Limp Modu (Koruma Modu) Nedir, Nasıl İptal Edilir

acil durum limp modu

Limp Modu (Koruma Modu) Nedir, Nasıl İptal Edilir

Limp Modu arabanın olumsuz bir gidem bir durum algılaması sonucunda motorun kendi kendini korumaya almasına Limp Modu denilir. Türkçe karşılığı Motor koruma modu veya acil durum modu olarakta çevrilebilir.

Koruma modu çoğu turbo beslemeli araçlarda programlanmış kendini koruma özelliğidir. Araçlarda bir çok sensör bulunur. Sensörlerden gelebilecek anormal okumalar veya arızalı bir mekanik parça tespit edildiğinde araba kendini “Limp Modu” konumuna geçirecektir.

Acil durum modu olarak da bilinen bu özelliklik, aracın motorunu ve şanzımanını ağır bir arızadan korumak için tasarlanmıştır. Limp Moduna giren aracın performansı, daha büyük zararları önlemek için aracın bilgisayarı tarafından büyük hasarları önlemek için kısıtlanacaktır. Bu kısıtlama aracınızı yakınlarda bir servise, oto tamirhanesine veya çekicinin size ulaşabileceği bir konuma gelene kadar izin verecektir.

Limp Modu etkinleştirildiğinde, aracınız size ciddi bir sorun olduğunu ve bunun derhal ele alınması gerektiğini söylemektedir. En kısa sürede uygun bir yere giderek Acil Durum Modunun neden oluşturğunu belirlemeniz gerekmektedir.

Limp Modu Belirtileri

1- Arabanın hız ve devir almaması

Araba limp Moduna geçtiği zaman 2500 Rpm (devir)’in ve 50 km/s hızın üzerine çıkamaz. Bu da otoyollarda hızlı sürüş yapmayı imkansız hale getirir. Ayrıca araç 3. vites ve üzerine geçemeyecektir.

2- Çekiş kaybı

Araba koruma moduna (Limp Modu) geçtiği zaman motor size gaza bastığınızda, bir ateşleme arızası gibi titremeler olacaktır.

3- Motor arıza lambası

Koruma moduna girildiği zaman aracınızın motor kontrol lambası yanacak veya yanıp sönecektir. Ayrıca aracınızın yol bilgisayarı motoru durdurmanız yönünde size işaret verecektir. Bazen limp moduna girildiğinde hararet lambası da yanabilir. Bu arıza lambası görüldüğü zaman araç hemen durdurulmalı ve soğuması için araca zaman verilmelidir.

Araba Limp Moduna (koruma moduna) Neden Girer?

Aracın koruma moduna girmesi için birçok sebep olabilirken, kolayca tanımlayabilecek bir kaç genel neden vardır.

1- Düşük yağ seviyesi

Aracımızda bir çok sıvı kullanılır. Özellikle motor yağı ve şanzıman yağının eksilmesi durumunda araba kendini Limp Modu konumuna alabilir. Çünkü azalan yağ seviyeleri düşük basınca neden olabilir ve şanzıman ile motorun sağlıklı çalışmasına izin vermez.

2- Sensör arızaları

Aracımızda motoru ve şanzımanı kontrol eden bir kaç sensör vardır. MAF, MAP, TPS veya hız sensörlerinde oluşabilecek arızalar, aracın ECU’suna bildirilir. Bu sensörlerden birinin arızası durumunda araç kendini koruma moduna alabilir. Ayrıca arızalı yakıt enjektörleri, bobin, buji gibi parçalarda Acil Durum Modunu etkinleştirebilir.

3- Hasarlı kablolar

Aracımızın motoru çok yüksek sıcaklıklarda çalışır. Ayrıca kaputun altında motorla birlikte kablolarda vardır. KAbloların üzeri basit kauçuk bir yapıda olduğundan motorun sıcaklığı nedeniyle yıpranır. Veya kablolar bir şekilde hasar görebilir. Hasarlı bir kablo aracın beynine uygun sinyali gönderemez. ECU bunu arızalı bir parçanın olduğu olarak yorumlayabilir. Bu durumda aracın Limp Modu konumuna geçmesine neden olabilir.

4- Debriyaj ve şanzıman arızası

Arızalı bir kavrama aracın limp moduna geçmesine neden olabilir. Şanzıman bir aracın en pahalı parçalarından bir tanesidir. Araçta bu pahalı parçaya zarar gelmemesi amacıyla koruma modunu etkinleştirebilir.

Limp Modundan nasıl çıkılır?

Araba Koruma moduna (Limp Modu) girdiği anda yapılacak ilk şey, aracı güvenli ve uygun bir yere çekmek olacaktır.

Aracı çalıştırmadan önce mutlaka tüm sıvıları, kabloları güzelce kontrol etmelisiniz. Çünkü araba tekrar çalıştırıldığından büyük ihtimal Limp Modundan çıkacaktır. Bir aracın limp moduna girdiğini anlamanın yolu, aracı stop edip tekrar çalıştırmaktır. Araç durdurulup çalıştırıldığında limp modundan çıkmış olacaktır. Ancak bazı araçlar çıkmamaktadır. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey akünün kutup başları söküp yaklaşık 1 dakika sonra tekrar takmak olacaktır. Akünün kutup başı sökülünce OBD araçtaki arıza kodlarını yok sayacaktır.

Not: Aracın akü kutup başlarını sökünce teyp, yol bilgisayarı gibi elektronik işlevli parçaların hafızası sıfırlanacaktır. Teyp kodunuzu bir yere kaydetmeden akü kutup başını sökmeyiniz. Ayrıca akü kutup başları söküldüğüde cam açma düğmesi gibi bazı elektronik parçaların yeniden ayarlanması gerekebilir. Örneğin; Çoğu araçta akü kutup başı söküldüğünde cam açma düğmesinin bir kademesi iptal olur. Bunu tekrardan kurmak gerekebilir.

One thought on “Limp Modu (Koruma Modu) Nedir, Nasıl İptal Edilir

  1. Hayırlı günler ford fiesta 1.4 dizel aracım var arabamda hareret yükselmesi var ustaya götürdüm radyatör degişti devir daim pompası degişti hareret müşürü degisti silindir kapak contası ve sibobları yapıldı termostatı düz bagladı hepsi orjinalı ile degisti ama sorun hale devam ediyor şehir içinde hiçbirsey olmuyor uzun yolda gittigimde hareret 112 ve 118 derecede motor korumaya alıyor yag lambası ve akü lambası yanıyor uzun yola gittigimde 100 km hızı geçmedigim zaman sorun olmuyor yani motor zorlamaya gelmiyor ve bu sorun hale çözülemedi lütfen yardımcı olursanız sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir