Yaz döneminde olduğumuzdan, bisiklet kullanıcılarının sayısında gözle görülür bir artış yaşanmaya başladı. Sadece birçok bisiklet kullanıcısı, bisikletlerini iyi saklayamadığı için teknik sorunlarla karşı karşıya kalmakta. Bisiklet kullanıcılarının yaşamış olduğu en büyük teknik sorunlardan biri bisiklet fren ayarı problemidir. Uzun süre sürülmeyen bisikletlerin fren ayarları bozulur. Ek olarak yanlış fren kullanımı da frenlerin ayarının bozulmasını sağlar. Bisikletinizin frenlerini tertipli ve belirli zamanlar ile denetim edip, ayarlamalısınız. Aksi taktirde frenlerinizden yüksek verim alamazsınız. Bisiklet fren ayarını yapmak, en rahat teknik konulardan biridir.
Bisikletinizin frenlerini ayarlayabilmek için odaklanmanız ihtiyaç duyulan iki yer bulunmakta. Fren pabuçları ve fren telleri, ayar yapımı için kullanılır. Fazla sıkılan fren telleri, tekerlekleri sürtme yapar. Gevşek bırakılan fren telleri de frenin performansını düşürür.
Bisiklet Fren Ayarı {Nasıl} Yapılır?
Bisiklet fren ayarına başlamadan ilkin fren pabuçlarınızı ayarlamalısınız. Ayarlanman fren pabuçları, sizleri doğru sonuca ulaştırmaz.
Fren Ayakkabı Ayarı
Ilk olarak bisiklet fren ayarına başlamadan ilkin pabuçlarınızı denetim etmelisiniz. Pabuçlar, yıpranma çizgisini geçtiyse ayar tutmaz. Bu durumda pabuçlarınızı değiştirmelisiniz.
Kontrolden sonrasında yapmanız gerekenler daha da basitleşiyor. Ilk olarak fren pabuçlarının jantın neresine temas ettiğine bakın. Bunun için freni sıkın ve temas edilen noktayı bulun. Fren pabuçları jantın tam orta noktasına aynı mesafede duracak şekilde temas etmeli. Fren pabuçlarınızın tekerleğe yada boş bir noktaya değmediğinden güvenilir olun.
Bu denetim işleminden sonrasında fren pabuçlarının yerinde durmasını elde eden cıvatayı gevşetin. Alyanı saat yönüne çevirirseniz, cıvatalar gevşer. Cıvataları tamamen gevşemediğine güvenilir olun. Aksi taktirde fren pabuçları yerinden çıkar.
Gevşeyen pabuçları, jantın ortasına değecek şekilde konumlandırın. Ondan sonra ortaya konumlanan fren pabuçlarını sıkın.
Fren Tel Ayarı
Fren kolunu sıkarken telleri denetim etmelisiniz. Ihmal etmeyin ki fren kolu sıkılmış olduğu vakit gidon ile içinde 3-4 santimetre mesafe olmalı. Gidona değen fren kolu, fren ayarınızın gevşediğini gösterir.
Frenlerinizin tel ayarını yapmak için ayar kovanlarını gevşetmelisiniz. Ayar kovanlarını gevşetmek yada sıkılaştırmak, frenlerinizin daha iyi tutmasını sağlar.
Fren ayar kovanı, saat yönünün tersine doğru gevşer. Gevşeyen kol, frenin sıkılaşmasını sağlar. Fren teli bolca olmayana kadar işlemi sürdürmelisiniz.
Teli Tutan Cıvata Ayarı
Kaliper üstünde bulunan cıvatayı ayarlamak, fren ayarınızın daha iyi olmasını sağlar. Kaliperi bulun, hemen sonra fren telini tutan cıvatayı bulmalısınız. Alyan anahtarı yardımıyla cıvatayı gevşetebilirsiniz. Cıvatanın fazlaca fazla gevşemediğine güvenilir olun yoksa kaliper yerinden çıkar. Ek olarak gevşeme işleminden sonrasında teli dışarı doğru çekmek, kaliperin sıkılaşmasını sağlar.