Eksantrik Mili Konum Sensörü Arızası Nedenleri, Çözümü Ve Tamiri
Günümüz otomobillerinin sağlıklı çalıştığını kontrol etmek için eksantrik mili konum sensörü kullanılır. Bu sensör yardımıyla motorun bir çok önemli parçasının bir uyum içerisinde çalışması sağlanır.
Eksantrik mili konum sensörü aracın markası ve modeline bağlı olarak farklı sorunlar yaratabilir. Ancak bu sensör arızasında en çok bilinen maddeler şöyle.
- Bazı araçlarda eksantrik mili sensörü arıza yaparsa şanzımanı tek bir viteste kilitleyebilir. Aracın motorunu stop edip tekrar çalıştırdığınızda bu döngü tekrarlayabilir.
- Otomobiliniz hareket halindeyken sensör arızalanmaya başlarsa, araç çekişten düşer ve titremeye başlar.
- Çok bariz bir şekilde motor gücü kaybı yaşayabilirsiniz.
- Aracınız 50 – 50 km hızın üzerine çıkmaz.
- Motor stop edebilir.
- Hızlanmalarda kesilme, zor çalışma ve düşük motor performansı gibi belitiler olabilir.
- Bazı marka otomobillerde arızalı bir eksantrik mili konum sensörü (CMP) ateşleme sisteminden kıvılcım çıkmasını engeller. Bu durumda aracınızın motoru hiç çalışmayacaktır.
- Aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası işareti yanabilir.
Eksantrik Mili Konum Sensörü Arıza Yapmadan Önce Hiç Bir Belirti Vermeyebilir.
Yolda seyir halindeyken CMP sensörü arıza yaptığı zaman tehlikeli bir durum oluşabilir. Herhangi bir zamanda bu sensör arızalanabilir. Hızlı trafkte seyrederken, aracınızın motorunda aniden güç kaybı olduğunu fark ederseniz Kam mili sensörü olduğunu düşünebilirsiniz. Aniden arıza verdiği zaman genellikle aracınızın motoru stop edecek ve hiç çalışmayacaktır. Bu çok sık rastlanılan bir durumdur.
Eksantrik Mili Konum Sensörü Nedir?
Eksantrik mili, emme havası ve egzoz vaflerinin açılmasını ve kapanmasını kontrol eder. Motorun silindir kapağında emme ve egzoz valflerini açıp kapatmak için eksantrik mili bulunur. Motor bloğu içerisinde bulunan krank mili, eksantrik milini bir triger kayışı veya zinciri ile tahrik eder. Hangi silindirin darbe yaparak güç uyguladığını belirlemek için aracın beyni, bir eksantrik mili konum sensörü kullanarak, eksantrik milinin krank mili pozisyonuna göre dönme pozisyonunu izler. Bunu ateşleme (buji) zamanlaması ve yakıt enjektörlerinin çalışması takip eder. Bu nedenle CMP sensörü motorun, yakıt verimliliğini, emisyon kontrolünü ve motorun performansını etkiler. Arıza yapması durumunda aracınız çok ciddi belirtiler verecektir.
Günümüzdeki otomobillerin bir çoğunda kullanılan eksantrik mili sensörü, manyetik efektli olan tiplerdir. Elektronik bir kontrol modülü ile aracın bilgisayarına bir voltaj sinyali gönderir. Bu voltaj sinyalinin değeri normal şartlarda 5 volttur. Konumda bir sorun olduuğu zaman eksantrik mili konum sensörü yüksek voltaj göndererek aracınızda bir arıza olduğunu belirler.
Sensör Neden Arıza Yapar
Eksantrik konum mili sensörü pek çok nedenden dolayı arıza yapabilir. Bu arızalardan en çoğu sensörün kendisinin bozulmasıdır. Bunu sensöre gelen kablo demetlerindeki arızalar seyreder. Nadiren de olsa aracınızın motor gücü kontrol modülü (PCM) arızalarından kaynaklanır.
Aracınızda eksantrik mili konum sensörü arızası varsa diyagnostik arıza kodlarından şunları verebilir.
- P0340 kam mili yer sensör devresi arızası
- P0341 kam mili yer sensör devresi performansı
- P0342 kam mili yer sensör devresi düşük girişi
- P0343 kam mili yer sensör devresi yüksek girişi
- P0344 kam mili yer sensör devresi aralıkları
Bu sebeple aracınızın arıza kodlarını bir bilgisayar yardımıyla belirlemeniz faydalı olacaktır.
Eksantrik mili konum sensörü nerede yer alır?
Çoğu marka otomobilde eksantrik mili konum sensörü motorun üst kısmında, triger kayışının yakınlarında yer alır. Ancak Opel gibi GM otomobillerinde bu sensör için özel bölme yapılmışta olabilir.
Sensörün yerini bulmak için aracınızın servis el kitabına bakmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Eksantrik Mili Konum Sensörü Onarımı ve Tamir Adımları
Otomobilinizde motor arıza lambası yanmış ise, bir arıza kodu okuyucu bilgisayar ile aracınızın ECU bağlantısını yapın. Diyagnostik OBD-II arıza kodlarından hangisini verdiğini belirleyin. Bunun için bir otomobil servisinden yardım alabilirsiniz. Sorunun CMP sensöründen kaynaklandığını öğrendikten sonra bazı testler yapılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki CMP sensörü arıza kodları sorunun sensörden kaynaklandığı anlamına gelmez. Sensöre gelen kablo ve elektrik devrelerinde de sorun olabilir. Bu sebeple gözle iyice kontrol etmekte fayda vardır.
Eksantrik mili konum sensörünün doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için özel ekipman gerekebilir. Doğru ekipmanlara sahipseniz, bir dijital multimetre ile aracınızda basit kontroller yapabilirsiniz.
İlk olarak sensörün elektrik konnektörünün ve tellerinin durumunu elinizle ve gözünüzle kontrol edin. Sensöre giden tellerde yırtılma, soyulma, kopma, yağlanma ve pas gibi şeyler olup olmadığını iyice kontrol edin.
Bu kontrollerden sonra, eksantrik mili konum sensörüne bağlı olarak alternatif akım ve doğru akım voltajını bir Ohmmetre yardımıyla kontrol edin. Referans değeri 5 volt olmalıdır. Eğer voltaj sinyalinde bir farklılık varsa sensörünüz arızalı demektir.
Sensörün fiyatı 2019 yılı itibariyle opel, renault, hyundai, ford, fiat gibi otomobiller için 300 ile 500 lira arasında değişmektedir. Değişim için el işçiliği ücreti ise 150 lira gibi fiyata yapılmaktadır.