XL Lastik Nedir?

XL lastik denilince bu kavram, vasıta lastiği boyutlarına dair bir çağrışım yapıyor. Bazen akılları karıştırabilen bu isimlendirme, aslına bakarsak lastiğin yük taşıma kapasitesini ifade ediyor. Aynı ebattaki standart lastiklere oranla XL lastikler daha çok yük taşıyabiliyor. Peki bir lastiklerin boyutları diğerleriyle aynıysa çeşitleri birbirinden {nasıl} ayırt edebilirim? diye merak ediyor olabilirsiniz. İşte tüm sorularınızın yanıtı ve mevzuya dair ayrıntılar bu yazıda sizi bekliyor.
XL Lastiğin Farkı Nedir?
RF/ XL lastikler, çok büyük yükler taşıyan büyük araçlardan ziyade binek grubu otomobiller için geliştirilir. XL olarak kısaltılan bu lastik türü, Extra Load şu demek oluyor ki “Fazladan Yük” ifadesinden gelmektedir. Üstelik bu tür lastikler için XL haricinde başka ifadeler de kullanılmaktadır. RF kısaltması da bu kullanımlardan biri. Reinforced şu demek oluyor ki “Güçlendirilmiş” anlamına gelen RF ifadesini gördüğünüz lastikleri tercih ederek de bu dayanıklı lastiklere haiz olabilirsiniz. XL lastikler, yalnızca daha çok yüke değil, daha yüksek basınca da dayanıklılık gösterir. Bunun yanı sıra stabil sürüş ve dönemeç alma kabiliyetlerini artırdığı da bilinmektedir. Ani fren ve kalkış anlarında lastiğe binen yükü ise eşit şekilde dağıtarak hem şeklini daha iyi korur hem de denge sağlar. Genel anlamda büyük otomobillere takılan düşük profilli lastikler, XL / RF seçeneğine haizdir. Üreticilerin ürün yelpazesinde bir çok vakit aynı ebatta standart bir versiyon da yer alır.
Extra Load Lastik {Nasıl} Anlaşılır?
XL lastikler, standart yük kapasitesine haiz lastikler ile aynı görünüme haizdir. Zira oto lastik yük endeksi, karkas ve topuk bölgesinin direncinin artması ile yükselir. Lastik direnci, daha kuvvetli materyallerin tercih edilmesi ve ek materyallerin kullanılması ile arttırılır. Bu sebeple XL lastiklerin takviyeli yanakları daha sert bir yapıya haizdir. Isterseniz bu tür lastikleri ayırt etmek için yanak kısmındaki işaretlemeleri denetim edebilirsiniz. XL işaretlemesi, bununla beraber Reinforced / Reinforce, RF yada Reinf işaretlemeleri ile de gösterilebilir. Sadece RF lastikler ile RFT lastikler karıştırılmamalıdır. RFT’nin açılımı “run on flat tyre” ifadesinden gelir ve patladığında bile uzun süre yol alabilen lastikleri tanımlamak için kullanılır.
Arabam Garaj

Bir cevap yazın