Hepimizin de bilmiş olduğu şeklinde dizel yakıtlı araçlar diğerlerine gore daha ucuz ve ekonomiktir. Ek olarak daha azca yakıtla daha çok kilometre sağlarlar. Fakat bu dizel vasıta almak için kafi değildir. Bundan dolayı dizel motorlu araçlarda kronik olarak karşılaşılan bir fazlaca sorun bulunuyor. Dizel motor arızalarını ve karşılaştığınız durumlarda ne yapmanız icap ettiğini beraber inceleyelim.
1 Motor Yağında Oksidasyon
Dizel motorlu aracı yaz yada kış şeklinde belirli mevsimlerde kullanırsanız yağın içine hava girerk yağlanmayı engellemiş olan kabarcıklar oluşur. Bu sayede yağ katmanlarını parçalayarak paslanma ve sürtünmeye niçin olabilir. Bundan dolayı uzun soluklu kullanılmayan dizel motorların yağları değiştirilmelidir.
2 Motor Isınması
Dizel araçlarda kim bilir en fazlaca karşılaşılan sorunların başlangıcında gelen motorun aşırı ısınması motorun fazlaca fazla zorlanmanın sonucudur. Motorun aşırı ısınmasıyla beraber öteki sorunları da bununla beraber geitiriyor. Silindir kapaklarının şişmesi, bozulması ve kırılması, pistonların genişlemesi şeklinde bir ekip sorunlara sebep olabilir.
3 Rutubet Reaksiyonu
Motorun olmaması ihtiyaç duyulan bir yerine suyun girmesi oldukça tehlikeli olabilir. Bilhassa motor yağına girmiş olduğu vakit motor yağ oksidasyonunu arttırır. Bu da paslanmaya niçin olur. Nemli bir ortamda aracınızı uzun süre park halinde bekletmemeniz gerekiyor.
4 Siyah Egzoz Dumanı
Aracın siyah egzoz dumanı çıkarması öteki sorunların göstergesidir. Motorda oluşan sorunların bir habercisi olan siyah duman; hatalı enjektör pompası, enjektör ve turboşarjın bir göstergesi olabilir.
5 Gürültü Kirliliği
Dizel motorlar normalde de benzinli motorlara gore daha gürültülüdür fakat motordan gelen belirgin sesler bir problem bulunduğunun işaretidir. Bunun sebebi yakıt enjektörü ve sıkıştırma dengesi şeklinde problemler olabilir. Bu sebepten aracınızdan bu tür bir ses duyuyorsanız servise götürmeniz gerekir.
7 Kirlenmiş Yakıt
Dizel öteki yakıtlara gore daha viskozdur. Bundan dolayı dizel kolayca kirlenebilir. Yaygın dizel kirletici maddeler içinde seyreltme, su, kurum ve glikol bulunur. Bu kirleticiler tehlikelidir. Bunlardan herhangi biri yakıt pompasına yada enjektöre girerse büyük sorunlara ve motorun bozulmasına niçin olabilir.
8 Arızalı Kızdırma Bujisi
Dizel motorlu araçlar kızdırma bujisi kullanır. Eğer kızdırma bujisi hasar görürse soğuk havalarda motoru emek vermesi olanaksız hale gelebilir
9 Güç Kaybı
Dizel motorlar benzinli muadillerine gore daha çok güç ve tork üretir. Bu sebeple bir çok ticari vasıta ve iş makinelerinde dizel kullanılır. Eğer aracı çalıştırırken gerektiği kadar güç üretmediğini hissediyorsanız buna şu şeklinde problemler niçin olmuş olabilir;
Kirli yağ filtreleri
Arızalı yakıt enjektörü
Düşük yada aşırı yağlama
Gevşek gaz kelebeği bağlantısı
Dizel Yakıt Nedir? Dizel Motor {Nasıl} Çalışır?