Herkes yokuşlarda hız azalmadan gidebilmeyi ister. Ancak bazı arabalar yokuşlarda geldiğinde çekmez ve vites düşürmek ister
Yazımıza başlarken bir aracın yokuşlarda nasıl hızlı gidebileceğine teknik olarak bakalım. Arabalarımızı almadan önce örneğin 100 beygir, ve 150 (Nm) Newton Metre Tork gibi motor gücünü gösteren özellikler vardır. İlk olarak kısaca bunların ne demek olduğuna bakalım.
Beygir: Bir aracın motorunun beygir gücü ne kadar yüksekse, o kadar fazla hıza çıkabilir. 70 beygir bir araba 150 km üzerine çıkamazken, 200 beygir gücünde bir araba 200 km/s hıza rahatlıkla çıkabilir.
Tork: Kısaca ivme, yani çekiş gücü diyebiliriz. Bir aracın torku ne kadar yüksekse o kadar çok yükü çekebilir. Hani gaza bastığınız anda sizi koltuğa yapıştıran güç var ya, işte bir aracın torku ne kadar yüksekse o kadar çabuk hızlanır. Örneğin koskoca kamyonlar 100 bilemediniz 150 beygir gücündedir. Sıradan bir otomobil kadar, ancak torkları çok yüksek olduğu için çekişleri çok güçlüdür.
Buraya kadar anlatmak istediğim şey, aracınızın bir sınırı vardır. 60 beygir, 100 Nm tork gücünde bir arabanın rampada bayılmaması fizik kurallarına aykırı olurdu değil mi?
Peki aracınızın fabrika verisi olarak beygir ve torku yüksek olmasına rağmen, rampada bayılıp çekmiyorsa bunun sebebi ne olabilir.
1- Baskı balatanın bitmesi
Manuel ve yarı otomatik araçlarda şaft ile şanzıman arasında baskı balata bulunur. Eğer aracınızın baskı balatası bittiyse veya bitmek üzereyse kavrama az olduğu için rampalarda aracınız bayılıp çekmeyecektir.
2- Ateşleme sistemi arızası
Buji, buji kabloları ve bobin gibi ateşleme sistemi arızalarında aracınız doğru ateşleme yapmayacağı için motorunuz gereken gücü üretemeyecektir. Bu sebepden dolayı aracınız rampalara geldiğinde bayılacaktır. Sizde doğal olarak araba yokuşta neden çekmez diye soracaksınız. Bujilerinizi kontrol etmenizde fayda vardır
3- Yakıt basıncının düşük olması
Aracınızda yakıt basıncı düşükse, motora yanması için gönderilen yakıt miktarı az gelecektir. Buna rağmen yakıt/hava karışımı dengesiz olacağı için aracınız yokuşlarda çekmeyecektir. Eğer sorununuz yakıtın az gelmesinden kaynaklıysa, aracınız rampalarda çekmeyeceği gibi egzozundan siyah duman çıkaracaktır. Bu sorunun kontrol etmek için, aracınızın arka koltuğunun altında bulunan yakıt pompasını kontrol etmeniz gerecektir. Ayrıca yakıt basınç sensörü arızaları da aracın rampalarda bayılmasına neden olabilmektedir.
4- Tıkalı veya eskimiş filtreler
Aracımızda yakıt, hava ve yağ filtreleri aracımızın performansı açısından çok önemli rol oynarlar. Tıkalı bir hava filtresinde aracın motoru gerektiği kadar hava alamayacak, Bu yüzden de yanma odasında doğru karışımın olmayacağı için aracınız çekmeyecektir. Yakıt filtresi de zamanla dolmaktadır. Değiştirilmediği zaman aracın motoruna istenilen düzeyde yakıt gidemez, bu yüzden araç yokuşlarda çekmez olur
5- Motorun bitmiş olması
Her aracın motorunun bir ömrü vardır. Bu ömür kullanıcının araca nasıl baktığıyla uzayıp kısalmaktadır. Motorun bitmiş olması ne demektir: Motorun hareketli parçaları zamanla aşınırlar ve işlevini yitirirler. Bu durumda motor rektefiye ister. Bu duruma halk arasında motorun bitmiş olması denilmektedir. Bitmiş bir motor yağ yakar ve rampalarda çekmez.
6- Kötü yakıt
Bazı araç sahipleri ucuz olsun diye kötü yakıt kullanırlar. Aslında o anlık yaptıkları kâr uzun vadede araca daha fazla zarar vermektedir. Neyse konumuza dönelim, ucuz yakıtların yanıcılığı genelde düşük olur. Bu sebeple istenilen yanıcılıkta olmayan yakıt çekişin düşmesine neden olur. Ayrıca aracınızın motoruna en uygun oktanlı yakıt hangisiyse onu kullanmanız gerekir.
Yukarıda saydıklarımız aracınızın rampalarda bayılmasının sadece 6 sebebi. Daha çok farklı sebepler olabilir. Ancak aracınızdan en üst performansı alabilmek için mutlaka bakımlarını aksatmamanız gerekmektedir. Ayrıca aracınızın sınırlarını da bilmeniz gerekir. Yazımızın başında da dediğimiz gibi kimse eşekten at hızı beklemesin.