Elektrikli Otomobil Motoru {Nasıl} Çalışır?

Elektrikli otomobil motoru {nasıl} çalışır sorusu günümüzde fazlaca dört gözle beklenen bir mevzudur. Bilhassa son zamanlarda artan elektrikli araçlardan sonrasında ilgi odağı olmuştur. Elektrikli otomobiller, enerjisini bataryadan alır ve elektrik motoruyla hareket eder. Bu araçlarda herhangi bir içten yanmalı motor bulunmamaktadır. Şimdi elektrikli otomobil motoru {nasıl} çalışır bakalım.
Elektrikli Otomobil Motoru {Nasıl} Çalışır?
Elektrikli otomobillere şarj edilebilir bataryalar elektrik sağlar ve bu şekilde çalışır. Hem de elektrikli motorlarda bulunan ana bileşenler stator ve rotordur. Bu bileşenler elektromanyetik alan oluşturarak hareket enerjisi sağlar. Peki stator ve rotor nedir?
Stator, elektrikli motorun hareket etmeyen ve statik parçasıdır. Görevi ise dönen manyetik alan oluşturmaktır. Stator kendi içinde de parçalara bölünüyor. Bu parçalar, stator çekirdeği, stator çerçevesi ve bobin benzer biçimde parçalardır. Stator çekirdeği, elektrik akımı geçen bobinleri koruma görevini sağlıyor. Bobinlerde ise elektromanyetik alan oluşturmakla görevli olan binlerce iletken tel bulunuyor.
Rotor, elektrikli motorun hareketli parçasıdır. Ek olarak elektriği kinetik enerjiye dönüştürmekte mühim bir rol oynamaktadır. Stator çekirdeğinin içinde halka şeklinde bulunan bu parça iletken çubuklara haizdir. Hem de statorda bulunan bobinlerin ürettiği elektromanyetik alan rotorun iletken telleri üstünden geçmektedir. Böylece bu hareketli parçanın dönmesi sağlanmaktadır. Rotor döndükçe ona bağlı çark ve dişliler de hareket eder ve bu sayede kinetik enerji elde edilir.
Elektrikli motorda yer edinen bileşenleri tanıdığımıza gore motorun {nasıl} çalıştığına bakalım.
İlk olarak elektrikli araçların emek vermesi için araçtaki elektrik motorunun içinde bulunan rotorun dönmesi gerekmektedir. Rotorun dönebilmesi için bataryada depolanan elektrik enerjisinin DC/AC invertör ile alternatif akıma dönüştürülmelidir. Ek olarak bu akımın elektrik motorunu beslemesi de gerekmektedir. Bu dönüşüm sağlandıktan sonrasında akım motora ulaşacak ve rotor dönmeye başlayacaktır. Böylece kinetik enerji ortaya çıkacaktır. Peşinden enerji şanzıman benzer biçimde aktarım organları yardımıyla tekerleklere ulaşacak ve vasıta hareket edecektir. Elektrikli otomobiller benzinli ve dizel araçlara gore daha süratli hızlanmaktadır. Bunun sebebi ise çalıştıktan kısa bir süre sonrasında maksimum tork değerine ulaşmasıdır.
Elektrikli Otomobiller {Nasıl} Şarj Olur?
Aslen elektrikli otomobilleri şarj etmek fazlaca kolay. Cep telefonlarının şarj edilme mantığında elektrikli otomobiller da şarj olabilir. Evde bulunan alternatif akım veren standart prizler kullanılabilir. Fakat şarj süresi uzundur. Bunun sebebi ise evde bulunan elektrik tesisatının düşük amperli ve tek fazlı olmasıdır. Böylece 8-10 saatlik bir vakit diliminde otomobilinizi şarj edebilirsiniz. Ek olarak çeşitli konumlarda bulunan parasız şarj istasyonları bulunmaktadır. Sağlamış olduğu yüksek akım yardımıyla aracınızı kısa bir sürede şarj edebilirsiniz. Süratli şarj istasyonlarını avmlerinde ve benzin istasyonlarında bulabilirsiniz. Doğru akım kullanılarak otomobilinizi otuz dakika yada bir saat içinde şarj olmasını sağlayabilirsiniz. Hem de otuz dakika içinde birçok elektrikli otomobil yüzde 80 doluluk oranına haiz olabilir. Fakat düzgüsel hız bulunan elektrik akımı kullanırsanız 2 ya da 4 saat içinde aracınız tamamen şarj olabilir.
Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller

Bir cevap yazın