Yazlık Bakımda Arabaya Neler Yapılır?
Sıcak havaların yaklaştığı şu günlerde, kışın zor şartlarında yıpranan araçlarımıza yazlık bakım yaptırma zamanı da geldi.
Aslında kışlık bakımda olduğu kadar, yazlık bakımda çok önemlidir. Özellikle aracın motor soğutma sistemi yazın çok daha fazla etkilenir. Yazın kavurucu sıcağının yanında, havada bulunan toz kir nedeniyle aracımız daha çok zorlanır.
- Klima bakımı: İlk olarak klima bakımdan başlayabilirsiniz. Klimaya her üç yılda bir mutlaka gaz bastırılmalıdır. Ayrıca klimanın polen filtresi’de araç içerisindeki havanın kaliteli olması sebebiyle muhakkak değiştirilmelidir. Polen filtresi ortalama 30 lira civarında, gaz bastırmak ise 100 – 150 lira tutmaktadır.
- Lastikler: Kışlık lastikler soğuk zemine göre tasarlandığından dolayı, yazları sertleşecektir. Kışlık lastikler sıcak havalarda yol tutuşunu azaltır. Bu sebeple yazlık lastiklerin takılması önemlidir.
- Soğutma sistemi: Yazlık bakım yaptırırken belki de en önemli olan şey, aracın motor soğutma sisteminin bakımıdır. İnsanlar yazın motor suyunun donmayacağını düşündüğünden, normal içme suyu koyarlar. Bu çok yanlıştır. Çünkü ülkemizdeki içme suları kireçli olduğundan aracınızın radyatörü, su hortumları kireçlenecektir. Bu sebeple yazın da antifriz kullanmaya dikkat göstermeliyiz.
- Motor yağı: Motor az aylarından daha fazla ısındığından dolayı, yağ da çabuk özelliğini kaybetmektedir. Aracınıza uygun yağı koymalısınız. Ayrıca her 15 günde bir yağ seviyesini herhangi bir azalma durumuna karşı kontrol etmekte fayda var. Eğer motor yağsız kalırsa çok yüksek maliyetli hasarlar açabilir.
- Filtreler: Yaz ayları ülkemiz genelinde kurak geçtiği için özellikle hava filtresi çok çabuk eskimektedir. Hava filtresi aracınızın motoruna giden havanın kalitesi açısından çok önemlidir. Yazlık bakımlarınızda hava, yağ, yakıt ve polen filtresinin değiştirebilirsiniz.
- Frenler: Aracın hızlandığı gibi durmaya da ihtiyacı vardır. Frenlerde meydana gelebilecek bir arıza can ve mal kaybına neden olabilir. Bu sebeple fren balatalarının bitip bitmediği kontrol edilmelidir. Ayrıca fren hidrolik yağı eksikse mutlaka tamamlanmalıdır.
- Triger ve devirdaim pompası: Bu iki birlikte değişen parçalardır. Eskimiş ve çatlamış triger kayışı, uzun yolculukların daha sık yapıldığı yaz aylarında daha fazla kopma eğilimi gösterir. Triger kayışı ne kadar sürede değişir yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Devirdaim pompası triger setiyle birlikte değişir. Bu parça aracınızda bulunan soğutma suyunun motor ve radyatör arasındaki sirkülasyonunu sağlar.
- Elektrik ve aydınlatma bakımları: Aracınızın aküsü zayıfsa yenisini alabilirsiniz. Ayrıca aracınızda farların, sinyallerin ve stop lambalarının yanıp yanmadığı kontrol edilmelidir.