Bijon Nedir? Ne İşe Yarar?

Araçlarımızın içinde parçaların birbirini tutması için bazı parçalar bulunuyor. Her parçanın da kendine özgü görevi bulunuyor. Bu parçalardan biri de bijon. Peki bijon nedir? Ne işe yarıyor? Gelin bu soruların cevaplarına beraber bakalım…
Bijon Nedir?
Vasıta tekerleklerinin kapanması ve tekerin dikse bağlanması, sabitlenmesi için hususi cıvatalar kullanılmaktadır. İşte bu cıvatalar bijon olarak adlandırılıyor. Bu sayede tekerlek sistemi durağan(durgun) bir halde kalıyor. Söz mevzusu cıvata yapısı bir tek bu alan için hususi olarak oluşturulmuştur. Bununla birlikte dayanıklı olması yardımıyla meydana gelebilecek çarpmalar ya da sürüş esnasındaki taş çarpması şeklinde durumlarla kırılma vakasını engellemektedir.
Sektör içinde değişik çeşitlerde bijonlar mevcuttur. Bu çeşitleri ise aracın tipi, sınıfı, ön ve arka tekerler detayları oluşturmaktadır. Gelin şimdi bijon çeşitlerine bakalım…

Bijon Çeşitleri
Bijonlar, düzgüsel ve şifreli olmak suretiyle iki şekildedir. Somun içinde birden fazla çeşit bijon yer verilmiştir.
Düzgüsel bijonlar;

Araçların fabrikada üretiminde direkt olarak sunulur.

Şifreli bijonlar;

Tekerleklerin çalınmasını önleme amacı ile kullanılır.

Her Araçtaki Bijon Sayısı Aynı Mı?
Eğer sizlerde her araçtaki bijon sayısının aynı olup olmadığını merak ediyorsanız, biz cevaplayalım. Her aracın bijon sayısı aynı değildir. Bunun sebebi ise vasıta üreticilerinin ürettikleri aracın tipine, boyutuna, gücüne, ağırlığına ve hızına bakılırsa değişik bijon sayıları seçiyorlar. Mesela BMW 5 serisinde 5 bijon bulunurken, Suzuki Swift’te 4 bijon bulunuyor. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz şeklinde bijon sayıları bir tek aracın ağırlığına bakılırsa değişmiyor. Örnek verecek olursak; hafifçe bir otomobil olan Opel Corsa’da 5 bijon bulunuyor. Bunun sebebi ise otomobilin oldukça kuvvetli olması. Kısaca bu gücü jantlara sorunsuz bir halde aktarması gerektiği için.

Araçlarda Bulunan Bijon Sayıları ve Özellikleri
Üç Bijonlu Jantlar
Yalnızca Smart ForTwo şeklinde oldukca hafifçe ve kompakt araçlarda gördüğümüz üç bijonlu jantların taşıdıkları yükler de öteki araçlara bakılırsa daha azdır. Günümüzde de fazlaca azca görürüz.
Dört Bijonlu Jantlar
Dört bijonlu jantlar şirket filolarının vazgeçilmezleridir. Bilhassa kalabalık şehirlerde yollarda sık sık görürüz. Bununla birlikte ucuz ve hafifçe araçlarda da bayağı fazla yer alırlar.
Beş Bijonlu Jantlar
Bilhassa orta ve üst derslik araçlarda bulunan beş bijonlu jantları trafikte oldukca sık görürüz. Üstelik bir çok performans otomobillerinde de beş bijonlu jantlar bulunmaktadır. Niçin mi dersiniz? Şu sebeple ağırlık fazla olmasa bile gene de porya üstündeki yük motorun ürettiği güçten fazladır.
Altı Bijonlu Jantlar
Pikap, kamyonet ve minik kamyon şeklinde araçlarda altı bijonlu jantlar bulunur. Altı bijon olmasının sebebi ise hem ağırlık ve güç hem de bijon sayısının fazla olmasının ek güvence veriyor olması.
Sekiz-On Bijonlu Jantlar
Belediye araçlarının vazgeçilmezi olan bu jantlar, fazla yük taşıyan şantiye kamyonları, uzun kilometre yol alan tırlar ve yüksek metrelere yük taşıyan vinçler şeklinde ustalaşmış iş araçlarında kullanılır.
On İki ve + Bijonlu Jantlar
Bu jant tipi bir tek asfaltta yer edinen araçlarda değil bununla beraber gökyüzünde seyreden uçaklarda da kullanılır.
Trink sat!

Bir cevap yazın