Citroen Xantia Nasıl Bir Araba? Kullanıcı Yorumları

citroen

Citroen Xantia Nasıl Bir Araba? Kullanıcı Yorumları

Citroen’in Xantia modelini test etme fırsatı buldum. Bana güzel gelen bu araba piyasada neden yer edinememiş bilmiyorum.

Citroen Xantia 1993 ve 2000 yılları arasında üretilmiştir. 1.6, 1.8 ve 2.0 benzinli ve dizel modelleri ile 2.1 turbo dizel motor seçenekleri mevcuttur.

Psa grubunun HDİ motor teknolojisini ilk kullanmaya başladığı arabalardan bir tanesi olan Xantia piyasaya çıktığı ilk yıllarda, gerek tasarımı, gerek donanımı olsun segmentinde bulunan çoğu arabadan üstündü. Ancak istediği satış rakamlarını yakalayamaması sonucunda 2000 yılında üretimi durdurulmuştur.

1993 yılında birinci nesil üretilen Xantia’larda  1.6i kapı Hatchback, 1.8i 5 kapı Hatchback, 2.0i 5 kapı Hatchback, 1.9 D 5 kapı Hatchback modelleri üretilmiştir.

1997 yılında ise ikinci nesil Xantia yollara çıkmıştır. Aracın iç ve dış tasarımı ile motoru da değiştirildi. Bu motorlar; 1.8i 16v 5 kapı Hatchback, 1.8 8v, 2.0i, 2.0i , 2.0 Turbo, 1.9 D,1, 2.1 Turbo Dizel, 3.0i, 2.0HDi motor seçenekleri mevcuttu.

Citroen Xantia Nasıl Bir Araba?

Citroen, 1990’lı yıllarından başından itibaren yenilenmeye gitme kararı aldı. Bu yenilenmeyle eski tüm araçlarının yerine, modern hatta daha önce hiç bir markanın üretmediği kadar güzel arabalar üretme çabasındaydı. Bu sebeple 1992 yılında BX modelinin üretimini durdurdu. 1 yıllık bir beklemenin ardından Xantia modelini piyasaya sürdü. İlk olarak Detroit araba fuarında görücüye çıkan Xantia çok beğeni aldı. Piyasaya çıkar çıkmaz ‘Avrupa’nın En Güzel Arabası’ seçildi.

Orta segmentte piyasaya çıktığı zaman lider bir otomobil olarak karşımıza çıkmıştı. Xantia tam bir aile arabası olarak tasarlanmıştı. Xantia’nın göze çarpan en iyi özellikleri üstün yol tutuşu ve otomatik seviyeli süspansiyonları olmuştu. İçerisine bindiğiniz andan itibaren, bu rahatlığı hissetmeniz mümkündü. Ayrıca dizel motor teknolojisinin geldiği en uç noktalardan olan HDİ motor seçeneğine de 1999 yılında kavuşan Xantia harika bir motor, donanım ve performansa kavuşmuş oluyordu. Ancak piyasada fazla yer tutamayınca bu harika araba piyasadan silinip gitti.


İçine ilk oturduğunuz zaman üretiminden o kadar zaman geçmesine rağmen kaliteli bir arabanın içinde olduğunuzu anlıyorsunuz. Şehir içinde 2.0 motor aracı tam manasıyla sürüklüyor. Performans olarak sizi tatmin edecektir. Yakıt tüketimi ise şehir içinde 10 litre, şehir dışında 7 litre olarak ölçtüm. Bana göre bu yakıt değeleri çok harika. Övüldüğü kadar güzel mi diye süspansiyonlarını denemek amacıyla engebeli yola gitti. Hidrolik süspansiyon sistemi çok harika, kasisleri ve çukurları aracın içerisinde resmen hissetmiyorsunuz. Zaten Fransız arabalarının konfora yönelik olduğu bilinen bir gerçek. Xantia ise bu konforla birlikte performansı da bünyesinde bulunduyor.
Citroen Xantia Kullanıcı Yorumu

Citroen Xantia Alınır Mı?

Almak için sebepler arasında en önde gelen şey size sunduğu şeyler. 20 bin liradan az bir paraya enjeksiyonlu, klimalı, ABS’li bir otomobile sahip oluyorsunuz. Almamk için sebepler ise ikinci elinin çok zayıf olması. Xantia’da bulunan Hidropnömatik süspansiyon sistemi sıvı ve gaz ile çalışıyor. Arıza yapması durumunda normal bir amortisörden çok daha fazla maliyetli olacaktır. Ancak bu fiyatlara tofaş veya renoya binmektense Xantia’ya binmek daha mantıklı gibi geliyor.

 

One thought on “Citroen Xantia Nasıl Bir Araba? Kullanıcı Yorumları

  1. Hocam merhaba
    Ben bu aracı ilk defa gördüm dediğiniz gibi tofaş yada reno almaktansa xantia almak daha mantıklı geliyor ancak bu aracın yedek parça ve ustasını bulmak zor olur mu bilemedim. Bu konu hakkında siz ne dersiniz. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir