Oto Ekspertiz Yaptırmadan Mutlaka Okuyun!

Oto Ekspertiz Yaptırmadan Mutlaka Okuyun!

Hiç kimse bir araca hak ettiğinden daha fazlasını ödemek istemez. Dolayısıyla gelişen otomotiv yan sanayisinin önemli bir kolu olan oto ekspertizlere, araç muayenesi yaptırmadan önce bilmeniz gereken çok önemli ipuçları var.

Mersin’in bağımsız oto ekspertiz merkezlerinden biri olan Mezitli Oto Ekspertiz, sizlerin can ve mal güvenliğini koruyabilecek Oto Ekspertiz tüyolarını paylaştı.

  1. En Önemli Maddelerden biri: Aracın Kilometresi (Km)

Satın alınacak aracın km’si, araç hakkında edinilecek en önemli bilgilerden biridir. Kilometre sayacında görüntülenen km miktarı, aracın yorgunluğuyla doğru orantılıdır. Kilometre ne kadar büyükse, araç o kadar uzun yol kat etmiş, yani kullanılmış demektir. Bu durum doğal olarak aracın fiyatını düşürecektir.

  1. İş Yerinin Kalitesi Önemli

Oto ekspertiz yaptırırken, dikkat edilmesi gereken bir başka konu da kalitedir. Kalite, aracın muayenesinde önemli bir yere sahiptir. Ekspertizin modernize edilmiş ve computest gibi gelişmiş bilgisayar sistemli testlerin yapılabiliyor olması, hem mekânın hem de aletlerin yeterli düzeyde olması, daha net ve doğru sonuçlar alınmasını sağlar.

  1. Tüm Testler Yapılıyor Mu?

Oto ekspertizde yapılması gereken bir çok test vardır. Gelişmiş ve donanımlı bilgisayar sistemlerinin yanı sıra deneyimli uzmanların da araçları gözden geçirmesi gerekmektedir. Aracın, düzgün bir şekilde kontrol edilmesi ve hasar durumunun anlaşılması için şu testler gereklidir:

  • Motor Performans Testi

Motor performans testleri, dinamometre kullanılarak yapılır. Manuel, otomatik, önden çekişli ve arkadan çekişli araçların motor gücünün ve torkunun minimum hata payı ile ölçülmesi ve grafikler ile raporlanmasına motor performans testi denir. Bu test, araç motorundaki ateşleme ve yakıt emme sistemlerinin verdiği tepkileri, grafikler halinde ve en az hata ile gösterir. Ayrıca, arıza tespit cihazı ile motorun beynine bağlanıp sorunlar tespit edilmektedir. Motor gücü ve torkun ölçülmesi dışında, motorun diğer kısımları ile ilgili değerler, raporlar da sunulmaktadır. Bu raporlamalar sonucunda, motorun ne kadar kullanıldığı ve ne kadar süre performanslı bir şekilde yollarda gidebileceği gibi kritik sorulara cevap bulunabilmektedir.

  • Motor-Mekanik Testi

Motor mekanik test, dinamometre ve alt takım kontrolleriyle birlikte yapılan bir testtir. Dinamometre üzerinde aracın kaç beygir güç ürettiği görüldükten sonra, egzoz gazları kontrol edilir. Motor dizel ise aşırı siyah duman, benzinli ise mavimsi veya beyazımsı dumanın olmaması gerekmektedir. Bunlara bakıldıktan sonra lift altı kontrolleri yapılır. Sonrasında motor mekanik kontrolleri yapılır ve ardından motor soğutma suyu antifriz ölçer ile test edilir. Bu testle birlikte motor soğutma suyunda yağ var mı bakılır. Sonrasında motor yağ çubuğu çekilir ve yağ seviyesi kontrol edilir. Daha sonra motor v kayışlarında çatlak olup olmadığına bakılır. Üst taraftan gözükmeyen bu kayışlar, lift üzerindeyken rahatlıkla görülebilir. Eğer motor kayışları çatlak ise araç bakımsız anlamı taşır. Motorun ağır bakımları yapılmamış demektir. Yeni alınan aracın motor kayışları bu durumda önem taşır. Düzenli olarak her 10 bin km’de bakıma girmemiş ve ağır bakım zamanı geldiği halde bakım görmemiş bir araç, alındığı takdirde mağdur olunabilir.

  • Boya-Kaporta Ekspertiz Testi

Bir araç satın alınırken veya araç takası yapılırken, dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de aracın boya ve kaporta durumudur. Boya ve kaportada işlem olup olmadığı aracın alım satımını zorlaştırır. Bu yüzden boya ve kaporta testi yaptırmak çok önemlidir. Boya testi yapmak için boya ölçüm cihazı “elcometer” sayesinde, sac ve boya arasındaki kalınlık ölçülerek, daha öncesinde kaza yapıp yapmadığı kontrol edilebilir.

  • OBD Beyin Testi

Araçta, çalışmayan ya da bozulabilecek parçaları gösteren bir test olan OBD Beyin Kontrol Testi, aracın elektronik aksamlarının büyük çoğunluğunun kontrol edilebilmesine olanak tanımaktadır. OBD Beyin Kontrol Testi sayesinde, araçtaki elektronik panel göstergelerinin tamamı kontrol edilir. Böylece, gösterge panelinde yanmakta olan göstergelerin neden yandığı ya da araçta sorun tespit edilmesine rağmen, gösterge panellerinin neden bunun haberini vermediği, böylece tespit edilir. OBD Beyin Kontrolünde aracın kontrole getirilmeden önceki arıza kayıtlarına da ulaşılabilir. Aracın beynine kaydedilmiş olan bütün bu elektronik veriler sayesinde, aracın motor değerlerine ulaşılabilir ve araçtaki bütün hava yastıklarının kontrolü sağlanabilir. Klima ve dijital kontroller de aynı şekilde sağlanabilir. OBD Beyin Kontrol Testi sayesinde hem ABS hem de akü şarjı gibi sürüş güvenliği için önemli fonksiyonların, hatasız şekilde çalıştığından emin olunur. Aynı zamanda, elektrikli camların da çalışabilirliğinden emin olunarak, sürüş güvenliği ve konforuna sahip olunur.

  • Fren Testi

Fren Testi, temelde fren sisteminde yer alan tüm bileşenlerin, aksamın ve ayarların tamamının kontrol edildiği, düzeltildiği ve gerekli durumlarda değişikliklerin yapıldığı bir kontroldür. Bu kontrol, periyodik bakımlarda yapılır. Fren testi, ancak teknik servislerdeki fren test cihazı rampasında yapılabilmektedir. Zemin üzerinde yer alan rulo disklerden oluşan bu sistemde, araç diskler üzerine yerleştirilerek, sonuçlar elde edilir. Balata ve disklerdeki arızalar, lastiklerin durumu, fren tutuşu, el freninin durumu, sağa sola sapma yüzdeleri gibi pek çok durumun kontrolü bu cihaz üzerinde yapılabilmektedir. Ölçümler dijital olarak yapılır ve kontrol edilir. Ardından ölçüm sonuçları rapor edilmektedir.

  • Süspansiyon Testi

Süspansiyon testinin amacı, aracın amortisörlerine eşit olarak verilen titreşim ve hareket sonucu, amortisör ve süspansiyon organlarındaki hatayı tespit edilerek, daha güvenli bir sürüş için yardımcı olmaktadır.

  • Yanal Kayma Testi

Yanal kayma testi, araçla düz yolda gidilirken direksiyonu bırakıldığında sağa veya sola çekip çekmediğini, rot-balans ayarlarının düzgün olup olmadığını kontrol etmek için yapılır.

  1. Ücretler uygun mu?

Son olarak, Ekspertiz merkezlerinin sunduğu fiyat tarifelerinin uygun olup olmadığı araştırması yapılmalıdır. Gelişen teknolojiyi avantajınıza kullanarak bu araştırmaları Google’da birkaç basit arama ile yapabilirsiniz.

Sonuç olarak; 2. El araç alım-satımı esnasında oto ekspertize gitmeniz kaçınılmaz bir durumdur. Bu durumda hem can hem mal güvenliğinizin garantisi için bu ipuçlarına ihtiyacınız olacaktır.

Mersin Mezitli Oto Ekspertiz ekibi: https://www.mezitliotoekspertiz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir