Nikel Platin Ve İridyum Buji Arasındaki Farklar Doğru Buji Seçimi
Benzinli araçlarda ilk ateşleme için buji kullanılır. Bu bujiler aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Eski model araçlarda bakır buji kullanılırken, daha yeni araçlarda platin buji kullanılır.
Yüksek performanslı motora sahip araçlarda ise iridyum buji kullanılmaktadır. Araçlarımızda doğru buji seçimini yapmak yakıt ve performans açısından çok önemlidir. Eskimiş veya arızalı buji kullanmak aracımızın motor sağlığı açısından oldukça risklidir.
Bakır (nikel) buji
Bakır bujilerde sağlam bir bakır çekirdek vardır. Ancak bujinin merkez elektrodunun iç ucunda 2.5 mm çapında bir nikel alaşım bulunur. Tüm buji çeşitleri arasında en büyük çaplı elektrot budur. Aslında çap ne kadar küçük olursa, ilk ateşleme için gereken voltaj da o kadar az olur. Nikel yapı olarak, platin ve iridyumdan daha yumuşaktır. Bu nedenle nikel bujiler, kullanmaya başlandıktan sonra keskin kenar hızlı bir şekilde aşınma eğilimdedir. Tüm bunlara rağmen, Nikel bujiler bazı araçlar için en iyi seçimdir. Bakır bujiler genelde düşük voltajlı distribütör tabanlı ateşleme sistemlerinde kullanılır. Yani 90’lar ve öncesi araçlar için en iyi buji seçimi bakır bujilerdir. Günümüz arabaları yüksek enerjili distribütörsüz ateşleme sistemlerine sahiptir. Yeni nesil araçlarda bakır buji kullanılması durumunda çok çabuk aşınacaktır. Ancak aracınızın kullanma klavuzunu okuyun. Nadirde olsa bakır bujilere uyumlu yeni model araçlar vardır.
Tek platin buji
Tek platinli bujiler, merkez elektrodun ucuna kaynaklanmış bir platin diski barındıran bujilerdir. Platin nikel alaşımdan daha sert olduğu için daha dayanıklıdır. Platin bujiler, nikel bujilere göre daha sıcak çalışırlar. Platin bujiler, elektronik distribütör tabanlı motorlara sahip yeni nesil araçlarda kullanılırlar. Platin bujiye uygun ateşleme sisteminde bakır (nikel alaşımlı) buji kullanılamaz. Zaten kullanılsa da hemen aşınacaktır.
Çift plantinli bujiler
Çift platin bujilerde hem merkez elektrotta hemde üstündeki küçük demirde plantin bulunur. Burada amaç ilk ateşleme için gerekli olan elektrik darbesini yeniden ateşleme bobinine göndermektir. Çift plantinli bujilerin yerine bakır (nikel) veya tek plantinli buji kullanamazsınız,çünkü ters kıvılcığımı tutacak şekilde tasarlanmamışlardır. Çift platinli bujiler yukarıda saydığımız diğer bujilere daha daha uzun ömürlüdür.
İridyum buji
İridyum bujiler yüksek performanslı araçlarda kullanılır. Platin bujilere göre yüzde 25 daha uzun ömürlüdür. Ancak iridyum pahalı bir madde olduğu için, daha pahalıdır. İridyum buji her araçta kullanılamaz. Örneğin eksi sistem karbüratörlü bir arabada iridyum buji kullanırsanız vuruntu sesi olabilir. Bir çok otomobil üreticisi ateşleme sistemleri için iridyum / platin kombinasyonlu bujileri önerir. Aracınızın üreticisi iridyum bujileri öneriyorsa, platin veya bakır buji kullanamazsınız. Aksi takdirde aracınızda büyük bir performans düşüşü yaşanacaktır.