Yakıt Pompası Arızası Nedenleri Ve Belirtileri Çözümü Maliyeti

yakit pompasi

Yakıt Pompası Arızası Nedenleri Ve Belirtileri Çözümü Maliyeti

İçten yanmalı motorların neredeyse hepsinde araçlar yakıt pompalarıyla donatılmıştır. Yakıt pompasının görevi, uygun basınçta yakıtı motora göndermektir. Araç kontağı açıldığı anda, ilk başta gelen uğultu benzin pompasının çalıştığının işaretidir.
Siz daha kontağı çevirdiğiniz anda benzin pompası ile yakıt enjektörlere gönderilir.  Günümüze modern araçlarda benzin pompaları elektriklidir. Benzin pompası ilk çalışma için gücü aküden alır. Yakıt pompası, motora çalışması için gereken yakıtı sağlamakla görevli olduğundan, arızası durumunda araçta performans kayıplarına hatta iç çalışmamasına neden olacaktır.
Arızalı bir benzin pompası genelde aşağıdaki 8 belirtiyi verecektir.

1- Yakıt deposundan gelen yüksek sesli uğultu

Yakıt pompası benzinli araçlarından neredeyse tamamında arka koltuğun altında, benzin deposunun bulunduğu tarafta olurlar. Normal bir benzin pompası sessiz veya çok boğuk bir şekilde uğultu çıkarır. Ancak eskimiş ve yıpranmış olması durumunda aşırı gürültülü şekilde motora yakıt pompalayacaktır.

2- Zor çalıştırma

Yaygın sorunlardan bir tanesi de aracın ilk çalıştırmada zorlanmasıyla meydana çıkar. Benzin pompası zamanla aşındığından dolayı, yakıt pompalamayabilir veya gücü yitirdiği için düşük basınçta benzin pompalar. Zayıflamış bir benzin pompası, aracın normalden daha fazla marş çevirmede almasına neden olabilir. Çalıştırmadan önce kontağı birkaç kez çevirmenize neden olabilir.

3- Motorun aniden gaz vermesi

Arızalı bir yakıt pompası düşük basınçta benzin gönderdiği gibi, yüksek basınçta da gönderebilir. Özellikle yüksek devirlerde araç kullandıktan sonra, aracınız normale döndüğünde, motorda kendi kendine ani gaz vermeler yakıt pompasının arızasından olabilir.

4- Uzun süreli çalışma sonrası sebepsiz stop etmesi 

Aracınız motoru uzun süre çalıştıktan sonra, motor ısındığı için kendi kendine stop ediyorsa bu durum yakıt pompası arızasından meydana geliyor olabilir.

5- Motorun zorlanması sırasında stop etme

Aracınız stres altındayken yani dik bir yokuş çıkarken veya ağır yük taşırken, normalden fazla yakıta ihtiyaç duyar. Arıza bir yakıt pompası artan benzin ihtiyacını motora sağlayamaz. Bu durumda da aracınız böyle zorlu koşullarda stop edecektir.

6- Gaz pedalına basınca motor geç devirleniyorsa

Aracınız rölantide dururken, aracınıza gaz vermenize rağmen devir saati geç yükseliyorsa yakıt pompası, gaz pedalı hareketlerine geç cevap veriyor olabilir.

7- Aracın yakıtının artması

Benzin pompası içerisinde bulunan vana arızalı olduğu zaman, motora olması gerekenden fazla yakıt gönderilebilir. Motor sistemine çalışması için gerekenden daha fazla yakıt gönderilmesi, aracın boğulmasına neden olacaktır.

8- Aracın hiç çalışmaması

Yakıt pompası arızalandığı zaman aracınız genelde yukarıda saydıklarımızın hiç birisini göstermeden çalışmayacaktır. Yakıt pompası arızalarının çoğu, pompa motorunun yanmasından dolayı kaynaklanır. Aracınız marşı alıyor, ancak çalışmıyorsa sorun büyük ihtimal benzin pompasından kaynaklıdır. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin başka bir yolu da kontağı ilk açtığınızda hiç bir uğultu sesinin gelmemesidir. Benzin pompası 5 voltluk bir motordan güç aldığı için, kontak açıldığı anda bu motor çalışacaktır. Aracın içerisine az da olsa uğultu şeklinde motor sesi gelmesi gerekir.

Yakıt Pompası fiyatı ne kadar?

Yakıt pompası 200 ile 500 lira arasında değişen bir fiyata sahiptir. Ayrıca ustanız 100 ile 200 lira arasında işçilik ücreti alacaktır.

One thought on “Yakıt Pompası Arızası Nedenleri Ve Belirtileri Çözümü Maliyeti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir