Otomobil Işık Tipleri; Hangisini Ne Süre Kullanmalıyım?

Görselleştirme sürüş için ayrılmaz bir parçadır ve otomobil ışık tipleri bu açıdan yaşamsal bir rol oynamaktadır. Otomotiv onarım ve bakım uygulamalarında değişik otomobil ışık tipleri ve vasıta için onların rolünü bilmek gerekir.
Işıklar çeşitli roller oynar ve her otomobil için görsel açıdan yarar elde eden ve tek bir anlama gelen konumdadır. Görünürlük haricinde yararlarından söz etmek gerekirse arabanın arkasında bulunan lambaların öteki sürücülerin aracınızla ilgili verdiğiniz kararları görme açısından ehemmiyet taşıdığını izah edelim.
Eğer otomobil ışık tipleri hakkında daha çok data almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Far

Otomobil aydınlatma sisteminde, farlar sürücü için önemlidir. Farlar tüm araçlarda bir çift olarak gelir, otomobilin ön alanında bulunan farlar bazı otomobiller de tasarım gereği 4 tane olabilir. Fakat gene de farlar aydınlatma da yaşamsal rol oynar. Bilhassa karanlık koşullarda, sürücünün önünü pürüzsüz bir halde görmesini sağlar.
Otomobil farlar ikiye ayrılır; düşük ışın ve yüksek ışın ışıkları. Düşük far ışıkları kafi yanal ve ileri aydınlatma sağlar. Öte taraftan, yüksek far ışıkları parlama için denetim ile merkezli ışık dağılımı sağlamak ve trafikte görünür olmak için idealdir.
Stop Lambaları

Adlarının da anladığımı şeklinde Arka Lambalar arabanın arka yerindedir ve çoğu zaman kırmızı renk verirler. Farla beraber çalışırlar, far açıkken, onlar da açık olurlar. Birincil amaçları, öteki sürücülerin önlerinde bir otomobil bulunduğunu ve ne kadar uzakta bulunduğunu bildirmektir.
Sis Farları

Sis farları sürücünün sisli havalarda görmesine destek sağlar. Farların altında bu tür ışıklar bulabilirsiniz, ve geniş bir ışık demeti yürüyerek, keskin bir görüş açısı sunarlar. Çoğu zaman farlar oldukca etkili olmadığında, bilhassa de oldukca fazla sis olduğunda devreye girerler.
Gündüz Farları

Gündüz farları aracın hem ön hem de arka tarafında bulunur ve vasıta sürücüdeyken yada el freni kapalıyken otomatikman yanar. Onların ana amacı öteki yol kullanıcılarının aracı fark etmesine destek olmaktır. Her ne kadar dikkat dağıtıcı olsalar da oldukca yarar sağlarlar. Bazı otomobil modelleri onları kapatma seçeneğine haizdir.
Sinyal Işıkları

Sinyal ışıkları sürüşte oldukca önemlidir ve dönüş sinyalleri yanıp sönerek nereye döneceğinizi gösterirler. Sinyal lambaları hem arka tarafta hem de ön tarafta bulunur. Öteki sürücülere dönüş yaptığınızı bildirmek için bu ışıkları etkinleştirirsiniz ve bu da yönünüzü evvelde belirlediği için kaza riskini ortadan kaldırır. Sinyal lambaları yolda öteki sürücüler ile kontakt oluşturmak adına mühim bir araçtır.
Fren Lambaları

Arabanın arkasında, stop lambalarının yan tarafında fren lambaları bulunur. Adlarının da anlayacağınız şeklinde frene bastığınızda yanarlar ve öteki sürücülere yavaşladığınızı işaret ederler. Fren lambaları yavaşladığınızı gösterdiği için arkada ki sürücünün direkt olarak dikkatini çeker ve kendisini korumaya almasını sağlar. Kaza faktörünü minimuma indiren bu kolay fakat etkili bildiri fren lambalarının önemini vurguluyor. Eğer arızalı bir fren lambanız var ise ne olursa olsun trafiğe çıkmadan derhal ilkin onarım etmelisiniz.
Çekince Işıkları
Çekince ışıkları (halk içinde dörtlü olarak da bilinir) arabanın ön ve arka tarafında yanıp sönen ışıklardır, bu ışıklar mesele olması durumunda manuel olarak açmanız gerekir. Mesela alternatör probleminiz  var ise öteki sürücüleri, aracınızın en iyi sürüş şeklinde olmadığı mevzusunda uyarmak için gösterge panelindeki çekince düğmesine basarsınız.
Park Lambaları

Park Lambaları da arabanın ön ve arka tarafındadır. Ön tarafta, arkada ise beyaz ya da kehribar görünümünde, kırmızıdırlar. Park ederken kullandığınız için minimum 150 metre süresince görünür olmalılar.
İç Işıklar

Otomobil ışık tipleri içinde bulunan iç ışıklar arabanın içinde bulunur ve iç aydınlatmaya destek olurlar. Onları uzun süre kullanmamalısınız, bilhassa otomobil kullanırken, şundan dolayı onlar dikkatinizi dağıtabilir ve sizin kararlarınızı etkileyebilir.
Öteki Işık Türleri
Otomobil ışık tipleri nin değişik türleri vardır; LED, halojen, ve xenon ışıkları. Bu tiplere bir göz atalım.
LED Işıklar
LED ışıklar çağdaş araçlarda yada satış sonrası opsiyonel olanlarda standarttır. LED ışıkların birincil amacı kozmetik ve görsellik açısından hoş görünmesidir. Ilk olarak far alanında, otomobilin ön parçası daha keskin bir görünüm vermek LED ışıklarla mümkündür. Isınmaya daha azca yatkın olmalarının yanı sıra enerji tasarruflu olurlar. Bu onları uzun ömürlü ve bakımını kolay hale getirir.
Halojen Işıklar
Halojen ışıkları bir çok araçta standarttır ve bu ışıklar ve ışık üretmek için tungsten telini ısıtır. Hemen sonra bir tüp içinde azot ve argon şeklinde gazların bir arada kullanır. Halojen farlar aşırı ısınma problemi olmasına karşın, ucuz ve bakımı kolay olduğundan tercih ediliyor.
Xenon Far
Xenon ışıkları da yüksek yoğunluklu boşalma (HID) lambaları ile üretiliyor. Onlar ışık üretmek için gazlar ve metalleri ısıtarak halojen ışıklara neredeyse benzer bir halde çalışır. Temel fark, yanmak için ender metaller kullanır.
Aynı watt’taki halojen Lambalara gore oldukca fazla ışık üretirler. Ender metallerin yüksek maliyeti ve kontrolsüz parlamaları sebebiyle kullanımı yaygın değildir.
İkinci El Otomobil İlanları

Bir cevap yazın