Güvenli bir aile yolcuğu için ebeveynlerin sorması ihtiyaç duyulan ilk sual; “Isofix nedir?” olmalıdır. Isofix, dünya genelinde standart bir oto koltuğu montaj sistemidir. Isofix aparatı yada demiri, çocuk oto koltuklarını vasıta koltuğuna en iyi şekilde entegre edilmesi için kullanılan dünyada kabul görmüş bir sistemidir.
Eski tip çocuk oto koltukları kemer ile bağlanırdı. Fakat kemerli çocuk koltukları o kadarda güvenli olmadığı görülmüş. Olabilecek bir kazada çocuk üstünde baskıya niçin olacağı için Isofix çocuk oto koltukları yapılmış. Ek olarak meydana getirilen testlerde kemerli çocuk koltuklarının çoğunun yanlış takıldığı fark edilmiş.
Isofix Montaj Sistemi Nedir?
Anne babalar, evlatlarının güvenli bir halde seyahat edebilmesi adına araçlarında bazı değişimler yapmakta. Bunların başlangıcında bebek ve çocuk oto koltukları geliyor. İyi ve kaliteli bir koltuk seçmek büyük ehemmiyet arz ediyor. Bu sebeple kaza anında oto koltuğunda olmayan çocuklar büyük hasar görebiliyor.
Montajdaki ilk adım oto koltuğunu aracın koltuğuna oturtmak. Peşinden oto koltukta bulunan Isofix aparatı ya da kemeri, aracın koltuğunun eklem yerindeki kancalara takılır. Son adım olarak da yan tarafta bulunan mandallar çekilir ve oto koltuğu geriye yaslanır.
Isofix Uyumlu Araçlar
2006’dan sonrasında üretilen araçların bir çok Isofix özellikli çocuk oto koltukları için uyumludur. Otomobilinizin kullanma kılavuzundan yada arka koltuklarını denetim ederek Isofix uyumlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sistemin Avantajları
Bu sistemin bazı avantajları mevcut. İlk olarak, vasıta gövdesi ve koltuk içinde güçlü bir bağ meydana getirmeye destek verir. Ek olarak öteki bağlama şekillerinden daha güvenlidir. Kaynakların yapmış olduğu araştırmalara gore güvenlik kemeri ile oluşturulan sisteme oranla Isofix’i yanlış takma ihtimali daha azdır. Bunlarla beraber extra destek ayağına ek olarak üst bağlama kayışı dengeyi arttırır. Böylece evladınız daha güvenli bir seyahat yapar.
ADAC Nedir?
Allgemeiner Deutscher Automobil Club kısaca ADAC, Alman Otomobil Kurumunun kısaltılmış halidir. Avrupa’nın en büyük otomobil derneği olan ADAC, 1903 senesinde kurulmuştur. Genel olarak yol güvenliği, trafik ve gezim şeklinde kollarda aktiftir.
ADAC Testi Nedir?
ADAC, oto koltuklarının kaza esnasında ne kadar dayanıklı olduğu anlamaktadır. Bunun içinde testler yapmış olup, koltuklara puan vermektedir. Peşinden ne kadar güvenli olduğuna yönelik çarpışma testi belgesi oluşturur.
Kontrol {Nasıl} Yapılır?
Görsel Temsilidir.
Ilk olarak ADAC, teste doğal olarak tutacağı koltukları kendi seçiyor. Testler çeşitli simülasyonlar üstünden yapılıyor. Böylece önden, taraftan ve arkadan çarpma esnasındaki durumuna bakılıyor. Mesela, taraftan 50 km hızla çarpışma testi yaparak çeşitli denemeler yapılıyor. Bu testler esnasında Q serisi çocuk mankenler kullanılıyor. Ek olarak çocuk mankenlerin üzerine çeşitli sensörler ve tazyik ölçerler konularak maksimum verim hedefleniyor.
Değerlendirme Kriterleri
Her kurumun kontrol ve değerlendirmesinde çeşitli kriterler mevcuttur. ADAC, bu aşamada koltuğun ergonomik fonksiyonlarına, kaza esnasındaki güvenliği ve gösterdiği performansına bakar. Ek olarak araç-gereç kalitesine ve bebek-çocuk sağlığına uygunluğunu dikkate alır. Son olarak temizleme kolaylığı şeklinde hususlara da dikkat çeker.
ADAC Puan Skalası
ADAC kontrol etmiş olduğu koltuğa bir puanlama yapar. Meydana getirilen testlerde belirli bir puan skalası mevcut. Bu skalada puan ne kadar düşükse o denli güvenli bulunduğunu ifade eder. Buna bağlı olarak puan değerlendirmesi ve taşımış olduğu anlam aşağıda içeriyor.
Puan Değerlendirmesi
Puanın Taşımış olduğu Anlam
6 – 1.5 arası
Oldukça başarı göstermiş
6 – 2.5 arası
Başarı göstermiş
6 – 3.5 arası
Orta
6 – 4.5 arası
Yetersiz
4.5 dan yüksek
Oldukça Yetersiz
Evlatların Kucakta Gezi Etmesi Oldukça Tehlikeli
Ilk olarak 4-5 yaşından ufak evlatların oto koltuğu ile araçta sabitlenmesi gezi güvenliği açısından ehemmiyet taşıyor. Bu sebeple çocuk aracın içinde hareket etmek isteyebilir. Ek olarak çocuk kilidi olmayan vasıta kapısını ya da camını açmaya çalışabilir. Bu tip durumlarda sürücünün dikkati de kolayca dağılacaktır. Bir öteki taraftan çarpma ya da ani fren halinde, yalnız 50 km hızla ilerleyen bir araçta bile kucakta taşınan bir çocuk kucaktan fırlayarak vasıta içindeki kısımlara çarpabilir. Bunun sonucunda oldukca ağır yaralanabilir.
Meydana getirilen çarpışma testlerinin hepsi gösteriyor ki hafifçe çarpmalarda bile çocuklar ön ya da arka cama fırlıyor ve hızlıca çarpıyor. Bu da hemen hemen oldukca duyarlı olan boynun kırılmasına ya da ciddi kafa travmalarına niçin olabiliyor. Bebek koltukları ise evladı bir yere sabitleyerek zarar görmesine engel oluyor. Böylece çocuk, güvenlik kemeri takan bir yetişkinden de daha güvenli bir şekilde gezi etmiş oluyor.
Bunun şeklinde içerikler okumaktan keyif alıyorsanız “Evladınız ile Otomobilde Güvenli Yolculuğun 4 Rahat Yolu” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Kaynak 1