Suriye Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

Suriye Ehliyeti 1

Suriye Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

Yabancı ehliyetlerin Türkiye’deki geçerliliği karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkelerle meydana getirilen anlaşmalara bakılırsa farklılık göstermektedir. Suriye, karayolu trafiği konvansiyonuna taraf olan ülkeler içinde bulunmadığından dolayı devletimizde yaşayan bir Suriyeli Türkiye’de vasıta kullanabilmek için sürücü kursuna giderek sürücü belgesi almak zorundadır. Kendi ülkesinden almış olduğu sürücü belgesi geçerli değildir.

 

En fazla 6 ay vasıta kullanılabilir:
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 88. maddesinde, yabancı vatandaşların yabancı sürücü belgesi ile devletimizde ne tür vasıta kullanabileceği açıklanmıştır.

Yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile devletimizde vasıta kullanmaları:

1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile, ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle vasıta kullanılabilir.

2) Altı ayın sonunda devletimizde vasıta kullanılabilmesi için, dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur. Değişiklik yapma işlemi yapmayanların ehliyetleri yokmuş benzer biçimde işlem yapılır.

Suriyeliler yeterlik alabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesine haiz olmayan ve vasıta kullanmak isteyen tüm Suriyeliler, Türkiye’deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup lüzumlu eğitimleri aldıktan sonrasında sınavlara girip başarıya ulaşmış olduklarında yeterlik alabilirler. Türkçe bilmeyen Suriyeliler Arapça dilinde ders özetleyen kurslara kayıt olabilir. Sürücü Imtihanı başvurusu esnasında da “Tercüman” talebini müracaat formunda belirtmesi gereklidir. Tercüman talep edenler sınava yeminli tercüman eşliğinde girerler.

Suriye ehliyetini Türk ehliyetine çevirmek:

Daha ilkin yabancı sürücü belgesini noterden yada konsolosluktan çeviri ettirip, lüzumlu evrakları hazırlayıp harç parasını yatırdıktan sonrasında Suriye ehliyeti Türkiye ehliyetine çevirebiliyordu. Sadece, artık bu işlemler Suriyeliler için geçerli değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir