Araba Neden Hararet Yapar ? Nasıl Müdahale Edilir?

hararet yapan araca nasil mudahale edilir 5f85245f16bc9

Araba Neden Hararet Yapar ? Nasıl Müdahale Edilir?

Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilir?

Hararet yapan araç güvenli bir alana çekilerek rölantide çalışması sağlanır.

Araba Neden Hararet Yapar ? Nasıl Müdahale Edilir?

Devir daim pompasının, fanın arızalanması, aracın aşırı yük alında çalıştırılması yada soğutma sisteminde su kaçağı olması gibi sebeplerle araç hararet yapabilir. Aracınızın motor sıcaklığının 90 derecenin üzerine çıkması aracın hararet yaptığını gösterir. Yeni nesil araçlarda bu sıcaklık 100 derece hatta bir miktar daha üzeri olabilmektedir. Bu durumda:

1.Araç güvenli bir yere çekilir ve aracın rölantide çalışması sağlanır.

2.Kalorifer en sıcak konuma alınır ve en yüksek ayarda açılır.

3.Aracın radyatörüne su dökülür. Motor bloğuna kesinlikle su dökülmez.

Bu şekilde araç rölantide çalıştırılarak motor sıcaklığı 90 (araca göre değişir) dereceye düşürülür.

Araç hararet yaptığında genleşme kapağı ve ya radyatör kapağı kesinlikle hemen açılmaz. Bu kapakları açarsanız soğutma sistemindeki basınç yüzünden kaynar su kapaklardan fışkırır. Hem kendinize zarar vermiş olursunuz hem de soğutma sıvısını eksiltmiş olursunuz. Yine kapak açıldığında sistemin basıncı düşeceğinden soğutma sıvısının sıcaklığı daha da artar. Bu durumda hararet daha da yükselir.

Bu yüzden önce 2 ve 3 numaralı adımlar takip edilerek motor rölantide çalıştırılır ve motor sıcaklığının 90 derece civarına düşmesi sağlanır. Daha sonra sistemde su yoksa genleşme kapağı son derece dikkatli bir şekilde havası alınarak yavaş yavaş açılır ve su ilavesi yapılır. Su ilavesini yavaş yavaş yapın. Motor bloğunu aniden soğutmak bloğun çatlamasına neden olabilir.

Bu şekilde araç hararet göstergesi sürekli kontrol edilerek servise götürülebilir. Sistemdeki su kaçağı fazlaysa bu durumda çekici çağırmak en doğrusudur.

Soğutma sıvısı eksik değilse bu durumda araç devir daim pompası arızası, fan arızası ve ya aracın aşırı yük altında çalıştırılması sonucu hararet yapmış demektir. Genleşme kabındaki suyun kaynadığını görebilirsiniz. Bu durumda yine aynı adımlar takip edilerek motorun soğuması sağlanır. Araç soğuduktan sonra hararet göstergesi kontrol edilerek servise götürülebilir. Fakat hararet yol çıktıktan hemen sonra tekrar yükselirse kurtarıcı çağrılması daha doğru olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir