Radyatör Su Kaçıyor Diyorsanız (Radyatör Tamiri)

Radyatör Su Kaçıyor Diyorsanız (Radyatör Tamiri)

Radyatörler bakır veya alüminyum malzemelerden yapılırlar. Bu malzemelerin ortak özelliği ısıyı ve soğuğu çabucak iletmeleridir.
Araçlarımızın motorlarında yakıt yandığı için yüksek ısılar oluşur. Motorun soğutması ise antifriz denilen sıvı ile sağlanır. Bu sıvı motorun sıcaklığı nedeniyle fazla ısındığı zaman, devirdaim pompası vasıtasıyla radyatöre gönderilir. Radyatörün hemen önünde bitişik halde bulunan fan sayesinde soğutulur. Soğutulan su, motorun sıcaklığını düşürmek için tekrardan motora gönderilir. Bu sayede aracımız hararet yapmaz.
Yapılan araştırmalar sonucunda, alüminyum radyatörlerin, bakır olanlarına göre daha çok çabuk soğutma sağladığı anlaşılmıştır. Ancak bu iki metalde oldukça narin bir yapıdadır. Bu sebeple zamanla radyatörde delinme ve çatlama meydana gelir. Bu çatlaklardan da radyatör suyu dışarı sızar. eğer fark edilmezse aracımızın motoru, yetersiz soğutma sıvısı nedeniyle, hararet yapacaktır. Sonuç olarak aracımız conta yakacaktır.

Radyatörün kaçırdığı nasıl belli olur?

Sıvı kaçıran radyatörün hizasında, aracımızın altında su birikintisi olacaktır. Aracın motor ısısı yükseldiği zaman su basıncı da artar. Bu da suyun daha hızlı sızmasına neden olur. Ayrıca arabanın önünden, duman gibi su buharı çıktığı da görülecektir.

Radyatör tamiri

Piyasada radyatör kaçak, sızıntı önleyici adıyla bazı malzemeler satılmaktadır. Bunlar çok küçük kaçaklar için geçici çözüm olabiliyor. Ancak uzun vadede yine kaçak sızıntı olmaya devam edecektir. Oto radyatörcüye gidip radyatörünüzü kaçak olan yerinden lehim yaptırabilirsiniz. Ancak lehim uzun ömürlü olmadığı için 2 sene içerisinde aynı yerden yine sızıntı olacaktır. Bu sebeple ilk fırsatta radyatörü değiştirmek en iyi çözüm.

Radyatör tamiri için radyatör yerinden sökülür. Ardından içerisine hava verilerek radyatör suya batırılır. Hava kabarcıkları çıkan yerler işaretlenir. Sert telli fırça ile radyatörün üzerine güzel kazınır. Daha sonra işaretli yerler pürmüz yardımıyla lehimlenir. Tekrardan basınçlı hava verilerek suya sokulur. Hava kaçağı olmadığından emin olunduğu zaman radyatör yeniden yerine takılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir