Yakıt Pompası Nedir? {Nasıl} Çalışır?

Motorun emek harcaması için yakıt deposundaki yakıtın motora iletilmesi gerekir. İletimi elde eden bölüme “yakıt pompası” denir. Yakıt pompası, otomobil teknolojisinin gelişmesiyle emek harcama prensiplerini değiştiren parçalardandır. Bu sayede çeşitli türlere ayrılır.
Yakıt Pompası Ne İşe Yarar?
Peki yakıt pompası nedir? Özetlemek gerekirse yakıt pompası, depodan yakıtı emerek motora emek harcaması için gereksinim duyan yakıtı ileten parçadır. Bununla beraber dizel tipi araçlarda “mazot pompası” olarak adlandırılır. Eski model araçlarda mekanik yakıt pompası bulunur. Yeni araçlarda ise elektrik motoruyla çalışan yakıt pompaları yer alır. Ek olarak yakıt filtresi de oldukça önemlidir. Pompayla beraber çalışır ve ömrünü uzatır. Bu yüzden filtre bakımına da dikkat etmek gerekir.
Yakıt Pompası {Nasıl} Çalışır?

Gelişen teknoloji, elektrik motorlarının yakıt pompası olarak kullanılmasına olanak tanıdı. Bu sayede yakıt gelmesi için motorun dönme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu. Doğrusu aracın kontağı açıldığında devreye giren pompa emek harcayarak yakıt göndermeye adım atar hale geldi. İlk emek harcama seçeneği ise daha değişik bir sistemdi. Motorun dönme gücüyle mekanik olarak depodan yakıt çekildikten sonrasında motora iletimini söz mevzusuydu.
Mekanik Yakıt Pompası
Çoğu zaman eski nesil karbüratörlü ve düz dizel araçlarda kullanılır. Araçtan araca değişmekle beraber eksantrik mili yada dağıtıcı milden hareketini alır. Bu sayede yakıt pompalanmaya adım atar. Yakıt depodan aracın motoruna ulaştırılır. Tazyik üretilir ve aracın yakıtı topyekün bittiğinde havasını almak gerekir. Aksi halde aracı çalıştırmak akünün bitmesine sebep olacaktır.
Elektrikli Yakıt Pompası
Otomobil teknolojisinin gelişmesiyle beraber araçlarda enjeksiyonlu motorlar kullanılmaya başlandı. Mekanik yakıt pompasının basıncı yetersiz kalır hale geldi. Elektrikli yakıt pompasının kullanıma başlamasıyla tazyik probleminin üstesinden gelindi. Ek olarak bu yakıt pompasının da belirli bir emek harcama prensibi var. Elektrikli yakıt pompası, enerjisini aküden alan elektrik motoru vasıtasıyla etken hale gelir. Genel anlamda otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında süratli bir halde emek harcayarak yakıtı motora iletir.
Mekanik pompaya gore bazı avantajları vardır. Mekanik yakıt pompasına haiz aracın yakıtı bittiğinde, yakıt koyulsa dahi zor çalışır. Bunun sebebi motorla depo içinde bulunan hortumlarda hava oluşmasıdır. Motorun emek harcaması için pompanın havayı dışarı atması gerekir. Pompanın harekete geçmesi içinse motorun dönmesi gerekir. Bu durum aküye fazla yüklenilmesine sebep olur. Sadece elektrikli yakıt pompasına haiz araçlarda durum tam tersidir. Yakıt bittiğinde araca sonradan yakıt konulduğunda yola devam edilebilir.
Yakıt Pompası Arızaları

Pompa arızaları, öteki arıza türlerine oldukça benzer. Fakat genel olarak pompada arıza var ise araçtan siyah duman gelebilir. Ek olarak vasıta rölantideyken devamlı gaz verme ihtiyacı ortaya çıkıyorsa ya da normale oranla daha fazlaca yakıt harcıyorsa yakıt pompasında arıza olabilir. Yakıt pompasında arıza olmaması için kullanılan yakıtın kaliteli olması gerekir. Kaliteli olmayan yakıtların içinde tortu olabileceği benzer biçimde bozuk da olabilir. Bu yüzden pompa, hasar alabilir ve yakıt basıncı düşebilir. Ek olarak rölenin bozulması, bağlantı noktalarındaki kopmalar da arızaya sebebiyet verebilir. Özetlemek gerekirse motora yakıt gitmezse motor durur. Öteki dikkat edilecek unsur ise yakıtın devamlı çeyrek depo ve altı tutulmasıdır. Vasıta, sürekli azca oranda yakıtla çalıştırıldığında yakıt pompası, devamlı yüksek güçte çalışır. Bu durum sonucunda arızalar artabilir.
Yakıt Pompasında Kaçak Olması
Yaygın olarak araçlar, benzinli ve dizelli olarak üretilir. Yakıt sistemine yakıtı ileten pompalar üstünde üstün dereceli, boru, hortum, kelepçe, conta benzer biçimde bağlantılar var. Bağlantı parçaları, kendi görevleri haricinde ek olarak sızdırmazlık elemanlarıdır. Görevlerinden biri de yakıt sızıntısını engellemektir. Fakat bu bağlantı alanlarında meydana gelebilecek herhangi bir aksaklıkta yakıt kaçakları olur. Mesela parçalarda; kırılma, gevşeme, çatlama yada boru/hortumlarda kopma olursa kaçaklar oluşur. Ek olarak yakıtlar, yapısı gereği alevlenme ve parlama özelliğine haiz olduğundan tehlikeli maddelerdir. Yakıt kaçaklarında sistem basıncı azalabilir ve çekiş düşüklüğü söz mevzusu olabilir.
Yakıt Hortumu Nedir? Değişimi {Nasıl} Yapılır?

Bir cevap yazın