Römork Nedir? Çeşitleri Nedir?

Gerek şahıslar gerekse de işletmeler için yük taşımak fazlaca ehemmiyet arz etmektedir. İşte burada devreye giren römorklar bilhassa maliyeti düşürdükleri için oldukça tercih edilmektedirler. Peki fakat römork nedir? Kaç çeşittir? Yarı römork nedir? Gelin bu soruların cevaplarına beraber bakalım.
Römork Nedir?
Yukarıda römorkların taşımacılıkta kullanıldığından bahsettik. Motorlu araçların arkasına takılıp, yük taşıma işlevini gerçekleştiren römorklar Türkiye’de treyler olarak da bilinmektedir. Römorklar, motorlu araçların arkasına takılırlar. Sadece motorsuz taşıtlardır. Bu taşıtlar, çekici araçların arkasındaki çeki demirine takılırlar. Böylece yük taşıma işlemini gerçekleştirirler.

Römork Kullanmanın Avantajları
Yukarıda bahsettiğimiz şeklinde römork araçlara fazladan taşıma kapasitesi sağlıyorlar. Bununla birlikte vasıta harcamalarını ve ek maliyetleri ortadan kaldırıyorlar. Üstelik birden fazla amaç ile kullanılıp, yükleme yapılması da oldukça kolay. Bir öteki taraftan römorkların bakım harcamaları da oldukça azca. Kısaca özetlemek gerekirse römorklar hem işlerimizi kolaylaştırıyor. Hem de birçok avantaja haiz.
Yarı Römork Nedir?
Römorkların, yükleri taşıma görevini üstlendiklerini söyledik. Peki yarı römork nedir, ne işe yarıyor? Tahmin edebileceğiniz suretiyle yük taşıma işleminin bölünmesi. Kısaca taşınan yükün bir kısmını römorkun bir kısmını da motorlu taşıtın taşımış olduğu araçlara denmektedir. Çoğu zaman oldukça büyük boyutlardaki kargoların taşınması, ekipman montajı ve öteki nakliye sorunlarının çözümü için kullanılırlar.

Römork Çeşitleri
Römorklar 6 çeşittir. Bunlar:

Tam römork
Yarı römork
Merkezi dingilli römork
Bisiklet römorku
Yapı römorku
Gezi römorku
Tekne römorku
Traktör römorku

Ağırlıklarına Nazaran Römorklar

O sınıfı
O1 sınıfı (750 kilo ve -)
O2 sınıfı (750 kilo – 3,5 ton)
O3 sınıfı (3,5 ton – 10 ton)
O4 sınıfı (10 ton +)

Römork Kullanmak için Ihtiyaç duyulan Şartlar
Eğer sizlerde yük taşımak için römorka gereksinim duyuyorsanız ve bir römork edinmeyi planlıyorsanız yerine getirmeniz bazı şartlar var. Ilk olarak römorku çekeceğiniz aracınızda ruhsata kaydedilmiş bir çeki demiri bulunmalı. Sonrasında ise;

750 kilo ve aşağısındaki çekme karavanlar için: B sınıfı yeterlik ve trafik tescil müdürlüklerinden plaka
750 kilo ve üstündeki ağırlıklar için: BE sınıfı ehliyete ve plakaya ek olarak ruhsat çıkarttırmanız gerekmektedir.

Arabam Garaj

Bir cevap yazın