Araba Neden Su Eksiltir Çözümü Nedir Maliyeti Ne Kadardır ?
Hepimizin en değerli malı olan arabalarımıza canımız gibi bakıyoruz. Aracımızın bakımlarını eksiksiz gideriyoruz. Ancak gözümüz gibi bakmamıza rağmen arabalarımızda çeşitli sorunlar olabiliyor.
Bu sorunlardan en önemlisinden bir tanesi aracımızın su eksiltmesi. Eğer radyatörde yeteri kadar su kalmazsa, aracımızda binlerce liraya varacak kadar arızalar olabilir.
Araçlarımızın radyatörlerinde kışın %90’a %10 su, yazın ise yarı yarıya su antifriz karşımı olmalı. Ancak bazı sürücüler yazın sadece su kullanmaktadırlar. Yaz aylarında sadece su kullanılan radyatörlerde su eksiltme bir miktara kadar normaldir. Bunun sebebi suyun kaynama sıcaklığının, antifrize göre daha düşük olmasından kaynaklanır. Antiriz 160 derece ve üzerinde kaynarken, su 100 derecede kaynar. Aracımızın normal çalışma sıcaklığının 90 derece olduğunu düşünürsek, sadece su bulunan radyatör sürekli kaynama noktasında çalışıyor manasına gelir. Yalnız su kullanılan soğutma sisteminde buharlaşma çok olacağı için eksiltme normaldir. Ancak bu eksiltme bir değere kadar kabul edilebilir. Mesela ne olursa olsun bir araba 30 km’de bir yarım liste su eksiltmez. Peki aracımız ne gibi durumlarda su eksiltir.
1- Radyatör delinmesi
Otomobil radyatörleri bakır ve alüminyum materyallerden yapılmıştır. Bazı ancak günümüzde çoğu aracın radyatörü alüminyumdur. Alüminyumum özelliği sıcaklığı çabucak iletmesidir. Motordan soğutulmak üzere radyatöre gönderilen su radyatör fanı sayesinde soğutulur ve tekrardan motora gönderilir. Ancak alüminyum ve bakır çok narin yapıdadır. Hemen delinme, çatlama gibi sorunlar meydana gelebilir. Eğer aracınızda su eksiltme varsa radyatörde kaçak olup olmadığını kontrol edin. Bu kontrolü motor sıcakken yapın. Çünkü soğuk radyatörde basınç olmayacağı için çatlaktan su sızması da olmayacaktır. Sıcak motor radyatöre basınç yapar. Radyatör kaçaklarında genelde su sızıntısı yere damlamaz. Bunun sebebi ısınan radyatör üzerinde sıvı buharlaşır gider. Eğer radyatörününüzde bir kaçak varsa radyatör tamiri yaptırmanız gerekli.
2- Hortumdan kaçak
Arabamızın soğutma suyu radyatörden motora kauçuk hortumlar sayesinde taşınır. Bu hortumlar sürekli ısınıp soğuması nedeniyle zamanla incelirler. Bazen bağlantı yerlerinden, bazende hortumun herhangi bir yerinden kaçak olur. Bu durumda soğutma suyu kaçak olan yerden sızacaktır. Aracımızın altında su birikintisi olacaktır. Ayrıca hortumları gözle ve elle kontrol etmekte gerekmekte.
3- Kalorifer peteğinde sızıntı
Radyatörde bulunan su sadece motoru soğutmak için kullanılmaz. Isınan su kışın soğuk havalarda aracın göğsünün tam ortasında yer alan kalorifer peteğine de gönderilir. 90 derece olan sıcaklık ile aracımızın içi soğutulur. Bu sistem aynı evimizdeki kombi veya kalorifer sistemine benzer. Kombiyle veya merkezi sistemle ısıtılan su evdeki kalorifer peteklerine basıldığı gibi, aracın motorunda ısınan su, arabanın kalorifer peteğine gönderilir. Bu sayede aracın içini ısıtmaya yarar. Kontrol etmenin en iyi yolu, aracın özellikle ön paspaslarının altında ıslaklık olup olmadığını kontrol etmektir. Petekte meydana gelebilecek bir sızıntı mutlaka aracımızın içerisinde bir ıslaklık oluşturacaktır.
4-Silindir kapak contası yanması
Aracımızın motorunda, soğutma suyuyla yanma odası arasında conta vardır. Bu conta yanma odasına su sızmasını engeller. Aşırı hararet veya zamanla aşınma nedeniyle bu conta sızdırma yapabilir. Bu durumda su yanma odasına girecek ve orada buharlaşıp egzozdan atılacaktır. Conta yakan araç sürekli hararet yapar, ayrıca tahliye deposu (yedek su kabı) içerisinde yağ karışması nedeniyle köpürme ve yağlanma olacaktır.
5- Devirdaim pompası contası
Radyatörle motor arasında suyun pompalanması devirdaim pompası adı verilen bir parça yardımıyla yapılır. Triger kayışının döndürdüğü bu parçacının içerisinden sıcak su sürekli pompalanır. Devirdaim pompasında meydana gelebilecek bir sızıntı (bu sızıntı genelde devirdaim pompası contasından olur) aracınızın su eksitlmesine neden olacaktır. Motorunuzun sağ tarafından su sızıntısı var ise devirdaim pompasından olabilir.
6- Lpg beyni (araç lpgli ise)
LPG‘li arabalarda, lpg regülatörünün içerisinden motora giden sıcak su gider. 3 hortumun girip çıktığı lpg beyni aracın su eksiltmesinin başlıca şüphelilerinden birisidir. Regülatöre giren hortumların kelepçelerinden bir sızıntı olması durumunda, sızan su muhtemelen sıcak motora damlayıp buhar olup gidecektir. Bu durumda arabanın altına su damlamayacaktır. Kontrol etmenin en kolay yolu fan açacak kadar motor ısındıktan sonra regülatöre giden hortumların ve bağlantı noktalarının gözle kontrol edilmesi.