Otomotiv devi Citroen’nin CEO’su, Türkiye’ye dair mühim açıklamalar yapmış oldu. Eğer Türkiye’de 80.000 tane otomobil satılırsa üretim tesisi kurma noktasında düşüneceklerini dile getirdi. Citroen Türkiye Genel Müdürü ise bu rakamın 2025 senesi ile gerçekleşebileceğini belirtti. Ek olarak CEO, bir süre sonrasında SUV modellerinin de modasının geçeceği iddiasındadır.
Türkiye’de Üretim Tesisi Oluşturmak için; 80 Bin Satış!
Vatanımızda oldukça yaygın kullanılan otomobil markalarından kabul edilen Citroen’e dair bazı gelişmeler meydana geldi. Citroen’ın CEO’su Vincent Cobée; İspanya’da organize edilen lansmanın peşinden Türkiye’de üretim yapabileceklerine dair bilgiler verdi. Ek olarak devletimizde de kısa bir süre ilkin C4 X piyasaya sunulmuştu.
CEO Vincent Cobee, ülkemize yeni gelen otomobilinin da en fazla Türkiye’de satacağı görüşündendir. Bunun sebebinin ise; elektrikli arabaların bulunduğunu söylemiş oldu. Avrupa’da içten yanmalı motorun azalacağı ve bu motor yapısına haiz otomobilleri; Türkiye, İsrail, Japonya benzer biçimde pazarlara çıkaracağını deklare etti.
Türkiye’de yapınak kurma mevzusuyla ilgili olarak; “Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere ve Almanya bizim en büyük ilk beş pazarımız. Türkiye ilk 5 pazar arasına girerse, bir başka deyişle, Türkiye’de marka olarak yılda 80 bin tane satış rakamına ulaşabilirsek, işte o süre Türkiye’de üretim kuvvetli küçük bir ihtimal olur. Bu sayı, Türkiye için bir hayal değil, ciddi küçük bir ihtimal” dedi.
Buna rağmen Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım ise; bu hedefin 2025 senesinde olabileceğine değindi. Mevzuya ilişkin olarak; “2023’te pazarı 2022’ye nazaran benzer büyüklükte öngörüyoruz. Fakat biz payımızı yüzde 6.3’e çıkarmak istiyoruz, bunda C4 X’in oranı büyük olacak. Bu model, Citroen’in en oldukça satış yapmış olduğu ilk 5 ülke arasına girme hedefimiz için de bir başlangıç. 2023’te 49 bin 200 tane satış hedefimiz var. 2022’de tedarik sıkıntıları sebebiyle satışlarımız 29 bin adette kaldı” dedi.
Ek olarak bu sözlerine; “2023 yılı için Türkiye’ye 10 bin tane C4 X getireceğiz. Bu rakamı 15 bine çıkarmak için çalışıyoruz. Türkiye olarak en oldukça adedi biz alacağımız için, tedarik anlamında C4’e nazaran C4 X’te elimiz daha rahat. C4 X’in Türkiye’deki satışlarının yüzde 10’u elektrikli, yüzde 55’i benzinli ve kalanı dizel olacak. Elektrikli C4 X’in olabildiğince yüzde 10 ÖTV’de kalmasını hedefliyoruz. Euro’nun yükselmesine karşın, otomobilin ÖTV’sinin yükselmemesi için çalışacağız” ekledi.
SUV Niçin Bitiyor?
CEO bununla beraber SUV’un kullanımın azalacağını söylerken bunun sebebi olarak da elektrikli arabaların bu popülerliği azaltacağını belirtiyor. CEO; sedan kasa tipi muadillerine nazaran, bu kasa tipi otomobiller elektrikli yapıya tam olarak uygun değil diyor.
Ek olarak bu mevzu ile alakalı ise; “Bataryalı elektrikli araçlarda eğer aerodinami kötüyse, bunun menzil açısından cezası büyük oluyor. İyi ve fena aerodinami içinde 50 kilometre kaybedebilirsiniz. Karşılaştırılan araçlar sedan ve SUV ise yitik mevzusunda kolaylıkla 60/70/80 kilometrelerden bahsedebiliriz.”
Son olarak eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz; “Citroën C4 X ve Elektrikli ë-C4 X Türkiye’de!” başlığımıza da göz atmayı ihmal etmeyin.