Devirdaim Arızası Nasıl Anlaşılır?
Otomobillerimizin motorları binlerce farklı parçanın bir araya gelmesiyle çalışır. İçten yanmalı motor bulunan her arabanın birde soğutma sistemi vardır. Devirdaim pompası arızası nasıl anlaşılır ?, soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir.
Devirdaim pompası nerede yer alır: Devirdaim pompası her aracın motor bloğunun sağ tarafında yer alır. Gücünü triger kayışından alır.
Devirdaim pompası ne işe yarar: Devirdaim pompasının aracımızın düzenli soğutulması için çok önemli bir rolü vardır. Aracımıın motorunda sürekli olarak bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda motor içerisinde çok yüksek sıcaklıklar oluşur. Bu sıcaklık ise radyatörden gelen su ile soğutulur. Motor ve radyatör arasındaki suyun hareketini devirdaim pompası sağlar. Motorda ısınınan su soğutulmak üzere, devirdaim pompası tarafındn radyatöre basılır. Devirdaim pompasının içinde tribün şeklinde kanatçıklar bulunan bir çark vardır. Kayıştan aldığı güç ile bu çark arasından tek yönlü geçen su, radyatöre pompalanır.
Motorun hararet yapması: Devirdaim pompası arıza yaptığı zaman, motorun içerisindeki sıcak su tahliye edilemez. Sürekli ısınan su bir süre sonra aracınızın hararet yapmasına neden olur. Çünkü motordaki sıcak su tahliye edilemez.
Devirdaim Pompası Arızası Belirtileri Nedir?
Radyatörden buhar çıkması: Aracınızı sürerken veya bir yerde dururken ön tarafından buhar çıktığını görürseniz radyatörde bulunan suyun artık kaynama noktasının üzerine çıktığının belirtisidir. Arızalı devirdaim pompası sebebiyle su radyatörden geçemez. Aşırı ısınan su buharlaşmaya başlar. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey aracınızı güvenli bir yere çekip motoru kapatmaktır. Aşırı hararet yapan motor ilk başta üst kapak contası yakar. Daha fazla ısınırsa aracınızın motoru ölebilir.
Uğultu ve Sesler Gelmesi: Devirdaim pompasının içerisinde dönmeyi kolaylaştırmak için bir rulman bulunmaktadır. Bu rulmanın bilyaları dağıldığı zaman uğultu ve sürtme sesi gibi sesler çıkarmaktadır. Bunu anlamanın en iyi yolu, kaputu açarak sesin nereden geldiğini kontrol etmenizdir. Eğer sesler motorun sağ tarafından geliyorsa, bu devirdaim pompasının bozulduğu anlamına gelir.
Su sızıntısı: Eğer devirdaim pompası arızalanırsa, içerisinde su basıncı oluşur. Bu durumda pompanın çevresinden su kaçakları oluşmaya başlar. Eğer pompadan su kaçırıyorsa mutlaka en kısa zamanda değiştirmelisiniz.
Hararet göstergesinin bir inip bir çıkması : Nadiren de olsa devirdaim pompası arızalarında aracınıın hararet göstergesi inip çıkabilir. Bu olay radyatör arızalarında da görülebilir. Ancak devirdaim pompası arızalarında karşılaşılan bir olaydır.
Eğer devirdaim pompası arıza yaparsa, aracınızın için çok ciddi sonuçlarınız olabilir. Hatta motoru değiştirmeye varacak sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple herhangi bir şekilde devir daim pompasında arıza oluşursa mutlaka zaman geçirmeden tamir ettirmelisiniz.
Devirdaim pompası arızalanırsa ne olur sorusuna gelirsek;
Arızalı Devirdaim Pompasının Olası Sonuçları
Kayış veya zincir koparabilir : Devirdaim pompası triger kayışı veya zincirine bağlı olarak çalışır. İçerisindeki rulmanın dağılması sonucunda kilitlenebilir. Bu durumda aracınızın kayışı veya zinciri kopabilir.
Hararet nedeniyle üst kapak contası yakma : Sıcak motor ile soğutma suyu arasında üst kapak contası denilen bir parça vardır. Eğer devirdaim pompası arızası nedeniyle motor bloğu içerisindeki su fazla ısınırsa contanın yanmasına neden olabilir. (Bkz: Üst Kapak Contası Yanmasının Neden Yanar, Belirtileri Nedir)
Sekman kayması : Üst kapak contasını yaktıktan sonra eğer fark edilmezse aşırı sıcaklık nedeniyle, motor içerisinde bulunan sekmanlar, motor gömleğine kaynar. Bunun tamiri çok maliyetli ve zordur.
Motorun susuz kalması : Arızalı devirdaim pompası su sızıntısına neden olur. Bu durumda aracınızın motoru susuz kalacaktır. Çok kısa süre içerisinde çok büyük arızalar açacaktır.
Devirdaim Pompası Kaç Kilometrede ve Nasıl Değiştirilir?
Devirdaim pompası kolay kolay arıa yapan bir parça değildir. Devirdaim pompası fiyatı 100 – 150 civarındadır. Triger kayışına bağlı bir şekilde satıldığı için triger kayışı değişirken devirdaim pompası da değiştirilir. Zaten triger seti diye satılan malzemenin içerisinde devirdaim pompası bulunmaktadır. Triger kayışının 80 ile 100 bin kilometre veya 4 yılda bir değiştirildiğini farz edersek, devirdaim pompası da bu zaman aralığında değiştirilmelidir.
Merhaba mitsubishi lancer 2005 otomatik aracım hararet etmiyor ama hararet ortalara gelince radyatör ün boğazında bulunan tahliye kanalından tahliye kutusuna verip oradanda dışarı atıyor. Böylece çok aşırı olmasada su eksiliyor. Devirdaimmi tam çalışmıyor başka bir sorun mu var acaba. Teşekkür
Türkiye’de yeni gece elbiselerin olduğu web siteme hoş geldiniz. Her renkten birbirinden özel kıyafetleri göz atmak alışveriş yapmak istiyorsanız en doğru kararı vermisinizdir. herkesi bekleriz