İçerisinde senkron motoru vardır ve durağan(durgun) bir hızla döner. Bu dönüş ile içindeki dişliler de döndürülür. Ayarlanan bir mekanizma yardımıyla dişliler kontak açmaya da kapamasına destek olurlar. Elektronik temelli zaman rölesinde ise R-C zamanlama devreleri bulunur ve zaman geciktirmesi bunlar ile yapılır. Bir tek bazı rölelerde hususi zamanlama entegreleri vardır.

Diğeri tüm elektronik devrelerde olduğu benzer halde röle uygulamalarında da pek çok arıza ya da sorun ortaya çıkabilir. Araç röle arızası nasıl anlaşılır sorusunu maddelerle açıklamak mümkündür. Örneğin mekanik olarak çalmış olduğundan arızaları sık görülebilir. Kontakları sürekli birbirine yapışık açılırlar. Bu sebeple meydana gelen elektrik atlamaları vakit içinde kontakların oksitlenmesine niçin olur. Böylelikle iletim de ortadan kalkar. Kontaklar çekilip bırakıldığında ortaya bir ekip şaşırtıcı ve hayret verici sesler gelebilir.

Rölesi bozuk araçlar nasıl anlaşılır

Araç Röle Arızası ile nasıl Başa Çıkılır?

Röleler motorun çalışmamasında etkilidirler. Örneğin marş rölesi bağlantı arızası ile karşılaşmak mümkündür. Kablo bağlantılarının iyi bir halde incelenip temizlenmesi gerekebilir. Arızalı marş rölesi problemi ortaya çıktığında rölenin voltajı denetim edilmelidir. Marşa basıldığında tıklama ses gelmiyor ise rölenin değiştirilmesi gerekebilir, teknik destek alabilirsiniz.

Marşa bastığınızda “tık” sesi gelmezse röleyi değiştirin. Eğer araç kontak arızası çıkarmış ise marş rölesinde bir sorun ortaya çıkmış olabilir. Voltaj marş rölesine ulaşıyor mu ilk olarak ona bakmak gerekiyor. Eğer akımın iletilmesinde bir sorun var ise debriyaj-fren anahtarının denetim edilmesi gerekir. Eğer bu kısımlarda bir sorun yok ise kontak anahtarı değiştirilmesi gerekebilir. Araç röle arızası nasıl anlaşılır sorusunun bir cevabı da burdadır.

Araç Röle Arızası için Uzman Görüşü Önemlidir

Bir diğeri röle arızası yakıt pompası röle arızasıdır. Normalde kontak açık konumdayken güç aktarma adına yakıt pompasına PCM tarafınca akım gönderilmektedir. Bir tek röle arızalanmış ise pompa çalışmayacaktır. Pompa çalışmıyor ise araç röle arızası nasıl anlaşılır diye soranlar için iyi bir emare olabilir. Yakıt pompa rölesinde bir sorun bulunduğunu düşünülebilir ve değiştirilmesi gerekir.

Enjektör rölesi arızalanması ise bir diğeri mevzudur. Enjektör, motorun gereksinim duyan yakıtı yanma odasına püskürtmektedir. Şu demek oluyor ki enjektör arızası var ise araç çalışmayabilir. Enjektör çalışmasını engelleyecek olan enjektör röle arızası bu şekilde anlaşılabilir ve müdahale edilmesi gerekir.

Bir cevap yazın