Manuel Şanzıman Arızaları Belirtileri, Tamiri Ve Fiyatı
Günümüzde en çok otomatik vitesli arabalar satılıyor olsa da hala manuel tercihi olan kişilerde mevcut. Bu sebeple otomobil üreticileri az da olsa manuel şanzımana sahip otomobiller üretiyor ve satıyor.
Manuel vitesli şanzımanlar, otomatik olanlara göre daha az bakım gerektirmektedir. Ayrıca manuel şanzımanlar daha sağlamdır ve daha az arıza yaparlar. Ama bu hiç arıza yapmazlar anlamına gelmez. Peki Manuel vitesli şanzıman arızaları nelerdir.
Manuel Şanzıman Arızalarının Belirtileri
Manuel şanzımanlı araçlar bazı belirtler verir. Bu belirtilerden bir çoğu debriyaj sistemi kaynaklı olabilir. Öncelikle sorunun debriyajdan veya şanzımandan olup olmadığı ayrımını iyi yapmak gerekir.
Şanzımandan gelen sesler
Benimde başıma gelen bir olaydı ve şanzımanı değiştirmek zorunda kalmıştım. Benim aracım 1. 2. ve 3. viteste sanki bir yere sürtüyormuş gibi ses çıkarıyordu. Sanayiye götürdüğümde şanzımanın dağılmış olduğu ve dişlilerin birbirine sürttüğü ortaya çıktı. Bu ses ilk başlarda hafif bir sürtme sesi olarak ortaya çıkıyor. Zamanla şanzıman dişlileri daha da dağıldıktan sonra sesin şiddeti artıyor.
Arabanın vitesten atması
Aracınızla yolda giderken aracını bir anda vitesten atıp kendi kendine boşa atar. Bunu her viteste yapmaya bilir. Hangi viteste yapıyorsa o vites dişlisinin artık işlevini yitirdiği ve kavrama yeteneğinin bittiği anlamına gelir.
Aracın vitese geçmemesi
Aslında araba vitese baskı balatanın aşınmış olmasından dolayı geçmeyebilir. Burada sorunun şanzımandan mı, debriyaj sisteminden mi olduğunu anlamak gerekir. Debriyaj sisteminde bir sorun olmadığından eminseniz, ancak araba vitese geçmiyorsa bunun sebebi şanzımanın dişlilerinin dağılma nedeniyle kayması olabilir. Siz vitese atmaya çalıştıkça aracınız vitese girmeyecektir. Çünkü aracın dişlisine girmek gerekli olan dişli olması gereken yerde değildir.
Aracın altına şanzıman yağı sızması
Otoparklarda yani araba park edilen yerlerde yere dökülmüş yağ kalıntıları görüyorsunuzdur. Şanzıman içerisinde bulunan yağ sızmasını engelleyen contalar zamanla aşınır ve şanzıman içerisinden yağ sızmasına neden olur. Genelde bu sorunla karşılaşılır ve çözümü ucuz ve basittir. Ancak bazı şanzıman dağıldığı zaman şanzıman içerisindeki yağ bir yerde birikir ve keçelere baskı yapar. Yağı daha fazla tutamayan keçelerden yağ sızıntıları ortaya çıkar.
Aracın çekişten düşmesi
Şanzıman aracın motorundaki gücü tekerlere ileten hareketli, bir çok karmaşık çark sisteminden oluşan birşeydir. Dişlilerin sıyırması veya aşınması durumunda güç doğru olarak tekerleklere iletilemez. Bu sayede araba yüksek devirde bağırır ancak hızlanmaz. Ancak baskı balata azaldığı zamanda kavrama olmadığı için aynı belirtiler ortaya çıkabilir. İki olay arasındaki farkın iyi bilinmesi gerekmektedir.
Şanzıman tamiri evde yapılamayacak kadar zor bir iştir. Mutlaka işini bilen bir usta tarafından yapılması gerekmektedir. Çoğu zaman şanzıman dişlileri tornacı tarafından taşlanarak sorunlar halledilir. Ancak şanzıman tamir edilemeyecek kadar ağır hasarlıysa değiştirmek gerekir. Manuel şanzıman fiyatı marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. 2019 yılı itibariyle bir tofaş’ın şanzıman 1.500 lira tutarken, manuel bir BMW 3.20’nin şanzımanı 7 bin lira civarında satılmaktadır.
Manuel Şanzıman Tamiri
Manuel Şanzıman Nasıl Kullanılmalıdır.
Şanzımanın ömrü aracınızın motor ömrüyle aynıdır hemen hemen. Aracınızın kullanım koşullarınız şanzımanın ömrünü etkilemektedir. Manuel şanzımanın ömrünün uzun olması istiyorsanız.
- Geri manevralarda araç durmadan ileri vitese atılmamalıdır.
- Yarım debriyaj diye tabir edilen şekilde sürüşlerden kaçınılmalıdır.
- Özellikle geri vites dişlisi çok arkada olduğu zaman geçmekte zorlanma olabilir. Vites kolu zorlanmamalı debriyaja basılıp çekilerek tekrar denenmelidir.
- Aracı uygun devirde kullanmak gerekmektedir. Özellikle olması gerekenden yüksek viteste gitmek şanzımanı oldukça zorlamaktadır.