Global anlamda elektrikli otomobiller yaygınlaştıkça otomobillerin enerji gereksinimleri da farklılaşıyor. Yüksek süratli şarj istasyonları ise elektrikli otomobiller için oldukça mühimdir. Ek olarak devletimizde de ilk üretilen yerli otomobille beraber otomobil sektöründe de değişik bir döneme girildi. Sulh Altınay (Eşarj Genel Müdürü), bir haber kanalına yapmış olduğu röportajda devletin yüksek süratli şarj istasyonları için destek verdiğini dile getirdi. Sulh Altınay, 81 ilde devletinde destekleriyle yüksek süratli şarj istasyonları kurulumunun hedeflendiğini belirtti. Elektrikli otomobillerin batarya ömrü, yakıt tüketimi benzer biçimde mevzularda da fikirlerini dile getirdi.
Şu an içinse ülkemizdeki elektrikli otomobil şarj istasyonları; 20.04.2022, TEHAD verilerine gore aşağıdaki gibidir. Ülkenin batısında daha yaygın görülürken doğusunda ise daha azca görülüyor.
Türkiye’de Yüksek Süratli Şarj İstasyonları
Eşarj 2008 senesinde kurulmuş fakat 2018 senesinde Enerjisa Enerji A.Ş. tarafınca çoğunluk hissesi satın alınmış. Eşarj Genel Müdürü Altınay; elektrikli otomobiller üstüne görüşlerini belirtmiştir. Türkiye genelinde elektrikli şarj istasyonları için; “Bilhassa 2023 senesinde 81 ilde yüksek süratli şarj istasyonlarının kurulumu için devletin verdiği mühim destek sunar var. 2023 sonunda hem bu program hem de değişik operatörlerin yapacağı yatırımlar sonunda coğrafi anlamda yüzde 100 kapsama erişmiş olacağız.” diye konuştu. Elektrikli otomobiller için; 4 binden fazla dolum istasyonları olduğu ve dünya şartları için oldukça iyi bulunduğunun bilgisini de verdi.
Altınay, elektrikli otomobil pazarının verilere gore Türkiye dahil dünyada son 4-5 senede büyüdüğünü söylemiş oldu. Ek olarak, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’de elektrikli otomobil satışının (genel satışlar içinde) ilk kere yüzde 2′lere kadar yükseldiğini söyleyerek; gelecek yıl içinde bu rakamların daha da atacağını belirtti. Bunun sebebinin ise; hem Togg bulunduğunu hem de başka otomobillerin de Türkiye pazarında yer almaya başlamasından kaynaklandığını deklare etti.
Yakıt performans noktasında ise; 100 kilometrede 15-16 kW elektrik tükettiğini belirtti. Bununla birlikte 100 kilometrede 45-50 TL’lik bir maliyete denk geliyor. Kısacası elektrikli otomobillerin maddi anlamda daha tasarruflu bulunduğunu; benzin ve dizelin daha maliyetli olduğuna değindi. Ek olarak DC adlı doğru akım ile çalışan şarj istasyonun, dolum süresinin 30 dakikaya düşürmesinin mümkün bulunduğunu belirtti. Son olarak kademeli olarak 15 ve 5 dakikanın altına inebileceğini söylemiş oldu.
Elektrikli otomobillerin batarya ömürlerine de değinilen röportajda; otomobillerin oldukça yeni olduğu ve bataryalarına dair net veri verebilmenin mümkün olmayacağından bahsetti. Fakat otomobil üreticileri, otomobil batarya güvence sürelerini 8 yıl olarak sınırlandırdığını dile getirdi. 8 yıl sonrasında ise performans düşüklüğü öngörüldüğünü belirtti.
Türkiye’de Kaç Tane Elektrikli Şarj İstasyonu Var?