Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları

Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları

Gösterge paneli, genellikle direksiyon simidinin arkasında bulunur. Bazı araçlarda, simgesel hale gelen ön panel cam birleşimine yakındır, bazı markalar sadece ön göğüslüğe ekran koyar, bazılarında ise ek olarak ön cama projeksiyon yardımıyla görüntü aktarılmaktadır. Gösterge paneli, araç ve araç şoförü makale de gösterge panelini, panelde hangi bilgilerin bulunabileceğini, ve bu işaretlerin anlamlarını işlicez. Ancal geleneksel paneller ve modern paneller olarak 2 farklı anlatımdan ziyade, ağırlıklı geleneksel panelleri değerlendiricez ve ek olarak modern panellerin “+” larını belirticez.

Gösterge panelinde hangi bilgiler yer alır?

  • Hız göstergesi : aracın hızını belirtir. Ülkemizde kullanılan hız birimi avrupa kullanımına ait km/h cinsindendir. Amerika kıtasında kilometre yerine mil uzunluğu kabul görür ve mp/h kullanılır.
  • Motor devir saati : motorun rolantisini gösterir. Genelde 1-2-3-4-5-6-7-8-9 olarak bulunur. Altında *1000 rpm olarak not olur, yani devir 1000-2000-…. olarak dakikada dönüş sayısı olarak gösterilir. Devir ölçümünü ise krank miline bağlı volanın dönüşünü ölçen sensör yapar.
  • Yakıt göstergesi : arabanın yakıt deposunda kalan miktarı gösterir. Yol bilgisayarı bu sensör yardımıyla kalan menzil hakkında çıkarım yapar. Elektrikli araçlarda ise bunun yerini batarya doluluğe kwh biriminde yer alabilir. Batarya doluluğu pil takımının çıkış amperi ile belirlenebilir.
  • Hararet göstergesi : motorun sıcaklığını gösterir. Genelde 50-130 °c derece arasındadır. Motor sıcaklığı 90 dereceyi açtığı zaman motor hararet yapmış demektir. Yeni çalışan aracın hararet göstergesi 50 derecenin üzerinde olur ve motor çalıştıkça ısınır, ibre 90 dereceye yaklaşır.
  • Aracın kilometresi ve manuel olarak sıfırlanabilen bir kilometre ölçer de mevcuttur. 2000 li yıllarda bu göstergeler yol bilgisayarı ekranında gösterilmeye başlanmıştır.
  • Yol bilgisayarı ekranı : masizi çok eskiye dayanmamasına rağmen günümüz arabalarının çoğunda mevcuttur. yakıt tüketimi, ortalama yakıt tüketimi, anlık hız, ortalama hız, alınan yol, hava sıcaklığı, djital saat, tarih vs… bilgiler mevcuttur.

Yeni teknolojik arabalarda, hayalet ekran gibi ismilerin verildiği tüm göstergelerle birleşik hareket edebilen bir teknoloji bulunmaktadır. Aracın yolda giderken ultrason cihazlarıyla,  radar, lazer sensöriyle önünü arkasını takip ederek diğer araçlarla mesafelerini ve yoldaki dizilimlerini gösteren bir simülasyon olabilmektedir. Ayrıyetten entegre navigasyon da olabilmektedir.

Panelde kısa mesafeli yolları ölçmede kullanılan kilometre ibresini sıfırlama tuşu, her araçta gösterge panelinin alt kısmında yer alır.

Ön cama yansıtılan HUD (head-up-display) teknolojisi de bir gösterge ekranıdır. Aracı kullanan şoförün alışkanlıklarıyla orantılı şekilde faydalıdır. Fakat maliyeti sebebiyle pek rağbet görmeyen bir teknolojidir.

Yeni nesil bir kaç model araçta ise gösterge ekranı yerleştirilmemiş ve sade-doğal görüntü oluşturularak gösterge ekranındaki bilgiler göğüslüğün ortasında çok amaçlı kullanılan ekran da yer almıştır. Geleceğin tasarım dilinde çoğu aracın bu konsepte geçeceği düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir