CVT Şanzıman Nedir? {Nasıl} Çalışır?

CVT şanzımanın açılımı Continuously Variable Transmission olarak biliniyor. Bu terimin Türkçesi ise devamlı değişken kademeli şanzımandır. Otomatik şanzıman sınıfının içinde yer edinen bu parça bir vites kutusu türüdür. Sadece geleneksel olan otomatik şanzımanlardan birazcık daha farklıdır. Bununla birlikte, verimlilik açısından birçok uzman tarafınca en iyi teknik verimi sağlamış olduğu iddia edilir. Ek olarak bu şanzımanın avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunur.
CVT Şanzıman Özellikleri
CVT kısaca devamlı değişken kademeli şanzıman, adı üstünde devamlı değişken oranlı bir şanzıman türüdür. Manuel yada yarı otomatik kullanım sunamayan bu şanzıman türü, otomatik araçlarda kullanılıyor.
Bu şanzıman türünün vites küçültme ünitesi mevcut değil. Daha oldukca ekonomik araçlarda yer alır. Devamlı değişken olmasının bir getirisiyle motor hızının değişmediği ya da ayarlı olmadığı, otomobilin sürekli değişmiş olduğu görülür. Ek olarak bu şanzıman türünde dişli değil kayış mevcuttur. Bu verimli bir iletim sağlamaya yarar. Bununla beraber CVT şanzıman günümüzde yalnız otomobillerde değil; traktör, motosiklet ve hatta elektrikli scooterlarda da kullanılmaktadır.
CVT Şanzıman {Nasıl} Çalışır?
En düşük ve en yüksek vitesler içinde kayma olmaksızın sınırsız değişkenlik elde eden bir kasnak sistemi mevcut. İki kasnak ve üstünde bulunan zincir yada kayıştan oluşur. Sürüş esnasında ise duruma uygun olarak küçülüp büyüyerek vitesi belirler.
Aslına bakarsak en temel ve kolay ifadeyle CVT, gaza basıldığında devir yükseltmek yerine yapısını oluşturan kasnakları iç içe sıkıştırır. Böylelikle aynı devir sayısında daha çok hareket gücü elde edebilir.
CVT Şanzımanın Avantajları

Pek oldukca pozitif yanları olduğundan günümüzde pek oldukca otomobilde görmek mümkün. Verimlilik noktasında güzel bir denge söz mevzusudur. Sürücüye akıcı bir sürüş deneyimi sunar. Bulunmuş olduğu otomobile yüksek performans sunar. Yokuş inişlerinde ise iyi bir motor freni imkanı sunmaktadır.
CVT şanzımanın verimli olmasının sebeplerinden biri yukarıda bahsedilen kasnak avantajıdır. Bu şekilde genişlikleri değişebilen kasnaklardan oluşması CVT’yi sonsuz kademeli olarak nitelendirebilir. CVT şanzıman kesintisiz güç aktarımı ve sonsuz çevirim oranı sunması yönüyle rakipsiz olarak nitelendirilmektedir.
Doğrusu motor devirlerinde dalgalanma olmadığından her daim ideal motor devir bandı aralığında olma imkanını sunacaktır. Motorun devir sayısı belirli bir aralıkta olması isteniyorsa ki bu yakıt tasarrufu sağlamak anlama gelir. Ek olarak bu sayede egzoz gazı emisyonunda da düşüş sağlanmış olacaktır. Son olarak, bu vites yapısı diğerlerine oranla daha hafifçe bir yapıdadır.
CVT Şanzımanın Dezavantajları
Bu şanzıman, bazı araçlara uygun değildir. Bununla birlikte daha acele yıpranabilir. Ihtimaller içinde bir yedek parça durumunda ise parçayı bulmak zor oluyor. Sadece bu şanzıman türünde sonsuz çevirim imkanı olması tork değerinin organik olarak düşmesine niçin olmaktadır. O sebeple çoğu zaman hız tutkunu sürücüler tarafınca fazla sevilmez. Bir öteki genel sorun ise gaz tepkisinin öteki şanzımanlara oranla daha yavaş olmasıdır.
CVT Şanzıman Hangi Araçlarda Var?

CVT şanzıman, Japon otomobil markaları tarafınca sıkça kullanılır. Bilhassa de Toyota ve Honda tarafınca çokça tercih ediliyor. Bu sebeple vatanımızda Japon şanzımanı olarak da tanınmakta. Eğer alacağınız vasıta Subaru, Honda, Toyota ya da Nissan ise CVT tipi bir şanzıman kullanılmış olması devasa yükseklikte bir ihtimaldir. Otomobilinizin şanzımanının özelliklerini bilmeniz size daha rahat bir sürüş deneyimi sağlar. Ek olarak otomobilden aldığınız verimliliği de yükseltir.
Eğer yazımızı yararlı bulduysanız “Aks Nedir? Arıza Emareleri ve Türleri Nedir?” başlığımıza da göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın