Mercedes Benz Niçin Renault Motoru Kullanıyor

mercedes renault motoru

Mercedes Benz Niçin Renault Motoru Kullanıyor

Mercedes Renault motorları (dizel) bir süredir kullanıyor ve takipçilerimiz tarafınca sıkça tartışılan konuların başlangıcında da Alman Mercedes markasının Fransız Renault dizel motorlarını ve gene Alman BMW markasının PSA (Peugeot-Citroen) benzinli ve dizel motorlarını kullanımı geliyor.
Bu ortak motor kullanımında itiraz edilen durum ise Mercedes ve BMW benzer biçimde premium markaların Fransız tasarımı ve üretimi olan bu motorları kullanmasıyla gözden düşebileceği ihtimali üstüne. Sadece durum bir tek BMW ve Mercedes ile de sınırı olan değil. Volvo ve Ford da uzun bir süredir PSA dizel ve bazı benzinli motorları kullanıyor ve bu motorlar üstünden yeni motorlarını geliştiriyor. Ek olarak çarpıcı bir halde Range Rover Evoque ve Jaguar modellerinde kullanılan 2.0 turbo-benzinli motor da Ford üretimi.
Öteki taraftan ortak motor kullanımı daha ilkin daha değişik bir halde işlemiştik. Birçok markayı kapsayan bu listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bazı değişimler olsa da listemiz genel olarak doğru ve güvenilir.

Konumuzun ana teması ise Alman markalarının niçin Fransız üretimi düşük hacimli motorları kullanıyor olması. Mevzuyu araştırırken değişik yönlerden bakmaya çalışacağız ve insanoğlu üstünde oluşan bu negatif algının nedenlerini de araştıracağız.

Mercedes motorunun sağlamlık algısı niçin bu kadar yüksek?

Mercedes motorları bilhassa sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü mevzusunda tüm dünyada ünlüdür. Aslına bakarsak BMW motorları da oldukça dayanıklıdır sadece performanslı kullanıma daha yatkın olmaları ve kullananların aracı bu yönde kullanımı sebebiyle ömürleri daha kısa olabilmektedir. Sadece günümüzde kullanılan motorların dayanıklılığı ile 25-30 yıl ilkin kullanılan motorların dayanıklılığı içinde da farklar vardır.
Geçmiş dönemlerde kullanılan motor parçalarında ham madde olarak çoğu zaman demir-çelik araç-gereç ve başka metallerle birlikte karıştırılarak alaşım olarak kullanılıyordu.  Günümüzde ise hafifliğin öneminin artması ek olarak ham madde kaynaklarının azalması sebebiyle motor parçalarında alüminyum ve alüminyum alaşım malzemeler kullanılıyor. (Not: Demirden çelik elde etme başlı başına bir mevzudur sadece çelik temel olarak ısıl işlem görmüş demirdir)
Temel olarak çelikten üretilen malzemeler alüminyumdan üretilen malzemelerden daha sağlamdır. Sadece alüminyum hem daha hafiftir hem de ısıyı daha iyi iletir. Bu yüzden çeliğin sağlamlığını sağlayabilen oldukça azca metal vardır. Sadece hafiflik ve ısı iletimi açısında da alüminyuma rakip oldukça azca araç-gereç vardır.

Geçmiş dönem Mercedes motorlarının sağlamlığı mevzusunda öteki mühim bir etken ise Alman Mühendisliği ve disiplinidir. Bir ürünü olması gerektiği benzer biçimde maliyetten kaçmadan sağlamlık ve uzun ömürlülük amacıyla üreten Almanların bu mantığı hepimizin kafasına işlemiştir. Mercedes markasının bu dönemlerde ürettiği motor parçaları incelenmiş olduğu vakit gerek metal ve döküm kaliteleri gerekse de ölçü toleransları o denli iyidir ki fanatik olmamak elde değildir.

Tüm bunların sonucu olarak Mercedes’in sağlamlık algısının bu kadar yüksek olmasının sebepleri özetlemek gerekirse aşağıdaki maddelerle açıklanabilir.

  • İleri Alman Mühendisliğine olan itimat
  • Kaliteli araç-gereç kullanılması
  • Ölçü toleranslarındaki duyarlılık
  • Seneler boyu kendini kanıtlamış sağlamlık
  • Değişik teknolojilerin yaratıcısı olmak

Mercedes ve BMW niçin düşük hacimli Fransız motorlarını kullanıyor?

Günümüzde nüfus artışı, globalleşme ve rekabetin sonucu olarak markalar ayakta kalabilmek için geçmiş dönemlere gore oldukça daha çok vasıta üretmek ve bu araçları geniş kitlelere satabilmek zorundalar. Bunu sağlayabilmek için de bazı ilkelerini ve tutuculuklarını bir kenara bırakmaları gerekiyor.

Geçmiş zamanlardan itibaren araştırılmış olduğu vakit Fransız otomobil üreticileri Renault, Peugeot ve Citroen markalarının en tecrübeli olduğu alanlardan birisinin de ufak hacimli motorlar olduğu görülebilir. Yatırımlarını da bu yönde icra eden ve tüm dünyaya ufak hacimli motorlarını satabilen Fransızlar bu mevzuda oldukça büyük tecrübeye sahipler. Ek olarak son 10-15 yılda aşırı besleme furyasına oldukça iyi adapte oldular ve ufak hacimli başarıya ulaşmış motorlarında turbo beslemeyi tereddütsüz kullanmaya başladılar.

Gösterdikleri bu ileri görüşlülük yardımıyla 3 Fransız marka Avrupa ve dünyada satış rakamlarını ciddi anlamda yükselttiler. Öteki taraftan bu hamle karşısında Alman markalar birazcık hantal kaldılar. Bir motoru tasarlayıp sorunsuz şekilde piyasaya sürebilmek ise kısa zamanda olabilecek bir şey değildir. Japon markalar ise bu değişimde Alman markalardan daha da geride kaldılar ve duruma yeni yeni adapte olmaya başladılar.

Tüm bunların sonucu olarak Mercedes ve BMW’nin Fransız motorlarını kullanımı aşağıdaki maddelerle açıklanabilir.

  • Yeni motor tasarımı aşamasında satış kaybı yaşamamak
  • Katı emisyon kurallarına uyabilmek
  • Yüksek adette üretilen motorlar yardımıyla modeli daha ucuza satabilmek
  • Yüksek adette üretilen motorlar yardımıyla daha yüksek kar elde edebilmek
Ek bir informasyon olarak belirtilmesi ihtiyaç duyulan ise bilhassa BMW ve Mini markasının 1.6 litre 4 silindirli dizel ve benzinli PSA motorları yerine artık kendi tasarımı olan 1.5 litre 3 silindirli dizel ve benzinli motorları kullanmaya başlamış olması. Yalnız BMW F30 3.20i modelinde 1.6 litre 4 silindir 170ps motor kullanılıyor. Bu motorun yerini kısa vadede 1.5 litre üniteden geliştirilecek olan daha güçlü motora devredeceğini düşünüyoruz.
Bir öteki premium Alman Mercedes ise Renault’dan 1.5 litre dizel ve 1.6 litre dizel motorları temin ederek kullanıyor. Mevcut haberlere  gore Mercedes’in bu motorların yerine geçecek bir emek vermesi bulunmuyor. sadece biz Mercedes’in büyük bir gizlilik içinde düşük hacimli dizel motorları geliştirdiğini düşünüyoruz. Büyük olasılıkla yeni C Sınıfı’na bu motorlar yetişecektir.

Renault ve PSA motorları dayanıksız mı?

Yukarıdaki maddelerde saydığımız bazı nedenlere dayanarak bilhassa Alman premium markaların motorları Fransız motorlarına gore daha çok sağlamlık algısına sahiptirler. Öteki taraftan günümüzde bu fark geçmiş dönemlerdeki kadar çok da fazla fazla değil. Kalite standartlarının daha katı bir halde uygulanması yardımıyla artık tüm global üreticiler belli bir kalitenin altında üretim yapamıyorlar. Aslına bakarsanız yapmayı deneseler bile tüketici bilinci ve toplumsal medya benzer biçimde kaynakların verimli bir halde kullanılması sonucu olarak bu durum oldukça acele bir halde yayılabilir ve markanın imajını ve satışını ciddi anlamda dip yaptırabilir. Ek olarak bilhassa gelişmiş ülkeler tarafınca uygulanan internasyonal hukuk kuralları da tüketiciyi ve toplumları geçmişe gore oldukça daha iyi koruyor.
Bahsettiğimiz bu durumlara son olarak A.B.D’de patlak veren VW Emisyon Skandalı’nda tanık olmuştuk, Burada,
  • Belirlenen standartlar olmasaydı bazı VW motorları hem insanları hem de atmosferi gereğinden fazla etkileyecekti.
  • Toplumsal medya ve web bu kadar etkin olmasaydı skandal insanoğlu tarafınca yeterince duyulmayacaktı.
  • Tüketici bilinci A.B.D’deki benzer biçimde yüksek olmasaydı VW durumu önemsemeyebilirdi.
  • Hukuk yansız ve etkin olmasaydı VW kendisine çeki seviye verme gereği duymayacaktı ve/yada kendisini anlatmaya ve savunmaya fırsatı da olmayacaktı.
Yukarıdaki saydığımız nedenlerden dolayı günümüzde otomobil markaları birçok değişik kritere ve duruma dikkat etmek zorundalar. Bu yüzden ister Japon olsun ister Fransız yada Alman, kalite seviyeleri birbirine iyice yaklaştı. Bu yüzden Renault yada PSA motorlarına kalitesiz demek mümkün değildir. Ne olursa olsun problemler olabilmektedir sadece bu mevzuda genelleme yapmanın yanlış bulunduğunu düşünüyoruz.

Netice olarak Mercedes Renault motorları niçin kullanıyor?

Globalleşmenin bir getirisi olan rekabetin artması sonucu artık markalar örneksiz ve azca üretim yapmayı değil oldukça ve ucuz üretimi kaliteli bir halde yapmak zorundalar. Bunun sonucu olarak da birçok üretici bir tek motor değil ortak parça kullanımını da iyiden iyiye yaygınlaştırdılar. Bu durum maalesef en oldukça Mercedes ve BMW benzer biçimde markaların sorgulanmasına niçin oldu. Öteki taraftan ortak parça kullanımı otomobillerin kalitelerinin birbirine yaklaşmasını da sağlamış oldu.
Sadece unutulmaması ihtiyaç duyulan bu üreticilerin de birer ticarethane olması ve oldukça ürünü karlı bir halde satabilmeleri zorunluluğudur. Bu mevzuda tutuculuk yapmaları durumunda azca ve düşük karlı üretim sonucu piyasada güç yitirme ihtimalleri daima bulunuyor. Ek olarak akılda tutulması ihtiyaç duyulan bir otomobilin bir tek motordan ibaret olmadığıdır.
Unutulmaması ihtiyaç duyulan bir öteki mevzu ise BMW ve Mercedes benzer biçimde üreticilerin başka bir markanın motoru da olsa kalitesiz bir ürünü kullanmayacak olmasıdır. Aksi takdirde günümüzdeki gelişmiş standart, hukuk, tüketici bilinci ve haberin süratli yayılması benzer biçimde mevzular bu markaların darmadağın olmasına niçin olabilir. VW markası şu anda bu nedenlerden dolayı hakkaten de zor durumda.

Analizimizin sonunda diyebileceğimiz tek şey ise Renault motoru kullanmak Mercedes’e yıldız kaybettirmeyeceği benzer biçimde Renault’u da yıldızlı yapmayacaktır. Ortak motor kullanımı bir tek bir win-win doğrusu kazan-kazan ilişkisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir