Radyatör Kapağı Ne İşe Yarar, Arıza Belirtileri Ve Tamiri

radyator kapagi

Radyatör Kapağı Ne İşe Yarar, Arıza Belirtileri Ve Tamiri

Radyatör kapağı ilk görünüşte sıradan bir kapak gibi görünse de bu onun görevlerinden sadece birisidir.

Radyatör kapağı aslında motor soğutma suyunu içeride tutan ve basıncını ayarlayan ikin taraflı bir vanadır.

Radyatör Kapağı Nasıl Çalışır?

Araba motorlarında genelde bildiğimiz içme suyu ile soğutma sağlanır. Suyun kaynama noktası 100 derecedir. Tencereye koyduğunuz bir su kaynamaya başlamadan önce 80 derece buharlaşma başlar. Bu buhar tencerenin üzerinden çıkar gider. Ancak su basınçlı tencereye konulduğu zaman (düdüklü tencere) kaynama noktası artar. Böylelikle yemeklerin daha çabuk pişmesi sağlanır. Aracımızın radyatörleri de aynı bir düdüklü tencere gibidir. Araçların normal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Yani su buharının çıkmaya başladığı anlarda olur sürekli. Radyatör ve hortumlar içinde biriken hava basınç oluşturmaması için kapa tarafından tahliye edilir. Radyatör kapağını elinize alıp baktığınızda içerisinde kauçuk ve bir yay olduğunu görürsünüz. Bu yay basınç arttıkça yukarı doğru itilir ve içeride bulunan buhar dışarı tahliye edilir. Eğer radyatör kapağı arıza yaparsa çok ciddi problemler meydana gelebilir.

Radyatör kapağı arıza belirtileri

Aracınızın motorunu bile yiyebilecek ciddi zararlara yol açılmaması için aracınızın radyatör kapağını sürekli kontrol edin. Özellikle araç belirli bir kullanımdan sonra çalışır haldeyken radyatör kapağında su sızıntısı var mı diye kontrol edilmelidir. Diğer bir belirti ise motorun hararet yapmaya başlamasıdır. Soğutma sıvısı sızmaya başladığında aracınız hararet yapacaktır. Bu durumda yapılması gereken ilk şey aracı güvenli bir yere çekerek, motoru durdurmaktır.

Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Teşhis Edilir?

Aracın motoru en az 20 dakika çalıştıktan sonra kapak ve çevresinde sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
Motor soğukken kapağı çıkarın ve içerisindeki yaya bastırın. Kolaylıkla esneme gerçekleşiyor mu diye kontrol edin.
Eğer bu sorunlardan birisi varsa radyatör kapağını değiştirmek en iyi yoldur. Çünkü çok ucuz bir parçadır. Ayrıca tamir edilmesi mümkün değildir. Aslında aracınızın radyatör kapağı arıza yapmasa bile her 2 yılda bir mutlaka değiştirilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir