Elektrikli araçların kullanımı artırıyor. Kullanım arttıkça da elektrikli vasıta sahipleri elektrikli şarj istasyonlarının artmasını istiyor. Elektrikli vasıta şarj istasyonu açmak istiyorsanız ihtiyaç duyulan oldukca fazla şey var. Ilk olarak elektrikli vasıta şarj istasyonları, yakıt istasyonlarına gore farklılık göstermekte. Bu farklılıklar, elektrikli vasıta şarj istasyonu açmak için de belirli değişimler ortaya çıkarmakta. İşte elektrikli şarj istasyonu sahibi olabilmeniz için almanız ihtiyaç duyulan lisanlar, ruhsatlar ve tüm bilgileri…
Elektrikli Vasıta Şarj İstasyonu {Nasıl} Açılır?
Elektrikli vasıta şarj istasyonun kurulumu, elektrikli araçların popülaritesinin artmasıyla birlikte arttı. Vatanımızda elektrikli araçlar için şarj istasyonu açıp hizmet vermek isteyen kişiler ve kurumlar, EPDK’ya “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” için başvuruda bulunmalıdır. Başvurunun peşinden elektrikli vasıta şarj istasyonlarının kurulacağı yerlerdeki yetkili idarelerden şarj istasyonları için iş yeri açma ruhsatı alınması gerekmektedir. Mevcut ruhsat var ise ikincil etkinlik olarak eklenmesi gerekmektedir.
Lüzumlu izinler ve onaylar aldıktan sonrasında yapılması ihtiyaç duyulan birçok değişik koşul var. Yasal ve onay süreçlerinden sonrasında firmanın lisans şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Lisans şartlarındaki en mühim mevzu alt yapı ve şarj ünitelerinin uygun olmasıdır. Şarj hizmetinin EPDK tarafınca oluşturulan şarj hizmeti yönetmeliğine uygun şekilde tasarlanması, dijital altyapının kesintisiz bir halde sürdürülmesi gerekmektedir.
Elektrikli Vasıta Şarj Hizmeti Lisansı Kaç Para?
Elektrikli vasıta şarj hizmeti lisansı için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden başvuruda bulunurken maddi açıdan hazır olmasınız. Elektrikli vasıta şarj hizmeti sunmak isteyen kişiler, şarj ağı işletmeci lisansını almak zorunda. Bu lisans başvuruları EPDK’ya web üstünden yapılmakta. Şarj ağı işletmeci lisansının fiyatı senelik olarak güncellenir. 2022 senesinde şarj ağı işletmeci lisans bedeli 300.000 TL olarak belirlendi. Şarj lisansı en fazla 49 senelik alınır ve işletmeci, EPDK’ya her yıl lisans bedeli öder. Ek olarak elektrikli şarj lisansı almak için bir tek 300.000 TL kafi değil. Lisans başvurusu meydana getirecek firmanın sermayesi minimum 4.500.000 ₺ olmak zorunda.
İş Yeri Açma Ruhsatı {Nasıl} Alınır?
İstasyonun kurulacağı bölgedeki büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, OSB yada teknopark yönetici şirketi şeklinde yetkili idarelerin vermekte olduğu iş yeri açma ruhsatı, aynı yetkili yönetim sınırları içinde olmak kaydıyla tüm istasyonlar için tek ruhsat olarak düzenlenir. Değişik bölgelerde elektrikli şarj istasyonu oluşturmak isteyen firmalar, oluşturmak istedikleri bölgelerin yetkili kurumlarına başvuruda bulunmalı.
Elektrikli Şarj İstasyonu Kuracakların Bilmesi Gerekenler
Elektrikli şarj istasyonu açmak için yapmanız ve dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birçok değişik mevzu var. İşte şarj istasyonu kuracakların bilmesi ihtiyaç duyulan tüm detaylar…
Şirket, lisansını aldıktan sonrasında 6 ay içinde minimum 50 şarj ünitesini minimum beş değişik ilçede kurarak şarj ağını oluşturmak zorunda.
Şarj ağındaki ünitelerin minimum %5’i, otoyollardaki ünitelerin ise minimum %50’si 50 kW ve üstü DC süratli şarj hizmeti sağlamalı.
Şebeke işletmecisi, belirtilen konumda elektrikli vasıta şarj istasyonu kurulabileceği yönünde pozitif yönde görüş bildirmeli.
Lisansın tek başına alınması kafi değildir. Şarj ağı işletmecisinin lisans şartlarını korumak için de lisans süresi süresince faaliyetlerini denetim etmesi gerekmekte.
AC Tipi Şarj İstasyonu Avantajları
Şarj hızı yavaş olsa da uzmanlara gore bataryaya daha azca zarar verir.
Düşük maliyet
Kolay kurulum
Ufak boyut, alan pozitif yanları
7/22 KW Kapasite
DC Tipi Şarj İstasyonu Avantajları
Süratli şarj olanağı
Dahili dönüştürücü aleti
Maliyetleri yüksek olmasına karşın vakit kazandırır.
22/450 KW kapasite
Elektrikli Vasıta Şarj İstasyonları, Benzin İstasyonlarına Nazaran Daha Çevreci!
Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora haiz olan araçlara gore daha çevrecidir. Böylece elektrikli vasıta şarj istasyonlarındaki yönetmelikler, benzin istasyonlarına gore daha çevreci bir taslak ve projeyi ortaya çıkarmakta. Şarj istasyonları çevreye duyarlı olduğundan daha azca zarar verir. Çevreci duruşları iklim krizine engel olmayı hedefler. Bu istasyonlar güneş enerjisi şeklinde sürdürülebilir sistemlere entegredir.
İkinci El Elektrikli Vasıta İlanları