Araçlarda iskelet olarak tanımlayabileceğimiz şasi, aracın bir tüm halinde durmasını sağlar. Şasi vasıta güvenliğinde mühim bir yere haizdir ve kaza anında arabanın dağılmasını önler. Podye ise bu bütünün bir parçasıdır. Bilgileri inceleyelim…
Podye Nedir?
Taraftan, önden ve alttan gelen darbelere karşı direnç gösteren bir şasi parçasıdır. Podye, aracın kaza anında hasar görüp görmediğine bakacağımız ilk yerlerden biri olma hususi durumunu taşır. Aracın yoldaki duruşunu ve sapmaları etkileyeceği için oldukça mühim bir parçadır. Denge ayarı yapılsa bile vasıta çekme hayata geçirmeye devam edebilir.
Podye Mi? Podya Mı?
Çoğu zaman podye olarak geçen bu parça, endüstri dilinde ise podya, şase ucu, kılıç sacı, tüfek sacı benzer biçimde isimlerle de adlandırılıyor.
Podye Araçta Nerede Bulunur?
Amortisör takozlarına ve yan çamurluğa bağlıdır. Araçta ön lastiklerin derhal üstünde bulunur. Aracın ön farına kadar uzanan bölüme, bazı araçlarda motor kulağı da bağlıdır.
Podyenin Önemi Nedir?
Podye vasıta iskelet yapısının başlangıcı olarak kabul edilen şasinin mühim parçalarından biridir. Aracın yol tutuşuna direkt tesir eder. Kaza anında gelen darbeleri savuşturma özelliğine haizdir.
Oldukca sağlam bir parça olsa da, metalin akma noktasının (yield point) direnç gösteremediği kazalarda, çeşitli deformelere maruz kalabiliyor. Bu deformeler gerektiği benzer biçimde düzeltilmezse kendisine bağlı aktarma organları, fren sistemleri, amortisör takozu, tekerlek benzer biçimde parçalarda da hasar meydana getirebilir.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir?
Bu cümle genel anlamda kaza sonrası ihtimaller içinde göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır. Sonrasında lüzumlu yere kaynak işlemi yapılarak hasarlı bölge sağlamlaştırılır.
Podye İşlemli Vasıta Alınır Mı?
Bu sert metal, iskelet parçalarından biri olduğundan oldukça pahalı bir parçadır. Bu bölgeden hasar alan bir otomobil, eğer orta düzey bir hızla bu hasarı aldıysa uzman kişiler tarafınca ustalaşmış bir halde eski haline getirilebilir. Sadece parça, şeklini değiştirmeden dayanabileceği direnç noktasını bir kez kaybetmiş olduğu için eski sağlamlığına yetişmesi zor olacaktır. Oldukca süratli bir çarpma sonucu eski haline getirilemeyecek kadar hasar aldıysa, parçanın değişimi söz mevzusu olur.
Hasar sonrası %100 sağlamlık sunmayabilir
Podyesi işlemli vasıta alacaksanız lüzumlu ekspertiz kontrollerini yaptırıp aracın son durumunun ne işe yaradığını bilerek satın almalısınız.
Kaza durumunda vasıta hasarının ön motor aksamına kadar gelmemiş olması gerekir. Bu şekilde bir hasar sonrası işlem uygulamak gözle görünür sorunları ortadan kaldırsa da, vasıta güvenliği açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Bahsi geçen bölgeden hasar almış araçlar genel anlamda airbag açmış olduğu için, eğer vasıta kaskoluysa perte çıkıyor. Ya da araçta ciddi anlamda bir hasar kaydı çıkıyor. Bu durumda vasıta kıymet kaybetmiş olduğu için fiyatı da hasarsız araçların aksine makul bir seviyede olmalıdır. Vasıta satın alım öncesi bu noktalara da dikkat etmelisiniz.
Doğal olarak her şeyden ilkin işlem gören vasıta almaktansa podyesi değişmiş bir vasıta almak daima ilk tercih olmalıdır.