Bitik Motor Nasıl Anlaşılır?

İkinci el alacakların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de aracın motor durumudur. Motor isteyen bir araba nasıl anlaşılır ?

Araç motorlarının kullanım şekillerine göre bir ömrü vardır. İçerisinde bulunan parçalar metal olduğu için ve sürekli hareket halinde olduğundan zamanla aşınırlar. Aşınarak zayıflayan parçalar çalışmaz hale gelir. Bu durumda arabanın motorunun tümden bir bakıma ihtiyacı olur.

Çoğu kişi araba almadan önce araçlarını expertize götürür, orada ölçümünü yaptırır aldığı beygir gücüne göre aracın motorunun iyi olup olmadığını anlamaya çalışır.

Bir defa o computestlerde aracın beygir gücünün elle girildiğini bizzat kendi gözlerimle gördüm. Aynı arabayı, aynı gün içerisinde birden fazla expertize gösterin hepsinde farklı bir sonuç çıkacaktır. Ayrıca bitmiş motor üfler, öter, çekmez gibi şeylerde yanlıştır. Mesela Hyundai tarafından kullanılan doch motor sıfır olsa bile üfler bunlar yanlış yönlendirmelerdir. Veya bitik motor çekmez diye bir kaide yoktur. Yağ yakan araba çokta güzel çeker.

Neyse konumuza dönelim, bitik motor nasıl anlaşılır? Anlamanın tek yolu yoktur. Ancak bir aracı almadan önce muhakkak test sürüşü yapın. Motorun çalışmasını anlarsınız. Bitmeye yakın olan arabanın motorunda muhakkak aşınmadan dolayı hafif vuruntu sesleri gelir. Bir kişi aracın gazına basarken diğer bir kişi ise egzozdan çıkan dumanı kontrol etsin. Eğer duman havada kaybolmuyor ve yoğunsa motorda yağ yakma vardır. Bu durum aşınan motor parçalarının yanma odalarına yağ sızdırdığının işaretidir. Başka bir yol aracı çalıştırdıktan sonra, rölantide dalgalanma olup olmadığına bakın. Motorunda sıkıntı olan bir araç muhakkak rölanti dalgalanması yaşayacaktır.

Araç ne kadar iyi kullanılırsa kullanılsın motorlarının muhakkak bir ömrü vardır. Mesela düşük hacimle yüksek güç üreten motorlar daha çabuk biterken, yüksek hacimle aynı gücü üreten motorlar daha salamdır. Birde motorun yapım malzemesi vardır. Mesela alüminyum ağırlıklı bir peugeot motoru , çelik döküm olan honda motorundan daha kısa sürede bitecektir. Veya seramikten yapılan bir mercedes motoru neredeyse milyon kilometre gidecektir. Araç alırken aracın kilometresinin ve markasının çok önemi vardır.

Bitmiş bir motoru yaptırmanın maliyetide yüksektir. Mesela ben 1.6 hdi 308 aracımın motorunu 8500 liraya yaptırdım. Aynı araba benzinli motor olsaydı maliyeti yarısı kadar olacaktı.

Son olarak ben kendi fikrimi söyleyim. Benzinli araçlarda 250 bin, dizel araçlarda 200 bin kilometre sonrası şans işine kalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir