Araba Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

araba sogutma sistemi

Araba Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Aracımızın motorunda yakıt tipine bağlı olarak 200 dereceden 500 dereceye kadar sıcaklıkta bir ortam oluşur. 

İçten yanmalı motorlar bir soğutma sistemi olmadan çok uzun süre çalışamazlar. Ve bir soğutma sistemine ihtiyaç duyarlar.

Otomobillerde soğutma sistemleri

  1. Devirdaim pompası
  2. Radyatör
  3. Termostat
  4. Hararet sensörü
  5. Soğutma sıvısı (Antifriz veya su)
oluşur. Bu 5 sistemin mutlaka ortaklaşa çalışması gereklidir. İçlerinden bir tanesi bile olmaması durumunda aracımızın motoru soğutulmayacak ve çok ciddi arızalara neden olacaktır. Şimdi bu soğutma sistemi parçalarını yakından inceleyelim
Devirdaim pompası (Su Pompası): Aracın triger kayışından gücünü alır. İçerisinde basit bir tribün sistemi vardır. Motordan aldığı sıcak suyu, soğutulmak üzere radyatöre gönderir ve ardından tekrar motora basar.
Radyatör: Alüminyum veya bakır olarak iki çeşiti vardır. Ancak en çok alüminyum radyatörler kullanılmaktadır. Bunu metal çabuk soğur ve çabuk ısınır. Radyatör fanının rüzgarıyla motordan gelen sıcak suyu soğutur ve yeniden motora gönderir. Radyatörde bir tahliye birde giriş deliği bulunmaktadır. Ayrıca alüminyum hassas bir metal olduğu için çok çabuk yıpranabilmektedir.
Termostat: Motor ile radyatör arasında bir yerlerde bulunur. Motora gönderilen su belirli bir ısıya gelene kadar termostat açılmaz ve su motorun içerisinde ısınır. Böylelikle motor istenilen sıcaklığa gelir. Ayrıca Kaloriferin sıcak üflemesi ve hararet ibresinin doğru göstermesi termostat ile alakalıdır.
Hararet Sensörü (Motor suyu sıcaklık sensörü): Termostattan gelen suyun sıcaklığını ölçer ve radyatör fanının açılmasını sağlar. Arızası durumunda motor çok ciddi zararlar görür.
Soğutma sıvısı: Kış aylarında donma noktası daha düşük olan antifriz kullanılır. Aslında yaz kış fark etmeksizin antifriz kullanılması gerekir. Radyatör’de musluk suyu kullanılır mı? Yazımıza göz atmanızda fayda var.

Soğutma Sistemi Doğru Çalışmazsa Ne Olur?

Özellikle yaz aylarında bir çok otomobil sahibinin korkulu rüyasıdır aracın hararet yapması. Yukarıda sayılan parçalardan herhangi birinin arızası durumunda aracınız hararet yapacaktır. Eğer erken fark edilmezse ilk etapta motor yağı ile soğutma suyunu birbirinden ayıran conta eriyecektir. Buna halk dilinde üst kapak contası yanmış denmektedir. Eğer daha da fazla fark edilmemesi durumunda motor içerisinde bulunan silindir kolları bükülecektir ve motorunuz tamamen kullanılamaz hale gelecektir. Bu sebeple sürücülerin mutlaka hararet göstergesini sürekli kontrol etmesi gerekmektedir. Ayrıca haftada en az bir defa, tahliye deposunda bulunan suyun miktarı kontrol edilmelidir. Bazı araçlarda motor içerisine tahliye deposundan su çekilmez. Bu sebeple mutlaka aracınızın suyunun yetersiz olup olmadığını radyatörün üzerindeki kapaktan kontrol etmelisiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Radyatör içerisindeki su motor uzun süre çalıştıktan sonra basınç yapar. Bu sebeple radyatör kapağını açmadan önce motorun soğuduğundan emin olun. Çok ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir