Şasi Nedir?

Şasi aracın en mühim bölümünden biridir. Peki bu şasi Nedir? Şasiyi genel olarak tanımlamak gerekirse; aracın iskelet yapısıdır. Bu iskelet yapısı kendisine bağlı bulunan öteki tüm parçaları taşımaktadır. Kısaca ana destek yapısıdır.
Ek olarak ihtimaller içinde bir kaza esnasında çarpmanın sertliğini taşıyarak bu sertliği minimuma indiren kısmıdır. Bunu lüzumlu kırılma yerlerinden kırılarak yapar. Bununla birlikte bu yapı taban kısmı ve karoser dahil tüm parçalar birleştirir.
Araçta Şasi Nedir?
TDK şasiyi şu şekilde tanımlıyor, “motorlu kara taşıtlarının iskelet kısmı”. Dünyada pek oldukça vasıta olmasına rağmen tüm araçların ortak noktası şasidir. Bu parçanın temel işlevi araca şeklini vermesidir. Motor, süspansiyon, direksiyon, şanzıman, benzin deposu, egzoz sistemi ve elektrik sistemini bünyesinde barındırır. Ek olarak, vasıta sınıflarına nazaran çeşitlilik gösterir. Örnek olarak otobüslerin şasisi binek araçlarınkinden farklıdır.
Yol tutuşu mevzusunda da etkilidir. Bu sebeple tekerleklerle de bağlantısı vardır. Kullanımı ve değişimi kolaydır. Ek olarak ek bir detay olarak şasiler, yolcuyu korumak amaçlı kafes biçiminde de üretimi gerçekleşiyor.
Şasi mi, Şase mi?

Doğru kullanımı şasidir. Fakat zaman içinde kelime değişerek şase şekline de dönüşmüştür. Bu kullanımda çeşitli yerde karşımıza çıkmasına rağmen, uygun kullanımı şasidir.
Şasi Numarası Nedir?
Aracın kimliğini oluşturan bir etkendir. 17 haneden oluşur. Aracın geçmişine (kaza şeklinde) bu 17 hane yardımıyla rahat bir halde ulaşılır. Kasko sorgulaması şeklinde işlemlerde araca tahsis edilen şasi numarasından yapılır. Bu kombinasyon bir tek o araca aittir ve başka herhangi bir vasıta için kullanımı mümkün değildir. Numara aracın pek oldukça yerinde mevcut. Mesela; vasıta plakası, kaputun altı, motor üstü, bagaj altı ve ruhsatta yer alır.
Şasi Niçin Önemlidir?
Şasi bir vasıta için oldukça önemlidir. Bu sebeple aracın dengesini sağlar. Bu sayede aracın devrilmesine olanak vermez. Bunun temel sebeplerinden biri ise aracın yaşamı parçalarını bir arada tutmasıdır. Yaşamı parçalardan biri ise motordur. Motoru yönetim eder. Bu fonksiyon eğer olmazsa vasıta çalışamaz.
Şasi Hangi Materyalden Yapılır?

Bu mevzu aracın performansını etkileyen bir faktördür. İlk zamanlarda tahta ve demir şeklinde materyallerden yapılmasına rağmen teknolojik değişimle bu yelpaze genişlemiş. Şasi aracın omurgasıdır ve dayanıklı bir çelikten üretilir. Ya da hafifçe yapı adına alüminyum alaşımlı malzemeden yapılır. Bunların dışındaki malzemelerden bazıları ise aşağıdaki gibidir;

Kompozit araç-gereç
Karbonfiber
Titanyum
Magnezyum

Uygun Bir Şasi {Nasıl} Olmalıdır?
Ilk olarak performansı etkilediği için hafifçe olmalıdır. Mümkün olan minimum oranda bölüme haiz olmalıdır. Düşük maliyetli olması gerekir ve bunun yanında uzun ömürlü olması da mühim özelliklerinden biridir. Ek olarak bagaj ve yolcu alanları için kafi oranda bir alan temin etmelidir. Kaza anlarında yolculara güvenlik sağlamalıdır.
Şasi Aracın Hangi Bölümündedir?
Aracın alt kısmında içeriyor.
Kaç Çeşit Şasi Tipi Vardır?

Araçlar için pek oldukça şasi tipi bulunuyor. Bu şasi tipleri içinde; merdiven gövdeli, X tipi, paralel kollu, monokok, küvet tipi (vb.) mevcuttur.
Merdiven Gövdeli Şasi
Merdivene benzerliği sebebiyle bu adı almıştır. En eski türlerden biridir. Eski zamanlarda ise şasilerin vasıta yapısına mühim katkısı yoktu. Bunun yanında bu şasi tipi günlük yaşamda sıkça karşılaşılıyor. Ek olarak süre geçtikte araçlarda kullanımı düştü fakat kamyonlarda görmek mümkün. Pick-up kasa tipi araçlarda mevcut.
Merdiven şasinin yapısı ise; vasıta uzunluğunca uzanır ve birkaç enine çapraz bağlantı ile bağlanan 2 eşit kiriş, kanal ve profilden oluşmaktadır. Ek olarak bu yapı güzel bir kiriş direnci vaat eder.
X Tipi Şasi
Adı şeklinde x şeklindedir. Uç kısımları üstünden arkaya uzanır, aynı x şeklindedir. Oldukça hafifçe bir yapısı vardır. Kamyonetlerde kullanılır. Bu tasarımın yan korkulukları olmadı için çarpmalarda kafi güce haiz değil.
Paralel Kollu Şasi
Bu tip şasi genel olarak otobüs ve tırlarda kullanılıyor. Paralel kollar ile birbirine bağlanıyor. Bunun yanında bağlantı kolları da kare, u ve dikdörtgen şeklindedir.
Bu başlığımızı beğendiyseniz; “Kaç Çeşit Otomobil Kasa (Beden) Tipi Vardır?” içeriğimize de göz atmayı ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın