AdBlue, temel olarak zararı olan emisyonları azaltmaya yönelik geliştirilmiş bir teknolojidir. Benzinliklerde dolumu meydana getirilen sıvı, çoğunlukla yakıt tüketimine katkı meydana getiren bir sıvı olarak bilinmektedir fakat bu büyük bir yanılgıdır. AdBlue bir yakıt ya da yakıt tüketimine katkı sağlayacak bir sıvı değildir. Peki o vakit AdBlue nedir?
AdBlue Nedir?
AdBlue dizel araçlarda dışarı salınan zararı olan gazları en aza indirgemek için kullanılan bir dizel egzoz sıvısıdır. Bu sıvının adı her ne kadar İngilizcede mavi anlamına geliyorsa da aslen sıvının rengi mavi değildir. Renksiz ve zehirli olmayan bir sıvıdır. Bu ürün, aslen bir marka adıdır ve su berraklığında bir görüntüsü vardır. %32,5 temizlenmiş üreden oluşan demineralize edilmiş suya katılarak üretilmiş maddeye verilen isimdir.
AdBlue {Nasıl} Çalışır?
AdBlue sistemi; CRT (Düzgüsel katalitik konvertör), dizel partikül filtresi kısaca DPF ve SCR (Selective Catalytic Reduction) ile beraber çalışır. Bu beraberlik, zararı olan azotların tepkimeye girerek zararsız azot ve suya dönüşmesini sağlar. Böylece zararı olan gazlar doğaya salınmadan etkisiz hale getirilir. Bu da DPF’ten çıkan gazlara %32,5’i üre ve %67,5’i sudan oluşan bu sıvı püskürtülüp tepkimeye sokularak yapılıyor.
AdBlue Ne İşe Yarar?
AdBlue yakıt tüketiminizi azaltmanıza destek olmaz. Bu kullanımın aslolan amacı araçtan dışarıya salınan emisyonu en aza indirmektir. AdBlue ne işe yarar sorusunun temel cevabı aslen aracın çevreye verdiği zarar en aza azaltmaktır. Canlılara ve doğaya zararı olan emisyonu en aza indirgemek için bu sıvı kullanılır. Sıvının bir tek dizel araçlarda kullanılması gerekmektedir. Hemen hemen Türkiye’de tüm araçlara yönelik bir AdBlue kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Sadece yeni model dizel araçlarda bu ürünün kullanılması mecburi hale gelmiştir. Kullanılmadığı durumlarda uzun solukta motorun zarar görmesi muhtemeldir. AdBlue kullanımının faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Motorun enerjisini ve performansını üst düzeye çıkartır.
Canlılara ve doğaya verilen zarar en aza iner.
Hangi Araçlarda Vardır?
Bu teknoloji her araçta yoktur. Çoğunlukla 2015 üstü Fransız ya da Alman marka otomobillerde kullanılır. Aracınızda bu sistemin olup olmadığını idrak etmek da oldukça basittir. Denetlemek için aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra yakıt deposunun yanında, bagajda yada kaputun altında mavi bir AdBlue kapağıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer aracınızın modelinde Blue ya da SCR ifadesi geçiyorsa bu teknolojiye aracınızın haiz olduğu anlamına gelir.
AdBlue Biterse Ne Olur?