İkinci El Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Herkesin maddi gücü sıfır araba almaya yetmiyor. Türkiye’de araç sahibi olanların yüzde 80’i aracını ikinci el olarak alıyor. Bu kadar yüksek bir oran olunca, ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var.
Kimse parayı kolay kazanmıyor. Herkes parasına göre alabileceği en iyi aracı almak peşinde haklı olarak. İkinci el araba alırken aracın pek çok noktasına dikkat etmek gerekir. Yazıyı okumadan önce unutmayın. Kimse iyi bir malı değerinden ucuza vermez. Şimdi gelin ikinci el araç alırken nelere dikkat edilmelidir.
Kaporta
Yollarda binlerce araba aynı anda hareket ediyor. Ufak tefek kazalar mutlaka yaşanmaktadır. Bir aracın kazaya karışıp karışmadığı kaportasından anlaşılmaktadır. İkinci el araç alırken boya değişen var mı diye sorulmasının sebebi aracın karıştığı kazanın büyüklüğünü anlamak içindir. Boyalı parçalar “Boya kalınlık ölçme” cihazı ile ölçülür. Eğer yüksek mikron çıkarsa o bölgede boya var demektir. Bir aracı alırken yüzeysel boyalar olması pek bir şey ifade etmez. Ancak aracın tavanında ve kaputunda bir boya varsa o zaman daha dikkatli davranmak gerekir. Kaputtan alınacak darbeler motora ve şaseye zarar verebilir. Tavan ise ufak kazalarda zarar görmez. Ancak üzerine bir şey düşmesi (yüzde 1 ihtimal) veya tavanı eğecek kadar büyük bir kazaya karışmış olması gerekir. Bu sebeple tavanında ve kaputunda boya varsa aracı iki kat daha fazla incelemek gerekir. Aracın koparta bağlantılarındaki vidaların sökülüp sökülmedi iyice kontrol edilmelidir. Bagaj ve kaporta kenarlarında eğiklik ve dalgalanma olup olmadığı gibi şeyler mutlaka incelenmelidir. Ayrıca aracın çamurluk uçları ve altı gibi direk suyla temas eden bölgelere paslanma riskine karşı elle ve gözle iyice kontrol edilmelidir. Ayrıca camların üzerinde üretildikeri tarihi gösteren ibareler vardır. Mutlaka kontrol edilmelidir. Aracın model yılıyla camın üretim yılı aynı ise o bölgede fazla büyük bir sorun yoktur demektir. Ancak bazı uyanıkların oto hurdacılardan aracın model yılına uygun camları alıp takmaktadırlar.
Motor ve mekanik
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise aracın motor ve mekanik aksamında olabilecek hasarlardır. Özellikle ticari amaçla kullanılan (ticari taksi, kiralık sonrası arabalar) araçlarda kaporta hasarları genelde yüzeysel oluyor. Aracın boyası size böyle durumlarda doğru sonuç veremeyebilir. Bir çok sarı taksi giydirme denilen teknikle sarı renge çeviriliyor. Araç taksiden çıktığı zaman giydirmesi soyuluyor ve araç sanki hiç sarı renk olmamış gibi oluyor. Böyle durumlarda motordan aracın ne kadar kilometre yaptığı anlaşılabilir. Komputestlerde araçların motorlarının yüzde 80 gibi rakamlar çıktığı söylenmektedir. Böyle bir şey kesinlikle ve kesinlikle doğru değildir. Bir motorun yüzde kaç olduğunu bilmek imkansızdır.
Egzoz gazı: Araç çalıştırıldıktan sonra egzozdan çıkan dumana bakılır. Dumanın rengi aracın motoru konusunda pek çok bilgiyi verir. Eğer yoğun beyaz duman varsa conta sorunları ve yağ yakma, siyah duman varsa turbo arızası gibi sorunlar olabileceği anlaşılabilir. Aracın motorunun kontrolünü madde madde sıralarsak
Motor ve şanzıman kontrolü
- Yağ eksiltme olup olmadığı araştırılmalı
- Araç rölantide çalıştırılarak rölantide dalgalanma olup olmadığı,
- Araç rampada kullanılarak motorun çekiş performansı,
- Otomatik vitesli ise vites geçişleri, yokuşlarda kaçırıp kaçırmadı,
- Motorda yağ kaçakları olup olmadığı kontrol edilmeli.
- Motorda terleme olup almadığı
- Araç mutlaka kullanılarak sağa sola çekip çekmediği,
- Yüksek hızlarda direksiyon titremesi,
- Antifriz suyunun bulunduğu kabın kapağı açılarak suya yağ karışıp karışmadığı,
- Araç fan açacak kadar çalıştırılıp radyatör hortumunda sertleşme olup olmadığı,
- Yağ çubuğu çekilerek yağa su karışıp karışmadığı,
Kontrol edilmelidir. Ayrıca aracın triger kayışı ve baskı balata gibi parçaların ne kadar süredir kullanıldığı mutlaka araç sahibinden öğrenilmelidir.
Parasal konular
İnternette ucuza bulup kaçırmak istemediğiniz araçlar için hiç bir zaman kapora göndermeyin. Bazı dolandırıcılar uygun fiyatlar yazarak kapora dolandırıcılığı yapmaktadır. Böyle durumlarakarşı dikkatlli olunmalı. Aracın satışını tamamen almadan hiç bir şekilde satıcıya para vermeyin. Noterde para bir tarafa, araba bir tarafa mantığıyla hareket edin.
Aracınızı bir ekspertize kontrol ettirin. Ancak bu firma mutlaka kurumsal olsun. İmkan varsa iki farklı yere kontrol ettirebilirsiniz. Aracınızı galeriden alıyorsanız, galeri çevresindeki ekspertizlere gitmeyin. Çünkü ekspertiz ile anlaşma yapma olasılığı var. Kullanmadığınız bir aracı kesinlikle almayın.
İç mekan
Aracın direksiyonundaki yıpranma, teyp düğmeleri ve kapı kollarındaki aşınmalar aracın kullanım şekli hakkında size bilgiler verebilir. Aracın döşemelerinde kılıf varsa mutlaka sökerek bakın. Aracın taban halısında ıslaklık olup olmadığını kontrol edin. Araç içi ışıklandırmaların doğru çalıştığından emin olun. Gösterge paneli aydınlatmasının tamiri oldukça pahalı bir işçilik ister.
Diğer Hususlar
Aracın almadan önce kısa mesaj yoluyla mutlaka aracın hasar kaydını sorgulatın. Aracın sahiplik süresi gibi husuları sorgulatarak aracın geçmişi hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin. Son muayeneye kaç kilometrede girdiği gibi bilgileri mutlaka sorgu yaparak edinin.
Bu yukarıda saydıklarımız alıcının yapacağı emniyettir. Samimiyetine güvenmediğiniz kişilerden araç alırken yukarıda saydıklarımızın iki katı daha fazla titiz olmalısınız.