Lada Vega Nasıl Bir Araba Alınır Mı?

Lada Vega Nasıl Bir Araba Alınır Mı?

Bugünkü araç inceleme yazımızın konusu Lada Vega. Ülkemizde 1999 ile 2007 yıllarında arasında satılan bu Rus arabası hakkında internette çok fazla bilgi bulunmuyor. 2 Yıl kullanmış birisi olarak lada vega hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Lada vega Türkiye’de ilk satılmaya başlandığı zaman uygun fiyat ve hoş tasarımıyla dikkat çekmişti. Ülkemizde 1.5 ve 1.6 litre motorlu iki versiyonu satılmıştır. 1.6 litre motorlu olanları 90 beygir ve 130 Nm tork güç üretiyor. 1.5 Litre hacimli motorlu Vegalar ise 93 beygir ve 128 Nm tork güç üretiyor. Aracın kasasının ağırlığı 1060 kilogram. Yani motor ve kasa ağırlığı uyumlu. Motoru performans olarak çok kötü değil. Ancak öyle aman aman bir şey beklemeyin. Lada Vega fabrika verilerine göre şehir içi 10 litre, şehir dışı 5.5 litre yakıt tüketiyor. Yani bir broadway, uno veya tipo ne kadar yakıyorsa aşağı yukarı Lada Vega’da o kadar yakıt tüketiyor. Lada vega’nın sedan, hatchback ve station wagon kasa tipleri bulunmaktadır. Bagaj hacmi sizi tatmin edecektir. Buraya kadar aracın teknik verilerinden biraz bahsettik. Peki Lada Vega alınır mı? Nasıl bir arabadır diye soracak olursanız, eski bir kullanıcısı olarak size yorumlayım.
Yazımın başındada dediğim gibi 2 yıl boyunca Lada Vega kullandım. Lada Vega’nın en en en kötü yanı frenleridir. Ne yaparsanız yapın frenleri güçlenmiyor. Arabayla 90 kilometre hızla giderken ani bir fren yapmanız gerekirse çok uzun mesafelerde duruyor. Fren sistemi çok zayıf olduğu için güven vermiyor. Vega’nın yalıtımı da çok zayıf. Daha önce broadway ve tofaş gibi arabaların da sahibi oldum. Ama Vega bunlardan bile daha kötü bir yalıtıma sahip. Özellikle 90 kilometrenin üzerine çıkıldığı zamanlarda (buna 3 bin devir ve üzeri diyelim) aracın motorunu kucağınızda çalışıyormuş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca yol sesini de olduğu gibi içine alıyor. Bu arabalar ülkemizde satıldığı dönemlerde hidrolik direksiyon opsiyonel olarak sunuluyordu. Yani bazı modellerinde hidrolik direksiyonlusunu bulabilirsiniz. Eğer bir lada vega sahibi olursanız sanayide pek çok usta ile arkadaş olacaksınız demektir. Elektrik aksamı oldukça zayıftır. Bir gün silecekleri çalışmaz diğer gün farları yanmaz bir diğer gün hiç çalışmaz. Bu arabanın bakımlı olanı felan yoktur. Elektrik aksamı sürekli arıza çıkarmayan lada vega yoktur. Vega’nın bir diğer kronik sorunu ise sürekli cam açma krikosunun kırılması. Sanki ayarlamışçasına her 2 ayda bir kriko bozuluyor. Aracın kapılarının ayarı çok çabuk bozuluyor. Siz ayarlattırıyorsunuz o yine bozuluyor. Bana göre şuan Türkiye yollarındaki en sorunlu 5 araba içerisine girer. Pek çok lada vega kullanıcısı ile görüştüm. Sorun yaşamayanını görmedim. Eğer piyasasından çok ucuza bir lada vega bulmadıysanız almayın arkadaş. Eğer illahada alacaksanız sanayiye sık gitmeyi de göze alın.
Bu yazımda lada vega sahiplerinin kalbini kırmak istemiyorum. Ama bu araba gerçekten çok sorunlu. Bu yazıdaki amacım lada vega alacakların bilmesi gereken şeyleri söylemek istemem.

2 thoughts on “Lada Vega Nasıl Bir Araba Alınır Mı?

  1. Yav dayı arabaya iki sene binmişsin gelmiş buraya aracı kötülüyorsun ben 2007 den beri 1.5GLI 16 valvesine biniyorum aldığımda 10.000 km deydi şimdi 133.xxx daha şu zamana kadar çok bi sıkıntısını görmedim son 6 yıldır Ankara Adana uzun yol yapıyorum tofaşla çık bakalım öyle fazla bi masraf yapmadan 90 la giderken 3bin devir üzeri demişsin araba 5.vites 3bin devirde 120 yapıyor 4. Vites de 100 daha arabayı tanımıon gelmiş motor kucağında gibi gidion dion elektrik arızası da şu zamana kadar hiç yaşamadım ama broadwayden tofaşdan kat kat sağlam araba öyle sanayi ustasıylada arkadaş olacak kadar yolun düşmüyor bakım yaptırcan arabana yaptırmazsan ustayla çok samimi bile olursun

  2. bu 2 yıl binen arkadaş tamamen sallamış 5 yıldır biniyoruz 2005 1,6 8v gayet memnunuz masrafsız sorunsuz,utanmadanda kötülüyorlar aracı demekki kendisi haşır bir vega almış onla uğraşmış 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir