Şanlıurfa’nın Bataryalı Trambüsü Kullanıma Hazır

Bozankaya A.Ş.’nin yürüttüğü Türkiye’nin ilk yerli troleybüs projesinde gelişmeler meydana geldi. Troleybüs‘ün tasarım ve üretimi yerli mühendisler tarafınca yapılmış oldu. Yüksek teknolojili bataryalı troleybüs kullanıma hazır haldedir. Katener hattına doğrusu elektrik besleme hattına bağlı olmadan bataryasından almış olduğu güçle 50 km metre menzil gidiyor. Bu teknoloji yardımıyla Şanlıurfa ilinde, elektrik altyapısı olmayan sit alanlarında verimli bir halde kullanımı gerçekleştirilecek. Yerli yüksek teknoloji bataryalı troleybüs 2023 yıllında etken hale gelecek.
Yerli Yüksek Teknoloji Bataryalı Troleybüs
Bozankaya’nın, Ankara-Sincan’daki fabrikasında organize edilen etkinlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için hususi olarak üretilen troleybüs sunuldu. Ek olarak troleybüse “Trambüs” adı verildi. Trambüs Türkiye’nin ilk yerli yüksek teknoloji bataryalı troleybüsü olma özelliği taşıyor. Şanlıurfa Büyük Kent Belediyesi için 12 araçlık filonun ilk trambüsü takdim edildi.

Trambüs Nedir?
Yolcular için daha güvenli ve kaliteli bir seyahat elde eden trambüs nedir? Bozankaya’nın ürettiği sıfır emisyonla çalışan trambüsün pek fazlaca faydası mevcut. Özetlemek gerekirse Trambüs;

Enerjisini yol süresince katener sisteminden elde eden
Elektrik hattının var olmadığı alanlarda batarya sistemi ile şarj olan
Yüksek yolcu kapasitesine haiz (raylı sistem gövdesi yardımıyla)
Raylı sistem altyapısına ihtiyacı olmadığından dolayı altyapı maliyeti düşük
Bataryası yardımıyla karayolunu kullanabilen, bu sebeple rota özgürlüğüne haiz elektrikli otobüslerdir.
Ek olarak ekonomik ve çevre dostudur.

Trambüs Özellikleri
50 km menzile ulaşabilen ve yolcu taşıyan trambüsün, ek olarak hareket halindeyken şarj edilebilen bataryası da mevcut. Bu sayede sınırsız menzile haiz oluyor. Mevcut özelliğin birçok yararı var; mesela, zamandan ve yakıttan tutum sağlanıyor. Ek olarak trambüsün bakım harcamalarından da kar elde ediliyor.
Trambüs yakıt tasarrufunda da öne çıkıyor. Dizel otomobillere oranla günde %40 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Ek olarak bakımda bu oradan %80’lere ulaşıyor. Şanlıurfa Büyük Kent Belediyesi yalnızca bu özellik yardımıyla yılda 3,5 milyon TL kar elde ediyor.

İyi yönlerinden bir diğeri 7/24 çalışıyor. Ek olarak toplamda 160 şahıs kapasitesi yardımıyla günlük yolcu sayısı 95.000’dir. Oturan yolcu yüzdesi ise 32’dir. Akıllı yazılım yardımıyla güvenlik ve bakım aralıklarının takip edeni uzaktan yapılabiliyor. Troleybüsün şehrin zamanı dokusuna zarar vermemesi adına 18 metre olarak dizayn edildi. Bununla birlikte elektrikli olması sebebiyle de titreşimsiz ve gürültüsüzdür. Şanlıurfa ilinin ikliminden dolayı 60 aşama sıcaklığa değin soğutacak kliması da mevcut. Doğal olarak her yere taşınan web teknolojisi de trambüste yer alacak, wifi hizmeti yolcular için mevcut olacak.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; mevzuyla ilgili olarak organizasyonda, trambüsün maliyetinin düşüklüğünden, fazla yolcu kapasitesinden, çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayabilmesinden bahsetti. Ek olarak bunun büyük şehirler için ideal ve çevreci bir teknoloji bulunduğunu söylemiş oldu. Son olarak yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini ve yurt haricinde hazırlandıkları üç ihale olduğundan bahsetti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Elektrikli Otobüs Tasarrufu

Bir cevap yazın