Lastik Kontrolü {Nasıl} Yapılır?

Araçlarda lastik kontrolü oldukça mühim bir mevzudur. Şundan dolayı lastikler, aracınızın yol ile tek bağlantı noktasıdır. Lastikler; aracın yol tutuşu, fren mesafesi, sürüş performansı ve konforu üstünde direkt bir etkiye haizdir. Araçlar için doğru lastiği seçmek kadar lastikleri tertipli aralıklarla denetlemek de sürüş güvenliği için eleştiri öneme haizdir. Bu süreçte vasıta sahiplerinin yapabileceği bazı ana kontrollerde mevcut. Ek olarak ek olarak vasıta muayenelerini, rot-balans şeklinde tertipli kontrolleri aksatmamak da önemlidir.

Vasıta Sahiplerinin Yapabileceği Tertipli Lastik Kontrolleri
Vasıta sahibi tarafınca tertipli olarak lastik hava basıncı ve diş derinliği denetim edilmelidir. Hem de en temel ve kolay bir yöntem olarak lastiğin dışarıdan hasarlı olup olmadığını da takip edebilmelidir. Tertipli kontrollerin yanı sıra lastik performansında da bir anormallik fark edildiğinde ilk olarak bu faktörler göz önünde tutulmalıdır. Eğer ki lastik hava basıncı ve diş derinliği önerilere uygunsa, görünür bir hasar yoksa ve hâlâ bir problem yaşanıyorsa en yakın lastik profesyonellerince denetim edilmelidir. Ek olarak yalnız lastik kontrolü yapılmamalı, bunun yanında mevsime uygun lastiklerde araca monte edilmelidir. Bu kontrollerin tertipli olarak yapılması sürüş güvenliği sağlar ve kaza riskini azaltmaya destek verir. Aracın ilerlemesini sağlamasının yanında lastik, vasıta dengesini sağlar. Bu açıdan da oldukça mühim bir işleve sahipti. Bu sayeden daha güvenli bir sürüş deneyiminin anahtarı böylece sağlanmış olur.
Lastik Hava Basıncı Kontrolü
Lastik hava basıncı, lastiğin performansı üstündeki mühim etkenlerden biridir. Çeşitli kimyasal reaksiyonlar ve ısı şeklinde etkenlerden dolayı yavaş yavaş da olsa lastik hava basıncı devamlı olarak azalır. Bu sebeple ilk denetim edilmesi ihtiyaç duyulan adımların başlangıcında yer alır. Ek olarak lastik hava basıncının yanlış olması güvenlik açısından bir risk oluşturur. Doğal olarak bunun yanında lastik ömrünü de kısaltır. Şundan dolayı yüksek ya da düşük lastik basıncı, lastiklerin düzensiz aşınmasına niçin olur. Yakıt verimliliği üstünde de negatif etkiye haizdir. Ek olarak uzun süre kullanılmamış lastiklerin de tazyik değerlerinin düşebileceğini unutmamak gerekir.
Lastik Hava Basıncı Ne Çoğunlukla Denetim Edilmelidir?
Lastik basıncı, minimum ayda bir kez denetim edilmelidir. Hem de hava değişimlerinde ve uzun yolculuklardan ilkin de lastik hava tazyik kontrolü yapılmalıdır. Denetim esnasında lastiğin sırtlarını da incelemekte yarar vardır. Ek olarak aracı hareket ettirmeden ilkin aracın çevresinde bir kez dolaşmak ve lastiklerine bakmak da daha sıhhatli bir sürüş sağlar. Son olarak, mevsim geçişlerinde de denetim etmekte yarar vardır.

Oto Lastik Hava Basıncı Ne Olmalı?
Lastik hava basıncı, zeminde ekstrem bir durum olmadığı sürece tavsiye edilen değerde kalmalıdır. Ek olarak lastik hava basıncı araçtan araca da değişmiş olur. Otomobil üreticileri tarafınca tavsiye edilen lastik basıncı, vasıta kılavuzlarında belirtilir. Bununla beraber araçta genel olarak sürücü kapısı bölgesinde yer edinen metal etiketlerde de bu değerler yazılır.
Hava Basıncı Kontrolü Lastikler Soğukken mi Yapılır?
Yukarıdaki bilgilere ek olarak aracın hava basıncı kontrolünün ne süre yapıldığı da önemdir. Tavsiye edilen hava basıncı değerleri, lastiklerin soğuk olduğu zamandır. Kontroller yapılırken vasıta soğuk olmalı şundan dolayı ısınan bir araçta tazyik yüksek çıkabilir. Bundan sebepten dolayı lastik hava basıncı kontrolü, lastikler kullanılıp ısınmadan ilkin yapılmalıdır.
Lastiğin Havası Azca Olsa Ne Olur?
 
Lastiğin havası azca ise birçok soruna yol açabilir. En temel olarak lastiklere daha çok yük binebilir. Bu durumda lastiklerin daha süratli çatlamasına, aşınmasına niçin olabilir. Vasıta sahiplerini maddi zararlara sokmasının yanında ihtimaller içinde kazaları ve çarpmaları tetikleyebilir.

Lastik Diş Derinliği
Lastik performansı üstünde etkili olan temel faktörlerden bir diğeri de lastik diş derinliğidir. Oto lastikler için minimum yasal diş derinliği 1,6 mm olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte; lastik üreticilerin bir çok, bilhassa de karlı ve ıslak zeminde kullanılacak lastiklerin 3-4 mm diş derinliğine ulaştığında değiştirilmesi önermektedir. Bu sebeple bilhassa kışın kar lastiği seçimine dikkat edilmelidir. Bilhassa yoğun kış şartlarında aracınıza uygun diş derinliğine haiz bir lastik vasıta sahiplerini güvende tutacaktır.
Diş Derinliği {Nasıl} Ölçülür?
Alanında uzman kişiler tarafınca ölçümlenmesinin yanında, vasıta sahipleri de kolay bir yöntemle diş derinliğini ölçebilir. 1 TL ya da 50 kuruş ile bu ölçümü yapmak mümkün. Bunun sebebi ise bu iki bozuk paranın dış kısmındaki halkaların 4 mm civarında olmasıdır. Kolay bir halde bozuk para lastik dişlerinin arasına yerleştirilir. Peşinden bozuk para yardımıyla lastiğin aşınma oranı aşağı yukarı anlaşılır.
Görsel Hasar Kontrolü
En kolay anlaşılan hasarlardan biri lastiğin görselinde meydana gelen deformasyonlardır. Lastikler üstünde görsel olarak herhangi bir hasar, çatlama, çıkıntı bulunup bulunmadığı denetim edilmelidir. Ek olarak lastik üstünde gömülü herhangi bir nesne olup olmadığına da bakılmalıdır. Bu şeklinde bir durum tespit edildiğinde profesyonellerden yardım alınmalıdır.

Lastik Kontrolleri Vasıta Performansını {Nasıl} Etkisinde bırakır?

Bu kontroller aracı oldukça etkilemekte şundan dolayı aracın gidebilmesini elde eden ve yerle temas eden tek noktasıdır. Sürüş deneyiminin iyi ve sıhhatli olabilmesi için bu denetim vaktinde ve doğru yapılmalıdır. Lastik kontrolü yapılmayan bir araçta mesela, hiza problemi yaşanabilir. Bu problem aracın bir tarafa daha oldukca eğim yapmasına sebebiyet verebilir. Doğal olarak bu da ihtimaller içinde kazalara davetiye çıkarabilir. Doğrusu lastik kontrolleri temelde aracın performansını etkisinde bırakır. Bu etkisinde bırakır ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Vasıta çekişi
Fren mesafesi
Yakıt tasarrufu
Vasıta yol tutuşu
Aracın dengesini

Lastiklerin Ömrü Ne Kadardır?
Genel olarak lastiklerin ömrü her ne kadar değişse de üretildiği seneden itibaren 8-10 yıl arasındadır. Sürekli denetim edilmiş lastiklerin ömürleri daha uzun olmaktadır. Eğer vasıta sahipleri lüzumlu kontrolü yapmaz ise lastiğin ömrü de kısalmaktadır. İyi kullanılmış bir lastiği ortalama 5-7 yıl kullanmak da mümkün. Doğal olarak lastikleri tertipli olarak alanında uzman kişilere göstererek ilgili güvenlik bilgilerini almakta da yarar vardır.
Arabam Garaj

Bir cevap yazın