Akü Lambası Neden Yanar? Akü Bitti Mi ?

aku lambasi

Akü Lambası Neden Yanar? Akü Bitti Mi ?

Eğer seyir halinde olduğunuz zaman akünün lambası yanarsa Akü lambası neden yanar sorusu ilk akla gelir. İlk önce yapmamız gereken şey kendimizi ve trafiği tehlikeye atmadan emniyet şeridine geçip vasıtayı durdurmaktır. Emniyet şeridinde durduktan sonra gerekli olan ikaz ışıklarını yakıp vasıtanın kaputunu açmalıyız. Motor kısmında özelliklede ön bölgesinde kopmuş bir kayış veya bir parçaya rastlarsanız yapılacak en mantıklı şey servisi veya çekiciyi aramaktır.

 

Seyir halindeyken akümülatör lambası, kayış kopması veya alternatör içinde herhangi bir arıza nedeniyle yana. Akümülatör ikaz lambasının yanması şarj devresinde ve sisteminde arıza olduğu anlamına gelir. Akümülatör ikaz lambası yandığı zaman şarj edilmez. Vasıtanın akümülatörü bitene kadar yola devam edilebilirsiniz fakat akümülatör ikaz lambası yandıktan sonra sadece kısa mesafe gidebileceğinizden yolculuk esnasında vasıta içinde radyo, far, vasıta içi aydınlatma vb. gibi tüm elektrikli araçları kapatmanız gerekir.

Akümülatör Lambasını Söndürmek İçin Yapmamız Gerekenler?

Tabii ki öncelikle akünün engine ile elektrik bağlantısını sağlayan kabloları kontrol etmek gerekir. Dinamo bozulmuş ise vasıtanın tekrar kontak çevirme işlemi çalışmayacaktır. Bunlarla birlikte vasıtalarda ‘V’ kayışı bulunmaktadır. Akü lambası bu V kıyışı yüzünden yanabilir.

Bu ‘V’ kayışı aküden gücü alıp motorun çalışmasına destek olur. V kayışı kopması veya gevşemesi durumu söz konusu olabilir. Akü lambası neden yanar sorusuna çözüm için mutlaka kullanım süresinden fazla kullanmamanızı tavsiye ederiz. Genel olarak binek vasıtalarda akümülatörlerin kullanım süreleri iki yıl olarak belirlenmiştir.

Eğer akümülatör ışığı motoru çalıştırdıktan sonra da yanmayı sürdürüyorsa ve uzun süre yanıyorsa bir servise göstermenizde fayda olacaktır. Akü lambası neden yanar sorusuna en yakın yanıt olarak şarj dinamosu veya alternatörün değişimi p söz konusu olabilirdir. Gerekli kontrollerini ve değişimleri yapılmaz ise yolda dimension sorun çıkarabilir.

 

Bu nedenle akümülatör ışığının sönmediği zamanlarda vasıtanızı kontrol ettirmelisiniz. İki yılda bir akümülatörünüzü kesinlikle değiştirmelisiniz. Eğer değiştirmezseniz elektriksel bağlantı sistemleri çalışmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir