LPG’li Araçlarda Arıza Lambası Neden Yanar

lpg li araclarda ariza lambasi

LPG’li Araçlarda Arıza Lambası Neden Yanar

LPG’li araçlarda arıza lambası yanması mevzu sıklıkla karşılan bir durumdur. Araçlarda arıza lambasının yanması, aracın motorunda bir şeylerin ters gittiğinin işaretidir.
Peki otogazlı araçlarda arıza lambası neden yanıyor. 
Otogazlı bir araçta arıza lambasının yanmasının sebebi büyük ihtimalle LPG sisteminden kaynaklanıyordur. Dolayısıyla aracınızda LPG sistemini taktırdıktan sonra arıza lambası yandıysa, otogaz sistemini takan servise giderek, sorunu anlatmaları gerekiyor.

Peki araçlarda arıza lambası neden yanar?

Çoğu araba üretilirken benzin yakıtına göre parçalar kullanılır. Benzin LPG’ye gre daha düşük ısıyla çalışır. Motor içerisinde yanma olduğunda LPG daha yüksek ısıyla çalıştığından, aracın katalitik konvertörü üzerinde bulunan sıcaklık sensörü, motorda aşırı ısınma olduğunu algılar. Bu durum aracın ECU’suna gönderilir. ECU’da aracın gösterge panelinden şoföre araçta bir arıza olduğunu göstermek için arıza lambası yanar.

LPG’li araçlarda arıza lambası neden yanar

  • Doğru çapta nozul kullanılmaması sebebiyle yapar.
  • LPG enjektörü uygun kullanılmadıysa yanabilir.
  • Nozul diplerinden hava almasından dolayı yanabilir.
  • Montaj hatalarından dolayı yanabilir.
  • Motor bloğuna uzun takılan enjektör hortumları nedeniyle yanabilir.
  • Regülatör basıncından dolayı yanabilir.
  • Oksijen sensöründen dolayı yanabilir.

 

Aslında bu yukarıda saydıklarımız lpg’de arıza lambasının yanmasının sebeplerinden sadece bir kaç tanesi. Örneğin araçlarımızda oksijen sensörleri benzin hava karışımına göre ayarlanmıştır. Siz aracınızı lpg ile kullanmaya başladığınızda, benzin atığı değil, lpg atığı egzoza gönderilecektir. Bu sebeple oksijen sensörü aracın motorunda bir arıza olduğunu düşünerek arıza lambasını yakacaktır. LPG’li araçlarda bir önemli yanma sebebi, aracın motor subapların benzine göre ayarlanmasındandır. Çoğu benzinli arabada alüminyum sübap kullanılır. Bunun sebebi alüminyum sübap daha fazla performans sağlar. Ancak alüminyum sıcaklığa çelikten daha az dayanıklıdır. LPG ile kullanılması durumunda alüminyum sübaplar zamanla eriyecektir ve aracınızın motorunda arızaya neden olacaktır. Eğer aracınızda alüminyum sübap kullanılmış ise, LPG taktırdıktan sonra bunu çelik ile değiştirmeniz gerekmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, aracınızda arıza lambası yanarken uun kilometreler kullanmamanız. Yanan lamba araçta bir şeylerin mutlaka ters gittiğinin göstergesidir. Siz arıza lambasının lpg’den yandığını düşünürken, araçta başka sorunlarda baş gösterebilir ve siz bunu anlamayabilirsiniz. Sonuçta çok büyük maddi kayıplara ve yolda kalmanıza neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir