SRS nedir, ne işe yarar, {nasıl} çalışır şeklinde pek oldukca probleminin cevabı yazımızda sizleri bekliyor. Son zamanlarda otomobil teknolojileri oldukça gelişti. Son çıkan modellerin gösterge paneline baktığımız süre alışkın olmadığımız semboller karşımıza çıkıyor. SRS’de alışkın olmadığımız sembollerden bir tanesi. Aslına bakarsak SRS için hem eski hem de yeni denebilir. Sunmuş olduğu güvenlik hizmeti senelerdir araçlarımızda bulunuyor. Fakat teknolojik bir sistem olarak yaşamımıza girmesi hemen hemen yeni.
SRS Nedir?
SRS ingilizce Supplemental Restraint System teriminin kısaltılmış halidir. Kısaca Türkçesi ‘Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi’ demektedir. Araçlarda yer edinen otomatik hava yastığı ve otomatik güvenlik kemerini denetim etmektedir. Bundan dolayı SRS Airbag ve SRS güvenlik kemeri olarak da söylenmektedir. Bilgisayar ile denetim edilen bir sisteme dönüşmesi yenidir. Fakat araçlarda hava yastığı oldukca eskiden beri kullanılmaktadır. Hatta ilk kez 1981 senesinde Mercedes-Benz S serisinde kullanılmıştır. Bu tarihten sonrasında ABD’de üretilen her otomobilde kullanılmıştır.
SRS Ne İşe Yarar?
SRS güvenlik sisteminin amacı güvenlik kemerine ek olarak yolcuların güvenliğini sağlamaktır. Bu sistem herhangi bir kaza anında saliseler içinde güvenlik kemerlerini kilitleyip hava yastıklarının açılmasını sağlar. Böylece vasıta içinde bulunan insanların yaralanmalarını ve oluşabilecek ihtimaller içinde kayıpları minimum seviyeye indirir. Ek olarak hava yastıklarının tamamen koruyabilmesi için güvenlik kemerinin kesinlikle takılı olması gerekmektedir. O şekilde ki bu sistem güvenlik kemeri ile eş zamanlı iş yapmaktadır. Eğer güvenlik kemeri takılı değil ise hava yastığı kapakları savrularak vasıta içerisindekilere zarar verebilir.
SRS {Nasıl} Çalışır?
Aslına bakarsak SRS sisteminin temelinde, aracın içinde ve haricinde sensörler bulunmaktadır. O şekilde ki bu sensörler aracın hızını, yavaşlanmasını, hızlanmasını ve daha birçok veriyi anlık olarak algılar. Seyahat anında araçta ani gelişen yavaşlama yada herhangi bir çarpma durumda SRS sistemi devreye girmektedir. Arkasından hava yastıkları açılır ve güvenlik kemeri kilitlenir. Buna bağlı olarak vasıta içindeki yolcuların savrulmaları önlenir.
SRS Işığı Niçin Yanar?
Bu sistemi hem etken hale getirmek hem de gerektiği zamanda emek harcaması için herhangi bir şey yapılmaz. Bu yüzden eylemsiz güvenlik sistemi olarak adlandırılır. SRS ışığı vasıta ilk çalıştığında yanması normaldir. Sadece kısa bir süre sonrasında sönmüyorsa yada seyahat anında yanıyorsa Airbag sistemi arızalı anlama gelir. Ek olarak bu arızanın sebebi aküden yada hava yastıkları sisteminin bağlandığı kablolardandır. Bu durumda aracın denetim ve bakımının yapılması gerekmektedir.
Arabam Kaç Para?
Trink Sat!
SRS Nedir, Ne İşe Yarar?
