Silindir ve Silindir Kapağı Nedir, Ne İşe Yarar, Görevleri, Arızaları
Silindir; Hava ve benzin karışımının yanarak motora güç verecek enerjinin meydana geldiği bir odadır. Bu oda motorun öteki parçalarından kabul edilen pistona yataklık ve motora gövdelik yapar.
Motorda bulunan silindirlerin bölümleri;
Silindir Kapağı
Silindirin üzerini kapatan ortalama 10 milimetre genişliğinde ısıya dayanıklı motor parçasıdır.
Silindir Bloğu
Silindirleri barındaran motor parçasıdır.
Silindir Kapağı Arızaları
Silindir kapaklarında genel olarak aşağıdaki arızaların yaşandığını görüyoruz.
Silindir kapağı çatlaması
Silindir kapağı eğrilmesi
Silindirdeki yanma odalarının kurum bağlaması
Silindirdeki sübap yataklarının bir kısım yerlerinin yanması
Silindir kapağı su kanallarında kireçlenme
Silindir Kapağının Çatlaması;
Genel olarak kış mevsiminde oldukça soğuk ve don olan hava şartlarında motor suyunun donmasıyla silindir kapağında çatlama görülebilir.
Öteki bir silinidir kapağının çatlamasına yol açan sebep ise; motor oldukça sıcakken radyatöre soğuk su konularsa silindir kapağı çatlayabilir.
Silindir Kapağının Çatladığı {Nasıl} Belli Olur?
Silindir kapağı çatladığında birkaç değişik yol ile tesbit edilebilir. Motor silindir kapağı gözle denetim edildiğinde dış çatlak ve pas oluşumu var ise çatlama oluşmuş olabilir. Gözle görülmeyen iç bölümde oluşabilecek çatlaklar ise hidrolik denetim ile görülebilir.
Hidrolik denetim; Hidrolik muayane aleti yöntemiyle silindir kapağının iç kısımlarındaki çatlaklar tespit edilebilir. Bu aletlere su yada renkli su konularak basınçlı işlemle tesit edilebilmektedir.
Silindir Kapağı Çatlakları Onarılır mı?
Silindir kapağındaki bir ekip çatlaklar onarılabilmektedir. Biz her ne kadar herhangi bir çatlakta değişimini önersekte onarımını merak edenler için silindir kapağı çatlaklarının onarım usullerinden bahsedelim. Çatlak silindir kapakları 3 değişik yöntemler onarılır. Bu yöntemler;
Vida-Nokta yönetemi ile
Yama usulü yöntemi ile
Oksijen deposu yöntemi ile
Bu şekilleri merak edenler yada öğrenmek isteyenler mevzu altı yorum kısmından data isteyebilir. Artık en küçük problemde herhangi bir parçanın değişiklik yoluna gidildiğinden onarım şekilleri oldukça fazla tercih edilmemektedir.
Silindirdeki yanma odalarının kurum bağlaması temizlenmesi {nasıl} yapılır?
Silindir kapağının iç kısmındaki yanma odaları zaman içinde hava yakıt karışımı işlemi yüzünden kırum bağlar. Bu kurumlara ”İs”te denir. Bu kurum tabakası zaman içinde çoğalarak yanma odasının hacmini küçültür ve silindirlerin görevini tam yerine getirmemesine niçin olur. Bu durum ise motorun kuvvetini azaltır ve zaman içinde motor parçalarının ömürlerinin daha kısa olmasına niçin olur.
Silindir Kapağının Temizlemesi {Nasıl} Yapılır?
Silindir kapağı 2 çeşit yöntemle temizlenebilir.
Kazıma yöntemi ile oluşan kurumları temizleyerek
Elektirik motoruna takılan tel fırça ile kurumları temizleyerek
En fazla tercih edilen yöntem daha kolay ve kullanışlı olması yönünden elektrikli motor yardımı ile meydana getirilen tel fırça ile temizleme yöntemidir.
Sübap Yataklarının Bir Kısım Yerlerinin Yanması
Sübapların bir kısım yerlerinin yanması sonucunda sübaplarda arızalar meydana gelebilir. Sökülerek denetim edilmesi, kurumlarının temizlenmesi gerekir. Verim alınamazsa değiştirilmesi önerilir.
Silindir Kapak Contasının Su Kaçırması Sonucu Ne Olur?
Silindir kapak contasının eskimesi, yanması ya da gevşemesi sebebiyle su kaçırması sonucu arızalara sebeiyet verir. Bu durumda soğutma sisteminde su azalırsa motorun fazla ısınmasına niçin olabilir. Ek olarak silindire su kaçarsa;
Motor teklemesi,
Motor yağının sulanmsına niçin olur. Bu durum motor yağ basıncının yükselmesine niçin olur.
Bu arızaların hepsi motor silindir kapak contasının değişimi sonrası çözüme kavuşur.
Bu yazımızda motor silindiri, silindir kapak contasının görevleri ve arızaları mevzusunda, son olarakta silindir kapak contası görevi ve arızaları mevzusunda data vermeye çalıştık. Mevzuyla ilgili sorularınız var ise eğer mevzu aştı yorum kısmından bizlere sorabilirseiniz. En kısa zamanda editör arkadaşlarımız destek olacaktır.