Pandemi tesiri, akaryakıt ve otomobil fiyatlarının yüksek olması benzer biçimde sebeplerden dolayı motosiklet satışları; otomobil satışlarını neredeyse geçmek suretiyle. Kaynakların tahminlerine bakılırsa otomobil satış oranları ve motosiklet satış oranları birkaç yıl içinde birbirine denk gelecek.
Niçin Motosiklete Olan İlgi Artıyor?
Ülkemizdeki otomobil fiyatlarının yükselmesi sebebiyle, sürücüler motosikletlere yönelim gösteriyor. Birinci el otomobil bulma zorluğunun yanında ikinci el otomobillerde da benzer problemler yaşanıyor. Ek olarak, yakıt fiyatlarına gelen zamlar da otomobil alım noktasında sürücüleri düşündürüyor. Bu sebeplerden dolayı alternatif bir vasıta olan motosikletler sürücüler tarafınca dikkat çekiyor. Motosikletler, sürücüler tarafınca daha kolay satın alınabiliyor. Bununla birlikte yeni verilere bakılırsa; motosiklet satışları, tüm zamanların en iyi satış rekoruna haiz.
MOTED Başkanı Başarı Erbaş’ın Mevzuya İlişkin Açıklamaları
Bir gazeteye konuşan, Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş; mevzuya ilişkin yorumlarını paylaştı. Erbaş’a bakılırsa yakın bir zamanda otomobil satışları, motosiklet satışlarına denk olacak. Ek olarak BMW Motorrad Marka Müdürü olan Erbaş, 2022 senesinde (ilk 11 ayda) motosiklet satışlarının %50,7 yükselişle 365.000 üzerine çıktığını belirtti. Bu rağmen otomobil satışları 500.000’lerdeydi. Verilen bu rakamların yeni yıl itibariyle değişeceği ve motosiklet satışlarının 420.000’e çıkacağı görüşündeler.
Erbaş, dünyayı sarsan Covid-19 sebebiyle bireysel ulaşım araçlarına taleplerin yükseldiğini ve “Ekonomideki negatif gelişmelere paralel Türkiye’de alım gücünün zayıflaması da otomobile bakılırsa daha ucuz bir bireysel ulaşım aracı olan motosikleti ön plana çıkarttı. Öte taraftan gelişen e-ticaret motosikletli kurye sayısında ciddi artışa sebep oldu … Oldukça yakın bir zamanda otomobil satışlarını yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.
MOTED Başkanı Başarı Erbaş, motosiklet piyasasına olan bu büyümenin yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtti. Bununla beraber Koç, Sabancı benzer biçimde yerli yatırımcılarında pazara girmesinin önemine değindi. Ek olarak “125 cc motosikletlerin de B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesinin 250 cc’ye kadar olan %8’lik ÖTV bareminin 500 cc’ye kadar olan motosikletlere çekilmesi; sektörün fazlaca süratli büyümesine ve Türkiye’yi motosiklet üretim üssü haline getirmesinde büyük katkı sağlar” dedi. Bunlara ek olarak Erbaş; Yamaha ve Honda benzer biçimde markaların piyasadaki satış hızını devam ettirmesinin sonucunda, yatırımcı sayısını arttıracağı düşüncesindedir.
“Büyüyen Kurye Sektörü ve Akaryakıt Fiyatlarının Tesiri”
Yamaha Motor Türkiye Ülke Başkanı Hakan Kaya ise mevzuya ilişkin olarak; “Pandemiyle beraber büyüyen kurye sektörünün tesirinin yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki artışlar; toplu taşımadan kaçınma ve otomotiv sektöründe yaşanmış olan yığın sıkıntıları motosiklete olan ilgiyi oldukça artırdı. Her ne kadar yüksek hacimli hobby bike dediğimiz modellerde bir miktar artış gözlemlense de pazarda aslolan artış 50 – 250 cc motor hacmine haiz segmentte gerçekleşti” dedi.
Ek olarak sözlerine şunları eklemiş oldu; “Artan mobilite ihtiyacına paralel olarak insanoğlu satın alma ve işletme maliyeti göreceli olarak daha uygun olan motosiklet ve scooter modellerine yöneldi. Ek olarak İstanbul benzer biçimde trafiğin sorun haline geldiği büyük metropollerde; iki tekerin kullanım rahatlığı ve son yıllarda motosiklet kültürünün gelişmesi de tercih edilmesinde etkili oldu.”
Son olarak eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz; “Motosiklet Satışları Kasımda Yüzde 94 Arttı“ başlığımıza da göz atabilirsiniz.