Arabanın Far Ampulü Neden Sürekli Patlar

Arabanın Far Ampulü Neden Sürekli Patlar

Arabalarımızda farlar trafik güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı çalışan farlar özellikle geceleri yol görüşü açısından çok önemlidir. Ancak bazı arabaların farları sürekli patlamaktadır. Peki bir araba neden sürekli far ampulü patlatır?
Araba ampülleri her şeyin olduğu gibi  belirli bir ömüre sahiptir. Ampuller “Filaman Teli” adı verilen tungsten metalinden yapılmıştır ve çok narin bir yapıdadır. Bu tel yapım kalitesine göre 750 saat ile 1400 saat arasında ömre sahiptir. Bu tel zamanla aşınacak ve kopacaktır. Bu yüzden ampulde patlamış olacaktır.
  • Duy arızaları: Ampuller duy adı verilen bir prize bağlıdır. Bu prizler zamanla oksitlenir ve elektriği ampule doğru gönderemez. Sürekli elektrik titreşimleri nedeniyle tel aşınarak yanmaz hale gelir. Bu durumda ampulünüzün yanmamasına neden olur.
  • İlk çalıştırmada gelen yüksek akım: Arabalar çalışma sırasında ve sonrasında akü ile ilişiğini keserek şarj dinamosu tarafından beslenir. İlk marş sırasında şarj dinamosu dengesiz bir şekilde elektrik verir. Aracınızın farları açıkken marşa bastığınız anda farların azalıp, çoğaldığını görmüşsünüzdür. Siz marşa bastığınız anda fazla elektrik akımı gelir. Ampul telinin kaldırabileceğinden fazla akım gelmesi sonucunda patlayabilir. Bu sebeple farlarınız açık bir şekilde marşa basmamanız gerebilir.
  • Şarj dinamosu arızası: Şarj dinamosu arızalarında ampul patlaması sık görülen bir şeydir. Şarj dinamosu düşük veya yüksek akım verdiğinde ampul patlayabilir. Hatta araçların sürekli ampul patlatmasının en büyük şüphelisi şarj dinamosudur.
  • Far sigortası arızası: Sigortanın bozulması diğer bir patlama sebebidir. Aracın elektrik her şeyi bir sigortaya bağlıdır. Far sigortalarında oluşabilecek bir arıza ampule yüksek elektrik akımı gelmesine sebep olabilir. Bu durumda ampuller sürekli patlayacaktır.
  • Kablo tesisatı arızaları: Ampule elektrik akımını sağlayan kablolarda bir soyulma, yırtılma ve ezilme durumunda elektrik akımı doğru şekilde gelmez. Bu durumda zaten narin bir yapıya sahip olan ampul patlayacaktır.
  • Far aynası sallanması: Ampulun ve duyun takılı olduğu far tası (Far aynası) adı verilen parçanın tutma düşleri kırılarak sallanmaya başlar. Bu sebeple araç seyir halindeyken ampulte titremeler olur. Bu titremeler nedeniyle ampulun içindeki narin tel sürekli sallanır ve belirli bir noktada kopar. Bu da ampulünüzün sürekli patlamasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir