Antifriz Nedir? Ne için Kullanılır?

Kış aylarının gelmesi ve havaların soğuması beraber antifriz mühim bir hale geldi. Peki, antifriz nedir? Antifriz, 0 aşama ve altında radyatör suyuna ilave edilerek suyun donmasını önleyen kimyasal bir maddedir. Otomobillerin soğutma suyuna antifriz eklemek gerekir. Otomobilleri her ne kadar yaz-kış antifriz ile kullanmak gerekse de birçok otomobil, bilhassa yazın onarım gördüğünde antifriz koyulmadan yalnız su koyularak kullanılıyor.
Antifriz kullanımının aslolan amacı, motor soğutma sıvısının donma noktasını düşürmek olsa da, antifriz kullanımı motor içinde korozyon oluşumunu önlemekte. Kışın antifriz kullanılmayan otomobillerin soğutma suyu donabilir. Soğutma suyu donduğunda motorda büyük problemler oluşur. Bu sebeple antifriz kullanmak oldukça önemlidir. Antifriz renkleri de çeşitli amaçlar için farklılaşıyor.
Antifriz Kullanımı

Sürücülerin sert hava koşullarına karşı otomobillerini hazırlaması gerekir. Bunlardan biride antifriz kullanımıdır. Antifriz çoğunlukla otomobil motorlarında kullanılmaktadır. Ek olarak bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Bu sıvı radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak içindir.
Çoğunlukla otomobilin motoru içine eklenmiş olur. Bu sayede ısıtıcı bir tesiri olur. Ek olarak motorun oldukça fazla ısınmasını da engeller. Bununla beraber motor daha iyi çalışır ve dengelenir. Antifriz yazın otomobilin hararetini alırken, kışın da otomobilin donmasını önler.
Bunlarla birlikte donma noktası bu sıvının türüne göre farklılık gösterir. Bununla beraber suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donarak suyla karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu yüzden doğru oranda su ile karıştırılması önemlidir. Bu aşamada su ve antifriz oranına da dikkat etmek gerekir. Su oranı %70’i geçerse, donma %30’un altına düşer ve ısı tehlikesi oluşur.

Türkiye’de maksimum koruma için iklim koşullarında %33 ila %50 içinde antifriz kullanılması tavsiye edilir. Ek olarak karıştırırken sert sudan uzak durulmalıdır. Bunun sebebi ise; sert su, antifrizdeki koruyucu katkı maddelerinin tesirini azaltır. Bu yüzden musluk suyu yerine yumuşatılmış ve damıtılmış su kullanılmalıdır.
Antifriz ilavesine yada değiştirilmesine bir bomometre ile ölçüldükten sonrasında karar verilmelidir. Bomometre aleti yalnız karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer ve formülündeki koruyucuların durumu hakkında data vermez. Bu yüzden, bomometre ölçüm yapması imkansız. Ek olarak antifriz soğutma sisteminin koruma enerjisini ölçememektedir.
Görevleri Neler?

Antifriz; eklenen bir otomobilde korozyon, aşınma ve paslanma vb. problemler yaşanmasını önlüyor.
Motorun soğumasına destek sunar. Bu sayede hararet yapmaz.
Vasıta içindeki suyun donmasını önler, motor zarar görmez.
Soğutma suyuna konulduğunda kaynama noktasını yükseltmenin yanında donma noktasını da düşürüyor.
Ek olarak soğutma sistemindeki metalleri yada lastik hortumlarına zarar vermiyor.
Kir, kireçlenme, pas şeklinde kimyasal bozuklukları önler.
Motordaki devir daim pompasının verimliliğini artırır.

Yazın Kullanılır Mı?

Antifriz, yazın otomobilin hararetini almış olduğu için kullanılmalıdır.
Antifrizsiz Otomobilim Dondu Ne Yapmalıyım?
Antifriz bulunmayan otomobil, hava şartlarına nazaran don yapabilir. Otomobilin soğutma sıvısı donduğunda genleşir. En iyi ihtimalle otomobilde bulunan su tapaları atar. Su tapalarının atması fena bir durum değildir. Motor içindeki don çözülür. Tapa değişmiş olur. Otomobile antifriz ilave edilerek yola devam edilir.
Sadece bazı durumlarda su tapası atmaz motor bloğu, silindir kapağı yada radyatör de çatlayabilir. Bu durumu anlamanın en kolay yolu, don çözülür araca ilk olarak düzgüsel su koyulur. Otomobil çalıştırılır. Herhangi bir sorun olup olmadığı anlaşılır. Otomobilin motorunda oluşan çatlak, büyük harcamalara yol açabilir. Bu sebeple antifriz kullanımına dikkat edilmesi gerekir.
Antifriz, Cam Suyuna Konulur Mu?
Havaların soğumasıyla beraber otomobilin içinde yer edinen suların donma ihtimali muhtemeldir. Bu yüzden antifrizi cam suyuna koymak mümkündür. Doğal olarak dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bazı hususlar mevcut.
Hazneye konulurken belirli bir miktar kaportayı ıslanabilir. Antifrizin içinde bulunan kimyasalların o bölgeye temas etmesinden dolayı belirli sakıncalar oluşma ihtimali vardır. Bu sebeplerden dolayı da cam suyuna eklemeden ziyade, antifriz içeren cam suyu kullanılması daha uygundur.
Antifriz Renkleri Ne Anlam İfade Ediyor?

Esasında saydam bir rengi vardır. Genel olarak antifrizin renkleri, özelliklerine yönelik bilgiler verir. Bu tanımlamaya da destek sunar. Ek olarak ihtimaller içinde bir sızıntıda rengi yardımıyla daha kolay belli olur. Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz, açık ve parlak bir yeşil renge haizdir. Organik antifrizde ise; yeşil, turuncu ve pembe renklidir. Başka renkleri de vardır. Mesela; silikat ve organik asitlerin birleşimi ile oluşan mor renklidir. Bu antifrizlerde lüks otomobillerde kullanılır.
En yaygın renk ise mavidir. Diğeri ise, kırmızıdır. Mavi renkli antifriz, klasik üretim teknoloji inhibitörler eklenirken; kırmızısı ise, organik üretim teknolojili inhibitörler ilave edilerek üretilmiş. Buda mavi antifrize oranla üç kat daha uzun ömürlü sağlar.
Bunların yanında yeşil antifrizte inorganiktir. Bu kısa ömürlü olmasına karşılık yeşil antifriz, donmayı ve kireçlenmeyi en iyi önleyen antifrizdir. Ek olarak turuncu antifrizler organik bir yapıdadır. Bunun getirisi olarak da uzun ömürlüdür. Fakat eleştirmek gerekirse, motor koruması düşüktür.
Antifriz {Nasıl} Seçilir?

Bu mühim bir husustur. Otomobilinizin performansını etkisinde bırakır. Kullanılacak suyun özelliklerinin yanında kullanım sıklığı da önemlidir. Yeni antifriz eklerken, eski antifrizle karıştırılmamalıdır. Renge yönelik bir seçim değil, türüne nazaran seçim daha doğrudur. Çeşitli antifriz türleri vardır. Bunlardan bazıları; inorganik, organik ve nitritli organiktir. Ek olarak pek oldukça antifriz markası mevcut. Shell ve Opet şeklinde büyük markalarında antifrizi vardır.
Son olarak eğer bu içeriğimiz beğendiyseniz; “Motor Ömrünü Kısaltan Hatalar!” başlığımıza da göz atmayı ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın