Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?
Lastik, aracın hızında, ivmelenmesinde, güvenliğinde ve konforunda çok önemli yer tutar. Sadece lastik üretim teknolojilerinin gelişmesiyle fren mesafesi son 30 yılda % 50 azaltılabildi, yakıt tüketimini azaltmada iyileştirmeler oldu, lastiğin yer ile temasından çıkan ses düşük seviyeye getirildi. Günümüzde tüm bu parametreler AB normlarında test edilmekte ve lastiğin üzerine etiketlenmektedir. Yazımızda lastik üzerine yapıştırılan etiketlerin ne anlama geldiğini de inceleyeceğiz.
Sıfır lastik alırken nelere dikkat edilmeli
Lastikler farklı ebatlarda ve desenlerde olmaktadır. Aracımıza uygun lastik kullanım klavuzunda yazmaktadır. Farklı ebatlarda lastik kullanmak aracın ön düzenini bozar, lastiğin ömrü kısalır, araç hız göstergesindeki verileri tutarsızlaşır, bozuk yollarda lastik çamurluğa sürter ve aşınma oluşturur vs…
Araba lastiği üzerindeki bilgiler ne anlama gelir?
Lastiğin yanağında yazan bilgiler bize, o lastiğin ebatlarını, taşıyabileceği yük miktarını, maksimum yapılması önerilen hızı, lastiğin üretim tarihini belirtir.
Lastiğin üretim tarihinin üstünden 2 yıldan fazla süre geçmişse alınmamalıdır, keza lastikte kullanılmamaktan dolayı bayatlama başlamıştır, lastik performansı düşük ve ömrü kısa olabilir.
- 225 : lastiğin sırt genişliğinin milimetre cinsinden değeridir. (sırt: lastiğin yere değidiği alanıdır.)
- 55 : lastiğin sırt/yanak oranının yüzde cinsinden değeridir.
- R : lastiğin radial(telli) olduğunu söyler.
- 16 : lastiğin inç cinsinden iç çap ölçüsüdür. Yani jant çapıdır.
- 95V : aracın taşıyabileceği yük miktarıdır. Buda yaklaşık olarak her bir lastik için 630 kg denk gelmektedir. Kendi lastiğiniz için öğrenmek isterseniz, internette görsellerden lastik maksimum yük belirleme tablosunu bularak inceleyebilirsiniz.
- 95V : buradaki V hız sınıfıdır. V maksimum 240 km/s hız sınırını temsil eder.
Aracınız için en uygun ebat kullanım klavuzunun teknik detaylar kısmında yazan ebatlardır. Bunlar harici ebat tercih edilmemelidir.
Resimde sağda gördüğünüz 1216 rakamı lastiğin üretim tarihidir. 12-16 olarak iki kısmı temsil eder. 12 yılın 12. haftası 16 da 2016 yılında üretildiğini belirdir. Üretim tarihinin yeni olması lastiğin ömrü için faydalı olacaktır.
Hangi Tip Desene Sahip Lastik Alınmalı?
Resimdeki yaz lastiği düz tip lastiktir. Dişli ve blok sayısı azdır. Bu lastikte direksiyon hakimiyeti yüksek ve yakıt tüketimi düşüktür. Sessiz kullanıma sahiptir. Ancak 4 mevsim lastik kadar zorlu koşullara uyum sağlayamaz. Dişli ve blok sayısı yolda sürtünmeyi artırır, bu sebeple çekiş ve yola tutunma yeteneği daha fazladır. Karda, ıslak zeminde ve çamurda kullanışlıdır. Ağır kış koşulları yaşanan yerlerde kış lastiği kullanılması yerinde olacaktır. Kış lastikleri yola tutunma en üst seviyede olacak şekilde tasarlanır.
Lastik etiketleri nasıl okunur
AB standartlarına göre yapılan testlerle oluşturulan araç lastik etiketleri, lastik alırken incelenicek ilk veridir. Bir kaç şekil üzerinde inceleyelim:
- Resimde sol üstten incelemeye başlayalım. Lastik ve yakıt pompası şeklinin olduğu etiket yakıt tüketim tasarrufu etiketidir. A en etkili tasarrufu yaparken G en etkisiz tasarrufa sahiptir. 80 km/s hızla sabit giderken A sınıfı lastik G sınıfı lastiğe göre % 7.5 yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Ara harflar de orantılı olarak tasarruf değerini belirtir.
- Sağ üstte lastiğin yağışlı havada, ıslak koşullarda ne kadar iyi fren yaptığını değerlendiren etikettir. A en güvenilir frenleme sağlarken G en güvensiz olandır. A sınıfı lastik 80 km/s hızla giderken yapılan frende %30 daha kısa fren mesafesi sağlar.
- Alttaki etiket lastiğin yer ile temasından çıkardığı gürültü belirtilmiştir. Tek dalga daha sessiz iken iki dalga 70 db(desibel) ses çıktığını gösterir. 3 dalga ise çok gürültü çıkardığını söylemektedir. Günümüzde, trafikteki sesin yayaları ve şoförleri rahatsız ettiği kanıtlanmıştır. Bu sebeple göz ardı edilmemesi gereken bir etikettir.
Pahalı lastik/ucuz lastik karşılaştırması
Evet, en can alıcı soruya geldik. Bu iyi lastik ile kötü lastiğin karşılaştırılması değil, fiyat karşılaştırmasıdır. Firmalar maliyetleri düşürmek için birbirleriyle anlaşmalı olarak aynı lastiği kendi markalarıyla farklı fiyatlara satabilmektedir. Örnek olarak bridgestone lastiğin 300 lira olup goodyear ın 330 tl olduğu durumlar oluyor. Ama ikisi de aynı fabrikadan çıkmış aynı ürünler olabiliyor. En iyi fiyatı yakalayabilmek için bunun araştırması yapılabilir. Yeni çıkmış markalar yada büyük markaların ikincil ürün gamı olarak sunduğu markalar ucuza lastik satmaktadır. Bu lastiklerinde üretim şekli hemen hemen aynı iken ucuz fiyattan satılabilmektedir. Bu tamamen farklı sınıf müşterilere de kendi ürününü satabilmek için yapılan satış taktiğidir. O markalardan alabilirseniz iyi ürüne ciddi tasarrufla sahip olabilirsiniz.
Aklınıza takılanları veya öneri/tavsiyelerinizi yoruma yazmanız haline en kısa sürede dönüş yaparak yardımcı olabiliriz.