Aracınıza ağır bakım yaptırmak istiyorsunuz. Peki bu ağır bakımda araçların hangi parçaları değişir?
Ağır bakım adı üstünde işçiliği de ağır, parası da ağırdır. Ağır bakım her araçta 100 bin kilometrede bir mutlaka yapılması gereken bakımdır.
Daha geçtiğimiz ay aldığım peugeot 308 aracıma içime sinmediği için ağır bakım hatta ultra ağır bakım yaptırdım.
Öncelikle normal ağır bakımda neler yapılır kısaca onları sayalım
- Hava filtresi
- Yağ filtresi
- Yakıt filtresi
- Karter tapası ve pulu
- Triger kayışı veya zinciri değişimi
- Baskı balata değişimi
- Devirdaim pompası değişim (Triger ile birlikte değişir)
- Bujilerin değişmesi
- Motor yağının değişmesi
- Şanzıman yağının değişmesi
- Fren balatalarının değişmesi
- Motor suyu antifrizinin ölçülüp eksikse tamamlanması
Yukarıda saydığım tüm bunları aracıma yaptırdım ben. Yaklaşık 3 bin lira verdim
Şimdi yukardaki değiştirdiklerimi sırayla açarak gidelim.
- Hava filtresi: Bu filtrenin amacı Arabanın motoruna yakıtın yanması için gereken havayı süzerek, havada olabilecek toz veya başka maddeleri süzmektir. 30 lira civarında olan bu parçanın bazı modelleri beygir gücünün artmasını da sağlayabiliyor. 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
- Yağ Filtresi: Motor sürekli hareket eden bir şey olduğu için zamanla içerisinde tortular oluşur. Motor yağı bu tortuları süzer. Ömrü bir bakım dönemi kadardır.
- Yakıt Filresi: Özellikle dizel araçlarda motorin ne kadar rafine olursa olsun içerisinde bir miktar tortu vardır. Bu tortular motorunuza zamanla zarar verir. Yakıt filtresi sayesinde bu tortular motorunuza ulaşmadan süzülür.
- Karter tapası ve pulu: Karter alüminyum bir parça olduğundan dolayı karter tapası 3 veya en faz 4. seferde diş atar. Tornacı yardımıyla yeniden diş açılır ve tapa takılır. 5-10 liralık bir parça olan karter tapası bir sızdırma yaparsa, aracınız yağsız kalacağı için yatak sarar.
- Triger kayışı ve zinciri: Daha önceki yazılarımızda ikisinde de uzunca söz etmiştik. Kayışlı olanları en fazla 4 yıl veya 90 bin kilometrede, zincirli olanları ise 8 yıl veya 180 bin kilometrede değişmelidir.
- Baskı Balata: Bu parça manuel veya yarı otomatik araçlarda bulunur. Görevi vites geçişleri için, volan dişlisinden vites çarkını ayırmaktır. Kullanım şekline göre ömrü vardır. Bittiği zaman aracın çok bağırması ve gitmemesi, yakıt artışı ve kalkışlarda titreme gibi sorunlar baş gösterir.
- Devirdaim pompası: Triger seti ile birlikte değişir. Radyatörden aldığı suyu, motoru soğutmak için basmakla görevli parçadır.
- Bujilerin değişmesi: Bujilerin ömrü en fazla 30 bin kilometredir. Eskidiğinde motor düşük devirlerde titreme yapar. Ayrıca yakıt artışı da gözlenir.
- Motor yağının değişmesi: Bana göre hangi motor türü olursa olsun her 10 bin kilometrede bir değişmelidir.
- Şanzıman yağının değişmesi: Baskı balatayla birlikte değişir. Motorun altında sızan yağları görmüşsünüzdur otoparklarda. İşte o yağların büyük çoğunluğu şanzıman yağıdır.
- Fren balatalarının değişmesi: Bitmesi durumunda fren dikslerinizi eritecektir ve daha maliyetli bir soruna yol açacaktır. Bujilerle birlikte her 30 bin kliometrede bir değişmesi gerekir.
- Motor suyu antifrizinin ölçülmesi: Eksi 20 derecenin üzerindeki antifrizler tamamlanmalıdır. Radyatör suyunun donmasını önlemektedir. Hatta bu sıvının icat edilmesi 2. dünya savaşının uzamasına yol açmıştır. 😀