Mecburi Trafik Sigortası İçin Yeni Karar; Prim Ücretleri Yükseltildi!
Mecburi trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınan sigorta şirketlerine Resmi Gazete ‘de gösterilen haberle beraber, 60 güne kadar poliçe kesme cezası verilebilecektir. Trafik sigortası primlerine ise Eylül ayından itibaren yüzde 20 zam yapılması planlanırken, aylık artış oranı da yüzde 4.75’e çıkarılmıştır.
Mecburi Trafik Sigortası için Yeni Düzenleme Geldi!
Karayolları motorlu araçlar mecburi mali mesuliyet sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişim yapılmasına dair yönetmelik ise Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır.
Düzenlemede şu bilgilere yer verilmiştir; mecburi trafik sigortasında poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketleri için belirlenen sigorta branşlarında yada tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden azca ve 30 günden fazla olmamak koşuluyla geçici olarak durdurulacaktır. Fakat kaçınmanın olması halinde belirlenen süreler iki katına kadar arttırılabilecektir. Ya da öteki tedbirlerin uygulanması kararlaştırılacaktır.
Ek olarak Sigortacılık ve Hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerini ve alınan önlem kararlarını ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanarak resmi web sitesinde duyuru edebilecektir.
Azami Prim Tutarlarında Artış Belirlendi
Yönetmeliğin geçici 11. maddesinde meydana getirilen değişiklikle, azami prim tutarları bundan önceki ayın azami prim tutarları üstünden değişiklik yapılacaktır. 2022 yılı Eylül ayından başlayarak aylık azami yüzde 4.75 artırılacaktır.
Ağustos ayında uygulanan vasıta grubunda 4. basamak azami primlerine; taksi, minibüs, koltuk adedine nazaran otobüsler, kamyon ve çekici vasıta gruplarında yüzde 10 oranında belirlendi. Öteki vasıta gruplarında ise yüzde 20 ilave edildikten sonra uygulanacaktır.
SEDDK tam da bu kapsamda vasıta gruplarının kullanım türüne nazaran uygulanması planlanan azami prim artırım tablosunu uygulamaya koymuştur. Buna nazaran; otomobil, kamyonet, motosiklet, traktör, minibüs ve kamyon azami prim artırım oranı sıfır olarak belirlenmiştir. Ek olarak otobüs, taksi, hususi amaçlı araçlar adına hususi kullanım azami prim artırım oranı da sıfır olarak belirlenmiştir. Tüzel kullanım azami prim artırım oranı; otomobil ve kamyonette yüzde 20’ye, motosiklette yüzde 25’e çıkabilecektir.
Bu değişimler kapsamında hususi kullanım azami prim artırım oranı; çekiciler için yüzde 2.50, iş makineleri için yüzde 7.50 olarak belirlenmiştir. Römorklar için yüzde 25.00, tankerler için de yüzde 10.00 olarak tespit edilmiştir.
Tüzel kullanım azami prim artırım oranları ise; minibüs, otobüs, hususi amaçlı vasıta makineleri için yüzde 2.50 olacaktır. Kamyon ve çekiciler için yüzde 5.00 olarak uygulanabilecektir.
Hasar ve Hasarsızlık Oranlarında Yaşanmış olan Değişiklik
Resmi Gazete ‘de yer edinen yönetmeliğin ekine nazaran hasarsızlık prim oranlarında da bir değişiklik yaşanmıştır. 7. basamak için yüzde 45’ten 42’ye, 6. basamak için yüzde 30’dan 22’ye düşürülme yaşanmıştır. 5. basamak için yüzde 15’ten 10’a düşürülmüştür. Hasar durumunda prim artırım oranlarında da düzenlemeye gidilmiştir.
Hasar prim artırım oranlarında belirlenen durum şöyleki; 3. basamak için yüzde 50’den 45’e, 2. basamak için yüzde 100’den 90’a düşürülmüştür. 1. basamak için de yüzde 150’den yüzde 135’e düşürülme yapılmıştır.
Mecburi Trafik Sigortası düzenlemesi ve öteki tüm düzenlemeler 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Arabam Kaç Para
TRİNK SAT